Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 2026 yılının ilk değerlendirme toplantısını ulaşım başlığıyla gerçekleştirdi.Başkan Bozbey, ulaşım planına dair yeni yapılacak projelerle ilgili detaylı bilgilendirme yaptı.
Başkan Bozbey’in basın toplantısında öne çıkan satır başlıkları şöyle:“Son zamanlarda ulaşımla alakalı tepkiler alıyoruz. Ama biz sadece 2 yıldır görevdeyiz. Daha önceki sorunları bize yüklemek doğru değildir. Ulaşım kısa vadede çözülecek bir sorun değildir. Uzun vadede güçlü bir kararlılık gereklidir. 2025 verilerine göre Bursa genelinde trafiğe kayıtlı araç sayısı 1 milyon 300 bini aşmış durumdadır. Kentin belirli noktalarının sıkışmasını değil yayılmasına öncelik veriyoruz. 1/100.000’lik plana önem veriyoruz. Bu yıl içerisinde bu plan tamamlanınca Bursa güçlü bir şekilde dönüşecektir. 2050 vizyonunu netleştiriyoruz. Toplu taşıma sistemlerini ve bisiklet kullanımını öne çıkaracağı bir sistem benimsiyoruz.Bugüne kadar asfalt yüzü görmemiş birçok noktaya el attık. Toplu taşımada araç filomuzu genişletiyoruz. 25 yıldır yolu yaptırmak için muhtarların dilenci olduğu yolu geçen günlerde bitirdik. Bizler açılış yapmaya değil halka dokunmaya öncelik veriyoruz. Hedefimiz çok net. Herkes için erişilebilir güvenli ve konforlu bir ulaşım sistemi.
110 adet sanat yapısı (köprü, menfez, duvar vb.) yapacağız.

Oradaki Hastaneni’nce yükünü alacağız. Yenikaraman ve Hürriyet mahalleri arasında kesintisiz ulaşım sağlamak ve Tuna Caddesi ulaşım aksını iyileştirmek amacıyla bağlantı yolu projesi çalışmaları devam etmektedir.
Son 10 yılda Bursa’nın büyümesine bakılmamış ve yeni bir raylı sistem projesine başlanmamış. 2024-2026 raylı sistemleri genel çerçevesi kapsamında ulaşımı bütüncül çerçevede ele almış bulunuyoruz. Bursaray’da bugün 250 binin üzerinde yolcu taşıyoruz. 06.50 ile 09.00 arasında inanılmaz bir yoğunluk var. Doluluk oranı neredeyse %100 civarında. Altyapımız 2 dakikalık seferlere uygun olmasına rağmen araçlar zamanında alınmadığı için şu an 6-8 dakikalık seferlerin üzerine çıkamıyoruz. Mevcut 138 aracımıza ek olarak 68 yeni HRS aracı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na alımıştır. 2035 yılına kadar en az 186 araca daha ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.

Başkan Bozbey’in basın toplantısında öne çıkan satır başlıkları şöyle:“Son zamanlarda ulaşımla alakalı tepkiler alıyoruz. Ama biz sadece 2 yıldır görevdeyiz. Daha önceki sorunları bize yüklemek doğru değildir. Ulaşım kısa vadede çözülecek bir sorun değildir. Uzun vadede güçlü bir kararlılık gereklidir. 2025 verilerine göre Bursa genelinde trafiğe kayıtlı araç sayısı 1 milyon 300 bini aşmış durumdadır. Kentin belirli noktalarının sıkışmasını değil yayılmasına öncelik veriyoruz. 1/100.000’lik plana önem veriyoruz. Bu yıl içerisinde bu plan tamamlanınca Bursa güçlü bir şekilde dönüşecektir. 2050 vizyonunu netleştiriyoruz. Toplu taşıma sistemlerini ve bisiklet kullanımını öne çıkaracağı bir sistem benimsiyoruz.Bugüne kadar asfalt yüzü görmemiş birçok noktaya el attık. Toplu taşımada araç filomuzu genişletiyoruz. 25 yıldır yolu yaptırmak için muhtarların dilenci olduğu yolu geçen günlerde bitirdik. Bizler açılış yapmaya değil halka dokunmaya öncelik veriyoruz. Hedefimiz çok net. Herkes için erişilebilir güvenli ve konforlu bir ulaşım sistemi.2026’DA 300.000 TON ASFALT DÖKÜLECEK
2026 yılında hayata geçirilecek birçok projemiz var. 14.000 adet düşey trafik levhası, 5.100 km yol çizgisi, 77.000 m² yatay işaretleme, Yeni sinyalizasyon ve adaptif kavşak uygulamaları, 30 km yol için proje tasarımı, 40 km yol için uygulama projesi, 19 km bisiklet yolu projelendirmesi, 23 adet kavşak düzenlemesi, 9 adet farklı seviyeli kavşak projesi, 5 adet köprü uygulama projesinin hazırlanması, 5 adet küçük sanat yapıları uygulama projesinin hazırlanması, 300.000 ton sıcak asfalt, 350 km sathi kaplama, 260.000 m² tretuvar, 300.000 m² parke, 12 km bisiklet yolu, 25 km imar yolu, 30 km otokorkuluk.110 adet sanat yapısı (köprü, menfez, duvar vb.) yapacağız.

GÜRSU’YA İKİ ADET KÖPRÜ
Geçit-Bademli kavşağını Mayıs-Haziran gibi bitirmeyi bekliyoruz. Esenevler-Yiğitler-Otosansit-Kestel aksında olan yolda kamulaştırma çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Gürsu ile 11 Eylül Bulvarı arasında kesintisiz ulaşımı sağlamak amacıyla bağlantı yolu kapsamında iki adet köprü inşa edilecek.MUDANYA’YA METROBÜS YERİNE HIZLANDIRILMIŞ OTOBÜS
Metrobüs hattını bu yolda yapamadık. Hızlandırılmış otobüsle 16.5 kilometrelik güzergahta bu yolla birlikte deniz ulaşımını burda ile entegre hale getirmiş olacağız. Emek istasyonu ile Mudanya BUDO iskelesi arasındaki 16,5 kilometrelik güzergâhta, hızlandırılmış otobüs hattının yapımına yönelik planlama ve projelendirme çalışmaları devam etmektedir.
BEŞEVLER VE ACEMLER’E KÖPRÜ GELİYOR
Beşevler kavşağı’nda bir yoğunluk var. Orhaneli Yolu Beşevler Kavşağı’nda yaşanan trafik yoğunlukları sebebiyle farklı seviyeli kavşak proje çalışmaları 14. Bölge KGM ile koordineli bir şekilde devam etmektedir. Burada bat-çık yapmayacağız. Üstten getireceğiz. Bazen yoğun yağışlar oluyor. Sudan dolayı mağduriyet oluyor. O yüzden üstten geçiş yapacağız. Odunluk ve Soğukkuyu mahalleleri arasındaki bağlantıyı sağlamak ve Acemler bölgesindeki trafik yükünü azaltmak amacıyla köprü projesi çalışmalarımı yürütüyoruz.
Oradaki Hastaneni’nce yükünü alacağız. Yenikaraman ve Hürriyet mahalleri arasında kesintisiz ulaşım sağlamak ve Tuna Caddesi ulaşım aksını iyileştirmek amacıyla bağlantı yolu projesi çalışmaları devam etmektedir.
Son 10 yılda Bursa’nın büyümesine bakılmamış ve yeni bir raylı sistem projesine başlanmamış. 2024-2026 raylı sistemleri genel çerçevesi kapsamında ulaşımı bütüncül çerçevede ele almış bulunuyoruz. Bursaray’da bugün 250 binin üzerinde yolcu taşıyoruz. 06.50 ile 09.00 arasında inanılmaz bir yoğunluk var. Doluluk oranı neredeyse %100 civarında. Altyapımız 2 dakikalık seferlere uygun olmasına rağmen araçlar zamanında alınmadığı için şu an 6-8 dakikalık seferlerin üzerine çıkamıyoruz. Mevcut 138 aracımıza ek olarak 68 yeni HRS aracı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na alımıştır. 2035 yılına kadar en az 186 araca daha ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.ÜNİVERSİTE -GÖRÜKLE HATTINDA SON AŞAMADAYIZ
Üniversite-Görükle Hattı projesi için son aşamaya geldik. 5,4 kilometrelik gar 3 adet istasyondan oluşuyor. Yakın zamanda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’nda görmeyi umut ediyoruz. Üçevler-Terminal Hattı Projesi’nde ise tamamı yer altından ilerleyecek hattın ulaşım ve fizibilite etütleri tamamlanmış olup, sondaj, altyapı ve proje çalışmaları Bakanlık ile koordineli bir şekilde devam etmektedir. Bu hat 13.5 kilometre uzunluğunda olup 9 adet istasyona sahip olacak. T1, T2 ve BursaRay hatlarını tek noktada buluşturan bütünleşik bir aktarma merkezini hayata geçiriyoruz. Terminalden gelen bir yolcu zaman kaybetmeden Heykel’e çıkabilecek veya Bursaray’a binebilecek.HANLAR BÖLGESİ’NE TELEFERİK GELİYOR
Burada bölgeyi hareketlendirmek amacıyla böyle bir projemiz var. İzinleri almaya çalışıyoruz. Hanlar Bölgesi’nden başlayarak Yeşil Türbe’ye kadar uzanan hat, Uludağ bağlantısını bütüncül bir yapıya kavuşturacak. Heykel bölgesinde turizm ve ziyaret amaçlı oluşan kara yolu trafiğini azaltarak, hattın hem yaz hem de kış aylarında etkin biçimde kullanılması hedefleniyor.”
ÜÇEVLER-ŞEHİR HASTANESİ METRO GELİYOR
Üçevler’e yapılacak olan Ahmet Yesevi İstasyonu ve Şehir Hastanesi bağlantısıyla kuzey ve batı aksları birleşecek, Şehir Hastanesi’ne erişim hızlanacak ve BursaRay daha verimli bir yapıya kavuşacak. Yaklaşık 10 km hat uzunluğu ve 7 adet istasyon olacak. 2026 yılında ihalesi tamamlanmış olup, proje ve güzergah çalışmaları devam etmektedir.









