• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:20
Hatay'da 42 düzensiz göçmen yakalandı
00:49
Kayseri'de iş yerini kurşunlayan şüpheli yakalandı; o anlar kamerada
00:22
Kayseri'de 22 yıl hapisle aranan firari hükümlü yakalandı
00:22
AK Parti'li Demir: Ateş çemberinin ortasında huzur tesadüf değil
00:05
İletişim Başkanı Duran'dan Dezenformasyonla Mücadele Ulusal Gençlik Zirvesi paylaşımı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bakan Koca: "130 milyona yakın bir aşının sözleşmesinin yapıldığını söyleyebilirim"
Sağlık
Yayınlanma: 10 Şubat 2021 - 22:04
Güncelleme: 10 Şubat 2021 - 22:04

Bakan Koca: "130 milyona yakın bir aşının sözleşmesinin yapıldığını söyleyebilirim"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu sonrasında düzenlenen basın açıklamasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Koca, "130 milyona yakın bir aşının...

Sağlık
10 Şubat 2021 - 22:04
Güncelleme: 10 Şubat 2021 - 22:04
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakan Koca: "130 milyona yakın bir aşının sözleşmesinin yapıldığını söyleyebilirim"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu sonrasında düzenlenen basın açıklamasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Koca, "130 milyona yakın bir aşının sözleşmesinin yapıldığını söyleyebilirim" dedi.



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu sonrasında düzenlenen basın açıklamasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Yükseköğretim kurumlarında yüz yüze eğitime başlanılıp başlanılmayacağının sorulması üzerine cevap veren Bakan Koca, "Bu konuyla ilgili Bilim Kurulumuz görüşüyor, zannediyorum biz bu hafta bu konuyla ilgili bir cevap vermiş olacağız. Ama şunu söyleyebilirim; şuan salgının geldiği seyir, vakaların özellikle son 2 hafta giderek artış içinde olduğu ve mutasyonların giderek varlığını gösterdiği şeklinde. Özellikle yüz yüze eğitimin, uygulamalı eğitimler dışında başlatılmasının şu dönemde başlatılmasının risk teşkil ettiğini şimdiden söyleyebilirim" dedi.



Ayrıca öğretmenlerin aşılanmasının ne zaman başlayacağı sorusuna da cevap veren Bakan Koca, "Biz yüz yüze eğitime geçecek, özellikle ilköğretim okulları için Milli Eğitim Bakanlığından listeleri almış olduk. Muhtemelen Şubat ayı sonuna doğru, bir sonraki hafta öğretmenlerimizi de özellikle eğitimin başlayacak olduğu sınıflar için söylüyorum, aşılama takvimi başlamış olacak" şeklinde konuştu.



"130 milyona yakın bir aşının sözleşmesinin yapıldığını söyleyebilirim"

Türkiye'nin aşı tedariki konusunda nasıl bir plan ve program dahilinde ilerlediğinin sorulması üzerine cevap veren Bakan Koca şunları kaydetti:

"Biontech'le ilgili başından beri Uğur Hoca'yla hep devrede oldum. Biliyorsunuz Türkiye'ye Almanya'dan satışı Pfizer tarafından değil Biontech tarafından yapılmış oluyor. Yani Uğur Hoca'nın bu noktada yetkisinde ilerliyor. Başından beri bu görüşmelerde bizim için önemli olan en geç Nisan ayında teslim edilebilecek aşının önemli olduğunu söyledik. Birçok firma sizinle sözleşme yapmak istiyor, ama Mart ya da Nisan ayında verecek aşılarının olmadığını biliyoruz. O nedenle biz yerli aşının daha sonraki dönemlerde zaten devreye gireceğini düşündüğümüz için, Nisan ayına kadar kim bize aşıyı verecekse o firmalarla hep devrede olduk. Biontech'le ilgili daha öncede söylemiştim, 1 milyon ile başlamıştı. Daha sonra 2 milyona, 2 buçuk milyona en son Uğur Hoca'yla görüşmemizde bir gece yarısı 04.00'de imzalanan sözleşmeden bahsetmiştim ve o gece o sözleşme imzalandı. 4 buçuk milyon doz şeklinde idi. Devamında sözleşme sonrası birtakım belgeler istendi. Biz onu en son geçen hafta Uğur Hoca'yla görüştük. Görüşmemizde sorunlu olan birtakım durumları birlikte aştık. Bu ay için Biontech aşısı ayrıca gelmiş olacak. Muhtemelen 500-800 bin doz arası gelmiş olacak. Mart sonunda 4 buçuk-5 milyona tamamlamak ihtimali üzerine gelmiş olacak. 30 milyona kadar da opsiyonel olarak imzalanmıştı. İlave olarak 50+50 milyon Sinovac'tan talebimiz vardı. İkinci 50 milyon için de sözleşme imzalandı. 130 milyona yakın bir aşının sözleşmesinin yapıldığını söyleyebilirim. Özetle Mart veya Nisan ayına kadar aşıyı verebilecek her firmadan alma çabası içinde olduğunu vatandaşımız bilmiş olsun. Aşı küresel bir savaşa döndü. Bu anlamda yapılan birçok şeyin olduğunu biliyoruz. Ama biz vatandaşımızı dünyada en az etkilenen, bu tedariki sağlayan ülke olma noktasında yoğun bir çaba içindeyiz. Bundan sonraki süreçte aşının gelişiyle ilgili 'bugün şu kadar geldi, şu kadar gelecek' gibi söylemekten yana değiliz çünkü bunun başka ülkeler ve firmalar nezdinde sorunlar oluşturduğunu biliyoruz. Mesela dün ve bu sabah ayrıca aşı geldi Türkiye'ye. Ama biz bunu söylemedik ve bunu ilk defa benden duyuyorsunuz. O yüzden vatandaşımız müsterih olsun."



"Faz-3 çalışması daha önce de söylediğim şekliyle Nisan ayında başlamış olacağız"

Yerli aşı konusunda Nisan ayının işaret edildiğinin, bu aşıdaki son durumun sorulması üzerine cevap veren Bakan Koca, "Faz-1 çalışması bitmişti, Faz-2 çalışması başlamış oldu. Erciyes Üniversitesi'nde Faz-2 çalışması bugün başlamış oldu. 1 hafta 10 gün içerisinde en az üç aşının Faz-1 çalışmalarına izin verilerek başlanmış olacak ve her geçen gün bu sayılar artmış olacak. Önemli olan bu dönemde bu aşıları erken dönemde, yerli aşıyı geliştirebilir olmak. Yani preklinik safhası bitti, insan çalışmaları safhasına geçilmiş oldu. Zannediyorum Faz-3 çalışması daha önce de söylediğim şekliyle Nisan ayında başlamış olacağız" dedi.



"Mutasyon görülen il sayısı 33'e yükseldi"

Her geçen gün mutasyon görülen il sayısı ve mutasyonlu vaka sayısının arttığını bildiklerini ve son olarak 33 şehre kadar bu sayının yükseldiğini belirten Bakan Koca, mutasyon bulunduğu bölgede çok önemli bir sorun haline gelmişse, o durumda o bölge için mutasyona özel birtakım yaklaşımların tartışılabileceğini söyledi. Şuan mutasyonun Türkiye için bu derecede bir sorun oluşturmadığını kaydeden Koca, önümüzdeki dönemin önemli olduğuna dikkat çekti. Bakan Koca ayrıca bazı illerde hatta ilçelerde vaka sayılarının az bazılarında fazla olduğunu, bunu da Pazartesi gününden itibaren canlı bir şekilde açıklayacaklarını söyledi. Diğer yandan Bakan Koca, bu söz konusu durumda vaka sayılarının durumuna göre o illerde İl Hıfzıssıhha Kurullarının alacağı kararlar doğrultusunda il veya bölge bazlı gevşemeler olabileceğini kaydetti.
İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İstanbul - İstanbul'dan Muş'taki hastaya 5G ile böbrek taşı kırma ameliyatı yapıldı
İstanbul - İstanbul'dan Muş'taki hastaya 5G ile böbrek taşı kırma ameliyatı yapıldı
Sultanbeyli'de kanseri yenen Zeyd için gökyüzüne balon bırakıldı
Sultanbeyli'de kanseri yenen Zeyd için gökyüzüne balon bırakıldı
Uzmanından bacaklarda şişlik ve damar sağlığına ilişkin bilgilendirme
Uzmanından bacaklarda şişlik ve damar sağlığına ilişkin bilgilendirme
'Menopoz yaşı 40'lı yaşlara kadar düştü'
'Menopoz yaşı 40'lı yaşlara kadar düştü'
Son Haberler
Hatay'da 42 düzensiz göçmen yakalandı
Hatay'da 42 düzensiz göçmen yakalandı
Kayseri'de iş yerini kurşunlayan şüpheli yakalandı; o anlar kamerada
Kayseri'de iş yerini kurşunlayan şüpheli yakalandı; o anlar kamerada
Kayseri'de 22 yıl hapisle aranan firari hükümlü yakalandı
Kayseri'de 22 yıl hapisle aranan firari hükümlü yakalandı
AK Parti'li Demir: Ateş çemberinin ortasında huzur tesadüf değil
AK Parti'li Demir: Ateş çemberinin ortasında huzur tesadüf değil
Özel'den Kılıçdaroğlu'na 'Darbe' Yanıtı
Özel'den Kılıçdaroğlu'na 'Darbe' Yanıtı
Bakan Koca'dan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama
Bakan Koca'dan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.