• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
13:53
Fon soruşturmasında yeni gelişme: Adliyeye sevk edildiler
10:23
Bursaspor’a bloke cezası!
09:55
Sarıgül soruşturmasında 11 gözaltı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. BM 78'inci Genel Kurulu New York'ta başladı
Dünya
Yayınlanma: 19 Eylül 2023 - 20:03
Güncelleme: 19 Eylül 2023 - 20:06

BM 78'inci Genel Kurulu New York'ta başladı

Birleşmiş Milletler (BM) 78'inci Genel Kurulu New York'ta başladı. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya sert tepki göstererek, "Rusya, tüm dünyanın gözü önünde Ukrayna'yı gaddarca işgal edip daha sonra bir sonuçları olmayacağını düşünüyor" dedi.

Dünya
19 Eylül 2023 - 20:03
Güncelleme: 19 Eylül 2023 - 20:06
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Birleşmiş Milletler (BM) 78'inci Genel Kurulu New York'ta başladı. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya sert tepki göstererek, "Rusya, tüm dünyanın gözü önünde Ukrayna'yı gaddarca işgal edip daha sonra bir sonuçları olmayacağını düşünüyor" dedi.

ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) 78'inci Genel Kurulu başladı. Bir hafta sürecek ve 193 ülkenin lideri ve üst düzey temsilcilerinin bir araya geleceği görüşmelerin Genel Kurul Başkanlığı'nı Trinidad ve Tobago Temsilcisi Dennis Francis yürütecek.

Genel Kurul'un açılış konuşması yapan Brezilya Cumhurbaşkanı Lula Da Silva, tam 20 yıl önce BM Genel Kurulu kürsüsüne ilk kez çıktığını hatırlatarak, burada "insanlığın zorlukların üstesinden gelme ve daha üstün birlikte yaşama biçimlerine doğru ilerleme kapasitesine" duyduğu güveni dile getirdiğini söyledi. Aradan 20 yıl geçtikten sonra da "insanlığa olan sarsılmaz güvenini" koruduğunu ifade eden Lula, 20 yıl önce yaptığı konuşmanın ana temasının açlık olduğunu ve şu anda dünyanın giderek eşitsizleştiğini, en zengin 10 milyarderin insanlığın en yoksul yüzde 40'ından daha fazla servete sahip olduğunu aktardı.

Ukrayna-Rusya Savaşı'na değinen Lula, savaşın meydana getirdiği ağır sonuçların Birleşmiş Milletler'in amaç ve ilkelerini uygulama konusundaki kolektif yetersizliğini ortaya koyduğunu belirterek, "Barışın sağlanmasındaki zorlukları küçümsemiyoruz ancak diyaloğa dayanmayan hiçbir çözüm kalıcı olmayacaktır. Müzakereler için alan oluşturmak üzere çalışılması gerektiğini burada bir kez daha yineliyorum" dedi.

"Dünya çığırından çıkıyor"

Lula'nın ardından söz alan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkelerin kendi içinde yaşadıkları problemler nedeniyle dünyada hızla artan iklim krizine yeterince zaman ayırmadıkları eleştirisinde bulundu. Guterres, "Dünya üzerinde jeopolitik gerilimler arttıkça ve artan küresel zorluklara yanıt vermek için bir araya gelmekten aciz göründükçe dünya çığırından çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaşa değinen Guterres, "Sorunları çözmezsek, sorunun bir parçası haline geliriz" ifadelerini kullanarak, "Birleşmiş Milletler Tüzüğü ve uluslararası hukuku ihlal eden savaş, bir dehşet zincirini ortaya çıkarmıştır, yok edilen hayatlar, istismar edilen insan hakları, parçalanan aileler, travma geçiren çocuklar, paramparça olan umutlar ve hayaller. Ukrayna'nın ötesinde, savaşın hepimiz için ciddi sonuçları var. Bu savaşın nükleer tehditleri hepimizi risk altına sokmaktadır. Küresel anlaşmaları ve sözleşmeleri görmezden gelmek hepimizi daha az güvenli hale getirir. Küresel diplomasinin zehirlenmesi ise her alanda ilerlemeyi engellemektedir" dedi.

Biden'dan Rusya'ya sert tepki

ABD Başkanı Joe Biden ise yaptığı konuşmada, küresel zorlukların üstesinden gelmek için uluslararası iş birliği çağrısında bulunarak, dünya genelindeki ülkelerin ortak bir geleceği paylaştığını vurguladı. Biden, "ABD tüm insanlık için daha güvenli, daha uygun ve eşitlikçi bir dünya istiyor, çünkü geleceğimizin sizinkine bağlı olduğunu biliyoruz. Dünyada hiçbir ulus bugünün zorluklarıyla tek başına başa çıkamaz" dedi.

Rusya'yı Ukrayna'ya karşı "gaddarca" davranmakla suçlayan Biden, savaşın tek sorumlusunun Rusya olduğunu ve çatışmayı yalnızca Rusya'nın sona erdirebileceğini belirtti. Biden, "Rusya, tüm dünyanın gözü önünde Ukrayna'yı 'gaddarca' işgal edip daha sonra bir sonuçları olmayacağını düşünüyor" dedi.

ABD'nin Ukrayna'yı destekleme taahhüdünü yineleyen Biden, BM liderlerini Ukrayna'nın yanında olmaya çağırarak, "Bir saldırganı yatıştırmak için Birleşmiş Milletler'in temel ilkelerini terk edersek, bu kurumdaki herhangi bir üye devlet korunduğundan emin olabilir mi? Ukrayna'nın parçalanmasına izin verirseniz, herhangi bir ulusun bağımsızlığı güvende olur mu?" Cevabın açık şekilde 'hayır' olduğunu söyleyebilirim" dedi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Avrupa’da ‘bomba’ kâbusu
Avrupa’da ‘bomba’ kâbusu
Yüz binlerce kişi sokaklara döküldü
Yüz binlerce kişi sokaklara döküldü
Anne ile kızı ayı saldırısında hayatını kaybetti
Anne ile kızı ayı saldırısında hayatını kaybetti
Seçim sonrası ilk yorumlar dikkat çekti
Seçim sonrası ilk yorumlar dikkat çekti
Son Haberler
KKTC 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan Osmangazi Belediyesi’ne Ziyaret
KKTC 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan Osmangazi Belediyesi’ne Ziyaret
Başkan Aydın, Demirtaşpaşa’nın İhtiyaçlarını Yerinde Dinledi
Başkan Aydın, Demirtaşpaşa’nın İhtiyaçlarını Yerinde Dinledi
Bursa’da ihtiyaç sahibi çocuklara belediye desteği
Bursa’da ihtiyaç sahibi çocuklara belediye desteği
Avrupa’da ‘bomba’ kâbusu
Avrupa’da ‘bomba’ kâbusu
Yüz binlerce kişi sokaklara döküldü
Yüz binlerce kişi sokaklara döküldü
Başakşehir'de devrilen İETT otobüsü kaldırıldı
Başakşehir'de devrilen İETT otobüsü kaldırıldı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.