• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
00:02
Manisa'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bronkoskopi ile erken teşhis
Sağlık
Yayınlanma: 13 Kasım 2023 - 10:35

Bronkoskopi ile erken teşhis

Hastalıklarda teşhis ve tedavi hedefli olarak hava yollarının içini görselleştiren endoskopik bir teknik olan "Bronkoskopi" hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Aslıhan Banu Er, "Bu işlem esnasında bronş ağacının anatomisi incelenir ve başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tanısı konulabilir" dedi.

Sağlık
13 Kasım 2023 - 10:35
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bronkoskopi ile erken teşhis
Hastalıklarda teşhis ve tedavi hedefli olarak hava yollarının içini görselleştiren endoskopik bir teknik olan "Bronkoskopi" hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Aslıhan Banu Er, "Bu işlem esnasında bronş ağacının anatomisi incelenir ve başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tanısı konulabilir" dedi.

Gırtlak bölgesinden sonraki solunum yollarını ve akciğerleri incelemek, teşhis ve tedavi için bir takım işlemler, girişimler yapmak kullanılan bir tür endoskopi yöntem olan "Bronkoskopi" hakkında Özel Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Aslıhan Banu Er bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Bronkoskopi ile birçok hastanın erken tedavi ile sağlığına kavuşmasına yardımcı olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Aslıhan Banu Er, "Bronkoskopi, ince, plastik bir kamera ile hastanın burun veya ağız boşluğundan geçerek gırtlak bölgesinden sonraki solunum yollarını ve akciğerleri incelemek, tanı ve tedavi için görüntüleme ve girişimsel işlem yapmak hedefiyle kullanılan bir tür endoskopi yöntemidir. Bu işlem esnasında bronş ağacının anatomisi incelenir ve başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tanısı konulabilir. Ayrıca kanser hastalarında evreleme ve bazı hastalıklarda tedavi amaçlı olarak bu yöntem göğüs hastalıklarınca sıklıkla kullanılmaktadır. Geçmeyen ve nedeni bulunamayan öksürük, nefes almada zorluk durumunda, kontrolü sağlanamayan ciddi akciğer enfeksiyonlarında mukus ve doku numuneleri almak, sebebi bilinmeyen ağızdan gelen kanamalarda hem sebebi tespit etmek hem de kanamayı durdurmak, hava yollarındaki yabancı cisim veya diğer tıkanıklıkları gidermek, diffüz akciğer hastalıklarında bronkoalveoler lavaj uygulama amacıyla, görüntüleme yöntemlerinde anormal bulgu tespit edilmesi durumunda yapılması elzemdir" dedi.

"Hastanemizde Hasta Konforu Önceliğimizdir"

Bronkoskopi işlemi nasıl yapıldığını anlatan Uzm. Dr. Er, "Bronkoskopi lokal anestezi ve genel anestezi altında yapılabilen bir işlemdir. Hastanemizde hasta konforu açısından derin sedasyon sağlanarak, hastanın işlem sırasında boğulayazma hissini hissetmemesi ve işlemi hatırlamaması sağlanmaktadır. İşlem sırasında hastanın kalp atış hızı, kan basıncı ve oksijen düzeyini kontrol etmek için hasta monitöre bağlanmaktadır. Göğüs hastalıkları uzmanı, bronkoskopun ucunu burun deliğinden aşağıya doğru boğazın arkasından nefes borusuna (trakea) yönlendirir. Dar burun deliklerine sahip hastalarda işlem ağızdan yapılabilmektedir. Bronkoskopi sırasında bronkoskopun ucundaki kamera sayesinde bronşların içini detaylı olarak görebilir. Bronkoskopi işlemi sırasında gerekli görülen durumlarda akciğerden biyopsi ve lavaj alınabilir. Bu örnekler incelenmek üzere patoloji laboratuvarına gönderilir" diye konuştu.

"İşlem öncesi hastanın 4-6 saat aç kalması gerekmektedir"

Bronkoskopi öncesi hastanın hazırlanması hakkında konuşan Uzm. Dr. Aslıhan Banu Er, "Fiberoptik bronkoskopi öncesi hastanın en az 4-6 saat tam aç kalması şarttır. Bronkoskopide biyopsi alınması planlanıyorsa kan sulandırıcı kullanan hastaların işlemden önce yarılanma ömrüne göre ilaçları kesilir. İlaçlara devam etmek gereken nadir durumlarda INR 2.5'un altında tutulmalı, gerekirse heparin başlanılmalıdır. Transbronşiyal biyopsiler yapılmadan önce kanama ile ilgili kan testleri bakılması gerekebilir. Bronkoskopi işlemi genellikle yaklaşık 30 dakika sürer. Bazen biyopsi ve diğer işlemlerin yapılması durumunda süre uzayabilmektedir. Bununla birlikte, bronkoskopi öncesi hazırlık, bronkoskopinin işlemi ve sonrası için yaklaşık 3 saat süre gerekebilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Hastalarımız aynı gün içerisinde işlem yapılıp taburcu edilmektedir"

Uygulama sonrası yapılması gerekenlere de değinen Dr. Aslıhan Banu Er, "İşlemden sonra herhangi bir komplikasyon yaşanmadığından emin olmak için hasta 2 saat gözlem altına alınır. En az 2 saat bir şey yiyip içilmemesi gerekmektedir. İşlem sonrası kısa süreli boğaz ağrısı, öksürük veya ses kısıklığı yaşanabilmekte, biyopsi durumunda hafif balgamla karışık kanamalar olabilmektedir. 2 saatlik takip sonrası yumuşak bir diyetle yeme kontrolü yapılan hastalar sonuçlarla görüşmek üzere önerilerle taburcu edilir" şeklinde konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sıradan sanılıyor ama çok tehlikeli! Tek bacakta şişlik ciddiye alınmalı
Sıradan sanılıyor ama çok tehlikeli! Tek bacakta şişlik ciddiye alınmalı
Zayıflama iğnesi hamile mi bırakıyor?
Zayıflama iğnesi hamile mi bırakıyor?
Kalp damar hastalıklarından ölüm ilk sırada
Kalp damar hastalıklarından ölüm ilk sırada
Uzmanından Avrupa'yı kavuran 'ölümcül sıcaklık' uyarısı
Uzmanından Avrupa'yı kavuran 'ölümcül sıcaklık' uyarısı
Son Haberler
Manisa'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Manisa'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Balıkesir'de sazlık alanda çıkan yangın söndürüldü
Balıkesir'de sazlık alanda çıkan yangın söndürüldü
Küçükçekmece'de husumetlisi tarafından bıçaklanan bisiklet tamircisi ağır yaralandı
Küçükçekmece'de husumetlisi tarafından bıçaklanan bisiklet...
Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Araştırma Komisyonu, raporunu TBMM Başkanı Kurtulmuş'a sundu
Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Araştırma Komisyonu, raporunu...
Çankırı'da lastiği patlayan TIR, otomobile çarptı: 4 yaralı
Çankırı'da lastiği patlayan TIR, otomobile çarptı: 4 yaralı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haftalık mesaisi sosyal medyadan paylaşıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haftalık mesaisi sosyal medyadan paylaşıldı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.