• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:53
Servis minibüsü ile otomobilin çarpıştığı kaza kamerada: 8 yaralı
00:35
İzmir'de maki yangını
00:33
Kayseri'de 12,5 yıl hapisle aranan firari kadın hükümlü yakalandı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Bakan Çavuşoğlu: 'Suriye' toplantısına İran da katılacak
Siyaset
Yayınlanma: 08 Mart 2023 - 14:10

Bakan Çavuşoğlu: 'Suriye' toplantısına İran da katılacak

Siyaset
08 Mart 2023 - 14:10
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakan Çavuşoğlu: 'Suriye' toplantısına İran da katılacak

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye toplantılarının İran'ın da katılımıyla 4'lü formatta devam edeceğini söyledi. Çavuşoğlu, "Rusya'dan olası dışişleri bakanları toplantısının hazırlığı için teknik düzeyde bir toplantı yapma teklifi geldi. Gelecek hafta için bakan yardımcımızı Moskova'ya göndereceğiz ve bu toplantıya İran tarafı da katılacak" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bakanlıkta bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Abdullahiyan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, "İran Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye planladığı ziyaret ertelenmişti; o ziyaretin tekrar gerçekleşmesi için neler yapabiliriz, birlikte konuştuk. Deprem meydana geldikten sonra hemen acımızı paylaşan İran devletine ve halkına teşekkür ediyoruz. Hemen taziyelerini ilettiler, yardım teklifinde bulundular, 150 kişilik arama-kurtarma ekibi geldi, Gaziantep'te 11 vatandaşımızı enkazdan çıkardılar. Çok fazla insani yardım ve Adıyaman'a kurdukları sahra hastanesi için gerekli materyalleri getirdiler. Adıyaman'da bir çadır kent de kurdular. Deprem meydana gelir gelmez İranlı kardeşlerimiz gerek Tahran'daki büyükelçiliğimize gerek başkonsoloslarımıza koşarak birçok yardımı ulaştırdılar. Önümüzdeki süreçte ben de İran'ı ziyaret etmeyi planlıyorum. Enerji konusunda iş birliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz" diye konuştu. 

'KOMPLO TEORİLERİ HER ZAMAN ATILIR'

Soruları da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Suriye'ye deprem yardımlarının aktarımı için yapılan çalışmalara ilişkin, "Suriyeli kardeşlerimiz de bu depremde vefat etti. Bir taraftan kendi yaralarımızı sararken Suriye'de depremden etkilenen kişilere duyarsız kalmamız mümkün değildi. Uluslararası yardımların Suriye'ye depremden etkilenenlere ulaştırılması için elimizden geleni yaptık. Cilvegözü sınır kapımız, maalesef bu kapıya ulaşan yollar da deprem nedeniyle zarar gördü. Bunların kısa sürede tamir çalışmaları yapıldı. Bugüne kadar bu kapıdan 475 yardım TIR'ı geçti. Birleşmiş Milletler (BM) yardımları kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Diğer taraftan insani yardım götürmek isteyen tüm uçaklara hava sahamızı da açtık. Ayrıca Kilis'te açık olan 2 sınır kapımızın da yardımlar için kullanılabileceğini söyledik ve BM bu sınır kapılarını kullanarak Suriyelilere yardım ulaştırdı. Yine bu kapıdan yardım ulaştırmak isteyen ülkelere de ya da yönetimlere de kim olursa olsun sivil toplum örgütleri, insani yardım kuruluşlarına aynı şekilde yardımcı olduk. Yani sonuçta Türkiye olarak duyarsız kalmadık, onlara ulaştırılacak yardımlar konusunda elimizden gelen desteği verdik. Bu bazen yanlış yorumlandı, 'Kapılar açılıyor, tüm Suriyeliler Türkiye'ye geliyor' gibi. Biliyorsunuz böyle durumlarda komplo teorileri her zaman atılır. İnsani konular bile bazen siyasete alet edilir. Bunu Türkiye'de de bazı siyasetçilerin yanlış yorumladıklarını gördük. Depremden bağımsız olarak da zaten BM'nin Suriye'ye insani yardımlarını Cilvegözü kapısından aktarılması eskiden beri devam ediyor" dedi.

'TEKNİK TOPLANTI İÇİN RUSYA'DAN DAVET ALDIK'

Bakan Çavuşoğlu, Suriye toplantısının savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının katılımıyla Moskova'da 3'lü formatta gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Yaklaşık 2 ay önce kardeşim Hüseyin, Ankara ziyaretinde kendilerinin de bu formata Astana'da olduğu gibi katılmak istediklerini bize söylediler. Türkiye olarak 'İran'ın katılmasının hiçbir mahsuru yoktur' dedik.  Rusya'ya da 'İran'ın katılmasında bir mahsur yok' dedik, şimdi toplantı için çalışmalar devam ediyor. Bunu da dörtlü bir şekilde yapmayı planlıyoruz. Rusya'dan olası dışişleri bakanları toplantısının hazırlığı için teknik düzeyde bir toplantı yapma teklifi geldi. Gelecek hafta için bakan yardımcımızı da Moskova'ya göndereceğiz ve bu toplantıya İran tarafı da katılacak. Daha sonra yani bu toplantıda dışişleri bakanları toplantısının hazırlıkları yapılacak yine hepimizin uygun gördüğü bir zamanda dışişleri bakanları düzeyinde de toplantı gerçekleştirilebilir. Ama gelecek hafta Moskova'da teknik düzeyde dörtlü bir toplantı için Rusya'dan bir davet aldık, biz de bu toplantıya katılacağız" diye konuştu. 

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da ikili konuları görüşme fırsatı elde ettiklerinin altını çizerek, "Engellerin kaldırılması konusunda neler yapılması gerekiyor onu görüştük. Gümrük ve transit ilişkileri görüştük. İran, bölgesel iş birliği çerçevesinde Suriye ile Ankara arasında farklı bakış açılarını gidermek için kendi rolünü üstlenmeye hazırdır. İran, her türlü 4'lü formata Tahran-Moskova-Ankara-Şam arasındaki formata hazır olduğunu beyan ediyor" dedi. 



FOTOĞRAFLI


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Kurum'a Kütahya'dan hemşehrilik beratı
Bakan Kurum'a Kütahya'dan hemşehrilik beratı
Ersin Tatar: Ada'da iki devletli siyaset artık kurumsallaşmıştır
Ersin Tatar: Ada'da iki devletli siyaset artık kurumsallaşmıştır
AK Parti'li Çelik: İsrail'in, Suriye'yi hedef alan saldırılarını kınıyoruz
AK Parti'li Çelik: İsrail'in, Suriye'yi hedef alan saldırılarını kınıyoruz
CHP'li Emir: Öncelik partimize sahip çıkmak
CHP'li Emir: Öncelik partimize sahip çıkmak
Son Haberler
Servis minibüsü ile otomobilin çarpıştığı kaza kamerada: 8 yaralı
Servis minibüsü ile otomobilin çarpıştığı kaza kamerada: 8 yaralı
İzmir'de maki yangını
İzmir'de maki yangını
Kayseri'de 12,5 yıl hapisle aranan firari kadın hükümlü yakalandı
Kayseri'de 12,5 yıl hapisle aranan firari kadın hükümlü yakalandı
Kayserispor sezonu açtı
Kayserispor sezonu açtı
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Chobani Kurucusu ve CEO'su Hamdi Ulukaya'yı ağırladı
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Chobani Kurucusu ve CEO'su...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kabul etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kabul etti.

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.