• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
11:39
Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya ifade için adliyede
10:10
Şarkıcı Sinan Özen trafik kazası geçirdi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Başkan Yılmaz: "Bu şehirde yaşayan herkes eşittir"
Siyaset
Yayınlanma: 15 Temmuz 2023 - 15:34
Güncelleme: 15 Temmuz 2023 - 15:35

Başkan Yılmaz: "Bu şehirde yaşayan herkes eşittir"

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu tarafından iptali için dava açılan Toroslar 1. etap Arpaçsakarlar Mahallesi ve çevresi 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planı, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yeniden görüşülerek, Cumhur İttifakı Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Siyaset
15 Temmuz 2023 - 15:34
Güncelleme: 15 Temmuz 2023 - 15:35
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Başkan Yılmaz: "Bu şehirde yaşayan herkes eşittir"
Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu tarafından iptali için dava açılan Toroslar 1. etap Arpaçsakarlar Mahallesi ve çevresi 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planı, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yeniden görüşülerek, Cumhur İttifakı Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Arpaçsakarlar Mahallesi 1. etap uygulama imar planının iptali için açılan davanın soyut sebepleri ve sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yaptı. "Yeni bir imar planının hızlıca yapılması ve geçilmesi zaruridir" diyen Başkan Yılmaz, "Toroslar Arpaçsakarlar 1. etap imar planı ile ilgili muhalefet meclis üyelerimiz de dahil hepsinin katılımıyla tüm incelemeler yapıldı ve bu plan ortaya çıktı. Arpaçsakarlar'ın güneyinde bulunan bölgede daha önce düşük kat verildiğinden, binalar birbirine çok yakın olduğundan, değer görmediğinden ve tercih edilmediğinden dolayı bölge insanı tarafından özellikle yüksek kat talep edildi. Biz de bu planları yaparken bunu dikkate aldık. Bu imar planına, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Mersin İl Koordinasyon Kurulu'nca dava açıldı. O çatı altında bulunan şehir plancısı ve bilirkişi tarafından bilirkişi raporu verildi. Ve bu bilirkişi raporuna göre karar çıktı. Yargı kararına saygılıyız ve başımızın tacıdır. Ancak bu karar değiştirilebilir. Bu yüzden itiraz müesseseleri vardır. 30 gün içerisinde uygulamamız gerektiğinden biz de Toroslar Belediyesi olarak olağanüstü bir meclis toplantısı yaptık ve 30 gün içerisinde yeni bir uygulama imar planını ortaya koyma mecburiyetini yerine getirdik. Bunu yaparken istişare ettik. Bu karar netleşmiş değil. Karar ile ilgili istinaf süreci de devam etmektedir. Belki de karar yarın bozulacak. Bunu bilemiyoruz. Ama kentte bir boşluk ve kaos oluşmaması için yeni bir imar planının hızlıca yapılması zaruridir" dedi.

"Amacımız vatandaşlarımızı mağdur etmemek ve ilçemize yakışanı yapmak"

Ruhsat verilen, inşaata başlayan ve daire satın alan vatandaşların mağdur duruma düştüğüne dikkat çeken Yılmaz, "Vatandaşlarımız bizlere ulaştılar. Ne yapacağız diye sordular. Bu imar planı, Toroslar Belediye Meclisi'nin yanında bu meclisin de iradesindedir. Peki İmar Planı neden iptal edildi? İki tane ana unsur var. Kent estetiği ve kent silueti. Mersin estetiğini çıkarırsak Ulu Cami, Muğdat Cami, 52 katlı Metropol ve deniz kenarında sur gibi dizilmiş yüksek katlı binalar çıkar. Hatta şehirde 1980'li yıllarda verilmiş ruhsata göre 32 katlı binalar yapılacak iken, yıllar içerisinde yapılan yoğun tadilatlar sonucu 18 kata indirilmiştir. 18 katı herkes mutlulukla karşılarken ve bunu bir zafer olarak gösterirken Arpaçsakarlar'daki 18 kat öteleniyor ve iteleniyor. Sanki bu şehirde ilk defa 18 katlı bina yapılacak. Çiftlikköy, Menteş ve Kocavilayet hattı ve bu bölgenin zemini sağlamdır. Bu bölgede 21 kata izin verilmektedir. Her gün şehrin batısından doğusuna iş için gelmek zorunda kalan insanlarımızı düşünerek Arpaçsakarlar da kaliteli yüksek standartlı konut ihtiyacının var olduğu bir bölgedir. Hal böyleyken kent silueti ve kent estetiği gibi soyut, yerel ve subjektif değerlendirmeler ile bu planının iptal edilmesi hukuka ve Anayasa'ya aykırıdır. Çünkü Kocavilayet'te 21 kat hakkını elde eden arsa sahibi ile Arpaçsakarlar'da 18 kat ve yüksek kat binalara layık görülmeyen vatandaşlarımız arasında hiçbir fark yoktur ve fark olmamalıdır" diye konuştu.

"Toroslar arka mahalle değil"

Toroslar'ın arka mahalle olarak görüldüğünü kaydeden Yılmaz, "Bunu ilk günden beri söylüyoruz ve kabul etmiyoruz. 18 katlı ve çok güzel yapılacak binalar sahile, Toroslar'a düşük kat. Mersin'de merkez ilçeler arasında en az sayıda yüksek katlı bina olan ilçe Toroslar'dır.Gelişim bölgelerinde yüksek katlı binalar yapılmakta ve yapılacaktır. Yehişehir ilçesinde bulunan bir alışveriş merkezinin kuzeyinde yapılan yaklaşık 30 katlı bina kent silueteni bozmuyor mudur? Arpaçsakarlar'da bulunan yüksek katlı binalar kent siluetini bozarken bu binalara nasıl izin verilmiştir? Burada çifte standart vardır. Bu hem Toroslar hem Arpaçsakarlar halkına haksızlıktır. Siyasi değerlendirmelerle bu şekilde fikir ortaya konulması bence uygun değildir. Bu fikirlere katılmıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Mersin'de yüksek kat olmasın" ibaresinin sadece Toroslar ve Arpaçsakarlar için düşünülmesinin son derece eşitsizlik olduğunu ve bunun için mücadele ettiklerini dile getiren Yılmaz, "Depreme dayanıklı ciddi miktarda konut ihtiyacı vardır. Bu nedenle bu kararın gerekli ve acil olduğunu değerlendiriyoruz. Şehrimizde yüksek katlı bina olmasın diyorsak, bunun sadece Toroslar ve Arpaçsakarlar ile ilgili yapılması eşitlik ilkesine uygun değildir. Bu şehirde yaşayan, doğan, doyan her vatandaş eşittir. Dava açılan dosyada zemin ile ilgili hiçbir bilimsel çalışma yoktur. Bu zulümdür. Sorun tamamen geneldedir. Ben yüksek yargının bu kararı bozacağına canı gönülden inanıyorum. Mağdur olan vatandaşlarımız için bu planın geçmesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bahçeli’den ‘siyasette arınma’ açıklaması
Bahçeli’den ‘siyasette arınma’ açıklaması
Bahçeli yeni projesini kamuoyuyla paylaştı
Bahçeli yeni projesini kamuoyuyla paylaştı
Mustafa Sarıgül, Yeni Parti’den istifa etti
Mustafa Sarıgül, Yeni Parti’den istifa etti
Mustafa Sarıgül'den 'YENİ Parti' kararı: Soruşturma sonuçlanıncaya kadar üyeliğini askıya alacak
Mustafa Sarıgül'den 'YENİ Parti' kararı: Soruşturma sonuçlanıncaya kadar üyeliğini askıya alacak
Son Haberler
Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya ifade için adliyede
Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya ifade için adliyede
Türkiye'nin turist haritası belli oldu!
Türkiye'nin turist haritası belli oldu!
Bursa tarımında dikkat çeken rakamlar
Bursa tarımında dikkat çeken rakamlar
Tarihi sigara yasakları yolda!
Tarihi sigara yasakları yolda!
Zehirlenmeler arttı uzmanlardan uyarı geldi! Karaciğer ve böbrekleri bitiriyor
Zehirlenmeler arttı uzmanlardan uyarı geldi! Karaciğer ve böbrekleri...
Manisa'da içme suyunun yüzde 98'i yer altından karşılanıyor
Manisa'da içme suyunun yüzde 98'i yer altından karşılanıyor

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.