• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
02:16
Park halindeki araca çarpıp devrilen otomobilin sürücüsü kaza yerinden kaçtı
00:26
TBMM Genel Kurulu'nda uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifi kabul edildi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Balıklıgöl hikayesinin nakşedildiği tespih yüz bin liraya satışta
Yaşam
Yayınlanma: 26 Eylül 2021 - 10:22
Güncelleme: 26 Eylül 2021 - 10:28

Balıklıgöl hikayesinin nakşedildiği tespih yüz bin liraya satışta

Balıklıgöl hikayesinin nakşedildiği tespih yüz bin liraya satışta, başlıklı haberin detayında; Konyalı tespih ustası gencin, Kral Nemrud tarafından Hz. İbrahim'in ateşe atılmasıyla oluştuğuna inanılan Balıklıgöl'ün hikayesini nakşettiği tespih Şanlıurfa'da yüz bin liraya satışa çıkarıldı.

Yaşam
26 Eylül 2021 - 10:22
Güncelleme: 26 Eylül 2021 - 10:28
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Balıklıgöl hikayesinin nakşedildiği tespih yüz bin liraya satışta
Tespih nakkaşı Ahmet Bozkurt Savanç, atölyesinde tespih yaparken radyodan dinlediği, Kral Nemrud tarafından Hz. İbrahim’in ateşe atılmasıyla oluştuğuna inanılan Balıklıgöl’ün hikayesini tespihe nakşetme kararı aldı. Harekete geçtiğini belirten Savanç, odunların balığa dönüştüğü ağacı bulmak için Şanlıurfa’ya gittiğini ve hikayeye konu olan ağacın iğde ağacı olduğunu tespit etti. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile görüşerek söz konusu ağacın iğde olduğunu teyit ettirdikten sonra Konya’daki atölyesine giden genç, bu ağaçtan tespih yapmaya başladığını aktardı. 6 ay gibi bir sürede tespihi el emeğiyle zümrüt ve bazı değerli taşlarla işlediğini ifade eden Savanç, önce Şanlıurfa Balıklıgöl’de daha sonra tarihi bir handa tespih ustalarının ve tespih severlerin beğenisine sundu. Hikayenin tüm ayrıntılarının içerisinde barındığı tespih, ateşle güçlendirilip, ana unsurlarını oluşturan 33 habbe balık figüründen oluşuyor.

“Dinlediği Balıklıgöl hikayesi tespih oldu”

Savanç, tespihin sahip olduğu manevi değerin, maddi değerden çok daha fazla olduğunu, bir değer biçilirse eğer bu değerin ise en az yüz bin lira olacağını dile getirdi. Savanç, “Hz. İbrahim’i konu alan Şanlıurfa tespihimizin çalışması şöyle başladı. Atölyemde tespih yaparken, sosyal medya üzerinden kısa filmler olsun, kıssadan hisseler olsun, dini hikayeler olsun, bu tarz şeyler dinliyordum. Bu esnada Şanlıurfa Balıklıgöl hikayesi dönmeye başladı. Hikayeyi dinlerken bir yandan tespih yapıyordum. O esnada Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı, odunlar yanarken balığa dönüştüğü hikayeyi orada dinliyordum. O anda odunlar balığa dönüştü cümlesi geçince benim aklımda, hayalimde de böyle bir proje canlandı. O anda aklıma yanarken balığa dönüşen ağaçları, odunları bulabilir miyiz diye bir tereddütte kaldım. Yaklaşık 1 aylık araştırma sonucunda ağacın kendisine bizzat ulaştım. Daha sonra bu ağacın o ağaç mıdır, değil midir diye Şanlıurfa Belediyesinden, kültür turizm daire başkanlığından teyidini aldım. En son Şanlıurfa Belediyesi resmi internet sitesinde de araştırma sonucu ağacın isminin orada da geçtiğini kendim gördüm ve bunları da belgeledim. Biz de tespihimizi bitirdik, tespihimiz yaklaşık 6 ay gibi bir zamanımızı aldı. Hem tanıtım amaçlı hem de satışını gerçekleştirmek için bugün Şanlıurfa Balıklıgöl’e ve tarihi bir handa düzenlenen aybaşı pazarına getirdik, beğeniye sunduk. Satışından önce insanların beğenisine sunmak gerekiyor. Böyle bir eserin her şeyden önce maneviyat duygusu var. O maneviyatı önce insanlara sunmamız lazım, tanıtmamız lazım. Çünkü böyle bir şey dünyada ilk kez yapıldı. Bu Hz. İbrahim’in hayatından etkilenerek yapıldı. Hz. İbrahim doğdu, büyüdü, bütün putları yıktı ve bunun üzerine Nemrut mancınık sistemini kurdu, çok büyük bir ateş yaktı. Bu hikaye zaten etkileyici bir hikayedir. Şimdi fiyat konusu detaylandırmamız biraz ince hesaplara giriyor. Çünkü bu 6 ay sürdü. 6 ay içerisinde usta bir sanatkar yevmiyesini hesaplamak gerekiyor. Balıklarımızın gözleri zümrüt taşlarından yapıldı. Başka bir maliyeti var, kutusudur işçiliğidir, bunları göz önünde bulundurarak ince ince hesap yaparsak tamamen 100 bin TL gibi bir satışını gerçekleştirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Eseri inceleyen tespih ustası Selçuk Perdeci ise, “Bu ustanın yanında kendimize tespih ustası demeye çekiniyoruz. Arkadaşımız burada çok güzel bir emek vermiş. Yani hiçbir emeğin maddi olarak karşılığı olamaz. Sonuçta burada bir emek var, 6 aylık bir emek olmuş. Eşinden, çocuklarından alınmış zamanı bu işe vermiş” ifadelerini kullandı.


Haber Kaynağı : İhlas Haber Ajansı (İHA)



Bursa haberleri, Türkiye Haberleri, Son dakika haberler HABER16.COM da.



"Balıklıgöl hikayesinin nakşedildiği tespih yüz bin liraya satışta" başlıklı son dakika haberi İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından "26.09.2021" tarihinde "KÜLTÜR SANAT" haberlerine sistem tarafından otomatik olarak eklenmiştir. Bu haberin içeriğinde HABER16.COM editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans tarafından geldiği şekliyle yayınlanmıştır. "KÜLTÜR SANAT" haberleri kategorisinde yer alan Balıklıgöl hikayesinin nakşedildiği tespih yüz bin liraya satışta başlıklı habere ait yazı, fotoğraf ve video içeriklerinin hepsinin hukuki muhatabı ve sorumlusu haberi geçen ajanslardadır.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Araştırma ortaya koydu! Kadınlar erkeklerden fazla uyuyor
Araştırma ortaya koydu! Kadınlar erkeklerden fazla uyuyor
İşte dünyanın en yaşlı kardeşleri!
İşte dünyanın en yaşlı kardeşleri!
Yazın bitkileri sulamak için en doğru saat açıklandı! Meğer yıllardır yanlış biliyormuşuz...
Yazın bitkileri sulamak için en doğru saat açıklandı! Meğer yıllardır yanlış biliyormuşuz...
Sinema biletlerine yüzde 70’e kadar indirim
Sinema biletlerine yüzde 70’e kadar indirim
Son Haberler
Park halindeki araca çarpıp devrilen otomobilin sürücüsü kaza yerinden kaçtı
Park halindeki araca çarpıp devrilen otomobilin sürücüsü kaza yerinden...
TBMM Genel Kurulu'nda uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifi kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri...
Kastamonu'da bal arılarının soktuğu kişi öldü
Kastamonu'da bal arılarının soktuğu kişi öldü
Ankara'da otluk arazide çıkan yangın söndürüldü
Ankara'da otluk arazide çıkan yangın söndürüldü
Bıçaklı kavgada kardeşlerden biri öldü, diğeri yaralandı
Bıçaklı kavgada kardeşlerden biri öldü, diğeri yaralandı
Aliağaspor FK, hazırlık maçında farklı kazandı
Aliağaspor FK, hazırlık maçında farklı kazandı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.