• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:03
Demirci'de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı
00:55
Adıyaman'da 2 saatte 8 deprem meydana geldi
00:14
Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 287 kilo 910 gram esrar ele geçirildi
00:02
Şarkıcı Güllü'nün öldüğü olay gecesine ait yeni görüntüleri ortaya çıktı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Bakan Kacır: Bağımsızlığımızın teminatı olacak uzay limanını hayata geçireceğiz
Teknoloji
Yayınlanma: 25 Şubat 2025 - 14:51

Bakan Kacır: Bağımsızlığımızın teminatı olacak uzay limanını hayata geçireceğiz

Gizem CENGİL/ANKARA, (DHA)- SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Ülkemizin uzay çalışmaları kapsamında, bağımsızlığımızın teminatı olacak uzay limanını hayata geçireceğiz

Teknoloji
25 Şubat 2025 - 14:51
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakan Kacır: Bağımsızlığımızın teminatı olacak uzay limanını hayata geçireceğiz
SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Ülkemizin uzay çalışmaları kapsamında, bağımsızlığımızın teminatı olacak uzay limanını hayata geçireceğiz. 2035'e kadar 1,8 trilyon dolara ulaşması öngörülen küresel uzay ekonomisinden aldığımız payı artıracağız. Türkiye artık gökyüzünde kendi rotasını çiziyor, havacılık tarihine kendi mührünü vuruyor" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Sanayi Bölgesi'nde SAHA İstanbul 2'nci Milli Havacılık Endüstrisi Çalıştayı'na katıldı. Bakan Kacır, Türkiye'nin havacılık sanayisinde erken yıllarda cesur adımlar atmasına rağmen, uzun bir vaktin sonunda kendi kanatlarıyla yükselebildiğini belirterek, "Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Şakir Zümre gibi vizyoner girişimcilerimizin gayretleri, çeşitli engellerle akamete uğratıldı. Türkiye'nin havacılıktaki tam bağımsızlık yolculuğu, uzun yıllar boyunca kapağı açılmamak üzere rafa kaldırıldı. Ancak ülkemiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesi ve büyük vizyonuyla makus talihini yendi. Artık gökyüzüne imzasını atan bir Türkiye var. Bayraktar AKINCI, KIZILELMA, ANKA, AKSUNGUR'uyla, silahlı insansız hava araçlarında dünya lideri, 5'inci nesil savaş uçağımız KAAN'ı gökyüzüyle buluşturan, kendi jet eğitim uçağını, helikopterini üretebilen bir Türkiye var. Gökyüzündeki gurur vesilemiz bu kıymetli kazanımlar, Türk havacılığının adeta küllerinden yeniden doğduğunun ispatı niteliğindedir" ifadelerini kullandı.

'TÜM PARÇALARI ÜRETME KABİLİYETİNE SAHİBİZ'

Türkiye'nin bir yolcu uçağının gövdesinde yer alan tüm parçaları üretme kabiliyetine sahip olduğunu aktaran Bakan Kacır, "Havacılık endüstrisinde sivil sahada da ülkemiz son yıllarda büyük bir atılım gerçekleştirdi. Küresel havacılık devlerinin imalat ve tedarik zincirlerindeki rolünü her geçen gün perçinleyen firmalarımız, havacılık yapısallarında geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar ihracat hacmine ve 10 milyar dolar sözleşme büyüklüğüne ulaştı, 7 milyar doları aşan savunma ve havacılık ihracatımıza katkı sundu. Dünyanın dört bir yanına güvenle seyahat etmemizi sağlayan yolcu uçaklarının büyük çoğunluğunda Türk mühendislerinin, teknisyenlerinin izini ve katkısını görmek, bizler için iftihar vesilesi. Tabii 'Bir uçağın kalbi neresidir' dediğimizde aklımıza motor geliyor. Dünyanın en zor teknolojileri arasında yer alan uçak motoru üretiminde ülkemiz son yıllarda büyük mesafe kat etti" diye konuştu.

'DENEYİMLERİMİZİ UZAY SANAYİSİNE TAŞIMAK ÖNCELİĞİMİZ'

Havacılık sanayisinde elde edilen birikim ve deneyimi, uzay sanayine taşımanın öncelikleri olduğunu açıklayan Kacır, "Uçak motoru üretiminden bakıma, yenilikçi teknoloji geliştirmeden test ve kalibrasyona, değer zincirinin farklı halkalarında çalışan 5 bini aşkın nitelikli insan kaynağımızla, küresel ölçekte üretim ve teknoloji geliştirme kapasitesine sahibiz. Bugün; SOM, ATMACA ve ÇAKIR gibi füze sistemlerimizde kullanılan turbojet motorlarını Kale Havacılık üretiyor. Helikopterler için geliştirilen TS1400 turboşaft motoru ilk uçuş testlerini başarı ile tamamladı. GÖKBEY, yerli motorumuzla uçtu. İHA'lar için geliştirilen PD170 turbodizel motoru kalibrasyon ve test faaliyetleri sonunda seri üretim aşamasına geldi. KAAN ve KIZILELMA gibi platformlarımıza entegre edilecek turbofan motorumuz TF6000'in prototipini geliştirdik. Mükemmeliyetin, hassasiyetin ve koordinasyonun ön planda olduğu havacılık endüstrisinde elde ettiğimiz bu başarıları, kusursuz takım oyunu sayesinde yakaladık" açıklamasında bulundu.

'KENDİ UZAY ARACIMIZLA AYA ERİŞECEĞİZ'

Son 1 yılda insanlı ilk uzay bilim misyonlarını başarıyla tamamladıklarının altını çizen Kacır, "Yüzde 80'in üzerinde yerlilikle ürettiğimiz, ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A'yı uzaya gönderdik ve dünyada haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olduk. Milli Uzay Programı hedeflerimiz doğrultusunda önümüzdeki dönemde milli imkanlarla geliştirdiğimiz itki sistemine sahip, kendi mühendislerimizin ve bilim insanlarımızın tasarlayarak ürettiği uzay aracıyla aya erişeceğiz. İHA'larımız başta olmak üzere, pek çok kritik alanda haberleşme altyapısı sunan bölgesel konumlama ve zamanlama sistemlerinde milli çözümümüzü geliştireceğiz. Ülkemizin uzay çalışmaları kapsamında, bağımsızlığımızın teminatı olacak uzay limanını hayata geçireceğiz. 2035'e kadar 1,8 trilyon dolara ulaşması öngörülen küresel uzay ekonomisinden aldığımız payı artıracağız. Türkiye artık gökyüzünde kendi rotasını çiziyor, havacılık tarihine kendi mührünü vuruyor" dedi.
DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
FPV Drone İzleme Yarışması'nın finalinde 20 takım mücadele edecek
FPV Drone İzleme Yarışması'nın finalinde 20 takım mücadele edecek
TEKNOFEST'te Savaşan İHA Yarışması'nın finali Siirt'te yapılacak
TEKNOFEST'te Savaşan İHA Yarışması'nın finali Siirt'te yapılacak
ASELSAN Çocuk Şenliği Ordu'da çocuklarla buluşuyor
ASELSAN Çocuk Şenliği Ordu'da çocuklarla buluşuyor
TEKNOFEST Mavi Vatan-2026 devam ediyor
TEKNOFEST Mavi Vatan-2026 devam ediyor
Son Haberler
Demirci'de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı
Demirci'de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı
Adıyaman'da 2 saatte 8 deprem meydana geldi
Adıyaman'da 2 saatte 8 deprem meydana geldi
Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 287 kilo 910 gram esrar ele geçirildi
Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 287 kilo 910 gram esrar ele geçirildi
Şarkıcı Güllü'nün öldüğü olay gecesine ait yeni görüntüleri ortaya çıktı
Şarkıcı Güllü'nün öldüğü olay gecesine ait yeni görüntüleri...
Gaziosmanpaşa'da eski sevgilisini öldüren şüpheli emniyete getirildi
Gaziosmanpaşa'da eski sevgilisini öldüren şüpheli emniyete getirildi
Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Dumandağ, Karakaya ve Canpolat ile bir araya geldi
Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Dumandağ, Karakaya ve Canpolat ile bir araya geldi

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.