• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
13:53
Fon soruşturmasında yeni gelişme: Adliyeye sevk edildiler
10:23
Bursaspor’a bloke cezası!
09:55
Sarıgül soruşturmasında 11 gözaltı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. BM Genel Sekreteri Guterres: "Üye ülkelerin birlik olmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç var"
Haberler
Yayınlanma: 19 Eylül 2023 - 14:40

BM Genel Sekreteri Guterres: "Üye ülkelerin birlik olmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç var"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, kişisel olarak ülkeler üzerinde "hiçbir yetkisinin olmadığına" vurgu yaparak önemli kararların verilmesi ve uygulanmasında üye devletlerin birlik olmasına "her zamankinden daha fazla ihtiyaç" olduğunu belirtti

Haberler
19 Eylül 2023 - 14:40
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, kişisel olarak ülkeler üzerinde "hiçbir yetkisinin olmadığına" vurgu yaparak önemli kararların verilmesi ve uygulanmasında üye devletlerin birlik olmasına "her zamankinden daha fazla ihtiyaç" olduğunu belirtti.

CNN'e röportaj veren Guterres, BM Genel Kurulunun sadece ülkeleri değil, özel sektörü, sivil toplumu, kadın ve gençlik örgütlerini, bilim insanlarını da bir araya getirdiğini kaydetti.

Guterres, önemli kararların verilmesi ve uygulanmasında BM'nin gücünün kısıtlı olduğunu ifade ederek "gücün üye devletlerde" olduğunun altını çizdi.

BM'nin ikna olmayan tarafları bir araya getiremeyeceğini söyleyen Guterres, 2014'te imzalanan Minsk Anlaşması'nda Rusya'nın BM'nin arabulucu olmasını istemediğini hatırlattı.

Guterres, sorunun çözümüne yönelik çeşitli eylem biçimlerinin geliştirildiğini ve BM'nin "kendisine izin verilen tüm alanlarda elinden geleni yaptığını" ifade etti.

Karadeniz Tahıl Girişimi'nin önem verilen konulardan biri olduğuna işaret eden Guterres, gıda depolarına yönelik bombardımanların dünyanın ihtiyaç duyduğu gıda ve gübreyi sağlama çabalarını "baltaladığını" vurguladı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 13 Eylül'de, Rusya'nın Amur bölgesindeki Vostonçniy Uzay Üssü'nde görüşmesinin hatırlatılması üzerine Guterres, Rusya'nın silah satışı konusundaki BM yaptırımlarına saygı göstermesini umduğunu söyledi.

Guterres, "Aksi takdirde Güvenlik Konseyi'nin çalışmalarında çok ciddi bir sorun daha yaşayacağız." dedi.

- "Sahip olduğumuz şey, sesimiz ve bu sesin ne kadar güçlü çıktığıdır"

BM Sekreteri'nin hiçbir gücü ve parası olmadığını vurgulayan Guterres, "Sahip olduğumuz şey, sesimiz ve bu sesin ne kadar güçlü çıktığıdır. Benim bu sesi güçlü kılma gibi bir sorumluluğum var." diye konuştu.

Guterres, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri süper güçler arasındaki bölünme nedeniyle BM'nin "sözlü ifade gücünün" engellendiğini belirtti.

Savaştan bu yana "süper güçler arasında emsali görülmemiş düzeyde bir bölünme yaşandığını" ifade eden Guterres, "Soğuk Savaş döneminde bile her şey bugün olduğundan daha öngörülebilirdi." dedi.

- "Siyasi kararlar ve jeopolitik bölünmeler, BM'nin çalışmalarını felce uğratıyor"

Guterres, var olan jeopolitik bölünmelerin "dramatik zorluklara" yanıt vermeyi güçleştirdiğini kaydederek "Üye ülkelerin birlik olmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyadaki insani ve uluslararası yardımların yarısından fazlasının BM aracılığıyla sağlandığını ifade eden Guterres, siyasi kararların BM'nin çalışmalarını felce uğrattığını ve özellikle "daha fazla güce sahip olan" üye devletlerin söz konusu bölünmelerin üstesinden gelinmesine yardımcı olmasının beklendiğini kaydetti.

- "İklim krizine yönelik gereken adımlar atılamıyor"

"Kilit üye ülkeler" arasında "yeterli" dayanışma ve mutabakat olmadığı için iklim krizine yönelik gereken adımların atılamadığına işaret eden Guterres, bu yılki görüşmelerde 2015'te dünya liderlerince kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (SDG) yerine getirmek için harekete geçilmesi için çalışılacağını belirtti.

Emisyonları, 2030'a kadar, hedeflendiği gibi yüzde 45 azaltabilmek için gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ekonomiler arasında yapılacak "sağlam temelli bir anlaşmanın" gerekliliğinin altını çizen Guterres, emisyonlar azaltılmadığı takdirde "dramatik" zorluklarla karşı karşıya kalınacağını söyledi.

Guterres, ülkelerin, yapay zekanın insanlık için bir tehdit olarak değil yararına kullanılmasını garanti altına almak için bazı yönetim mekanizmalarını bulmak amacıyla bir araya gelmesi gerektiğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri, gelecek dönem için aday olmayacağını da açıkladı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Algı operasyonlarına boyun eğmeyeceğiz
Algı operasyonlarına boyun eğmeyeceğiz
Öldürülen 3 esnaf toprağa verildi
Öldürülen 3 esnaf toprağa verildi
Oruç Reis’in yeni rotası belli oldu
Oruç Reis’in yeni rotası belli oldu
Fon soruşturmasında yeni gelişme: Adliyeye sevk edildiler
Fon soruşturmasında yeni gelişme: Adliyeye sevk edildiler
Son Haberler
KKTC 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan Osmangazi Belediyesi’ne Ziyaret
KKTC 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan Osmangazi Belediyesi’ne Ziyaret
Başkan Aydın, Demirtaşpaşa’nın İhtiyaçlarını Yerinde Dinledi
Başkan Aydın, Demirtaşpaşa’nın İhtiyaçlarını Yerinde Dinledi
Bursa’da ihtiyaç sahibi çocuklara belediye desteği
Bursa’da ihtiyaç sahibi çocuklara belediye desteği
Avrupa’da ‘bomba’ kâbusu
Avrupa’da ‘bomba’ kâbusu
Yüz binlerce kişi sokaklara döküldü
Yüz binlerce kişi sokaklara döküldü
Rusya: "Karabağ'da tansiyonun yükselmesinden endişe duyuyoruz"
Rusya: "Karabağ'da tansiyonun yükselmesinden endişe duyuyoruz"

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.