• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
10:27
Sosyal medyada yeni dönem başladı!
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Bakan Bozdağ: "Hakim ve savcıların vicdanı anayasa, kanun ve hukukla mutlak ve mutlak bağlı olmalıdır"
Siyaset
Yayınlanma: 25 Ocak 2023 - 12:17
Güncelleme: 25 Ocak 2023 - 12:18

Bakan Bozdağ: "Hakim ve savcıların vicdanı anayasa, kanun ve hukukla mutlak ve mutlak bağlı olmalıdır"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Hakim ve savcıların vicdanı anayasa, kanun ve hukukla mutlak ve mutlak bağlı olmalıdır. Yoksa FETÖ, PKK gibi terör örgütleriyle irtibatlı vicdanlardan hak da adalet de beklenemez" dedi.

Siyaset
25 Ocak 2023 - 12:17
Güncelleme: 25 Ocak 2023 - 12:18
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Hakim ve savcıların vicdanı anayasa, kanun ve hukukla mutlak ve mutlak bağlı olmalıdır. Yoksa FETÖ, PKK gibi terör örgütleriyle irtibatlı vicdanlardan hak da adalet de beklenemez" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, Türkiye'de görev alacak olan adli-idari hakimler ile savcıların stajı ve görev öncesi hazırlıkları gibi eğitimler veren Adalet Akademisinin "27'nci Dönem Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Açılış Töreni"ne katıldı. Hakim ve savcı adaylarına meslek içi ve meslek öncesi eğitimlerin önemine değinen Bozdağ, bu eğitimlerin esaslı ve temel bir eğitim olduğunu vurguladı.

Adalet Akademisinin 27'nci Dönem Hakim ve Savcı Adayları Eğitim Açılış Töreni'nde konuşan Bakan Bozdağ, akademide verilen eğitimlerin önemine dikkat çekerek, "Meslek içi ve meslek öncesi eğitimler bir angarya değil, esasında mesleğe hazırlanan siz hakim ve savcılarımız için esaslı ve temel olan bir eğitimdir. Bunun önemine uygun değerlendirmek sizi kürsüye çıktığınızda güçlü yapacaktır. Eğer bu eğitimi boş geçirirseniz bunun en büyük zararını kürsüye çıktığınızda göreceksiniz. Onun için her bir arkadaşımızın stajının her aşamasını önemli görmesi ve orada öğrenmesi gereken ne ise bunu öğrenmek için azami bir gayet göstermesinde fayda vardır" diye konuştu.

"Herkesi mutlu eden en önemli şeylerin başında mutlaka adalet gelir"

Bakan Bozdağ, hakim ve savcı adaylarının mesleğe girdikten sonra insanlara adalet konusunda hizmet vereceklerini hatırlatarak, "Hangi işten olursa olsun herkesin ortak talebi, herkesin hayatını güzel hale getiren ve herkesi mutlu eden en önemli şeylerin başında mutlaka adalet gelir. Bu yüzden sizin de alacağınız her kararda, atacağınız her adımda adalet kaygısı birinci kaygı, adil kararlar alma hiç şüphesiz birinci esasınız olmalıdır. Bunu yaparken elbette elinizde birçok enstrüman olacaktır. Anayasamız var, kanunlarımız var, hukuk var, bizim bir kültürümüz ve medeniyetimiz var ve Türkiye'nin taraf olduğu pek çok uluslararası sözleşmeler var" açıklamasında bulundu.

"Hakim ve savcıların vicdanı anayasa, kanun ve hukukla mutlak ve mutlak bağlı olmalıdır"

Bakan Bozdağ, hakimlerin kararlarında tarafsız olduklarını ve bu kararları anayasaya, kanuna ve hukuka bağlı bir vicdan ile vermeleri gerektiğini, sadece kamuoyu veya kendi vicdanlarını esas aldıkları vakit pek çok haksızlık ve adaletsizliği hoş gösterebileceklerini ifade ederek, "Hakim ve savcıların vicdanı anayasa, kanun ve hukukla mutlak ve mutlak bağlı olmalıdır. Yoksa FETÖ, PKK gibi terör örgütleriyle irtibatlı vicdanlardan hak da adalet de beklenemez. Ön yargılı vicdandan hak da adalet de beklenemez" şeklinde konuştu.

"Takdir hakkı, keyfimizi kahya yapma hakkı değildir"

Hakim ve savcı adaylarının takdir haklarını kullanırken pek çok kez sınanacaklarını da belirten Bozdağ, hakimin takdir hakkının mutlak olduğunu ve tartışılamayacağını dile getirerek, "Takdir hakkı, keyfimizi kahya yapma hakkı değildir. Takdir keyfilik hakkı hiç değildir. Bizim takdir hakkımız anayasa, kanun, hukuk ve dosyadaki delil durumuna bağlı ve sınırlıdır" ifadelerini kullandı.

"Hukuk Türkçesini iyi öğrenmek ve kavramları dosdoğru yerde kullanmak hakim ve savcılar için son derece önemlidir"

Bakan Bozdağ, Hukuk Türkçesinin meslekteki önemine de değinip, verilen kararların muhatabına anlaşılır bir şekilde aktarmak adına önemli olduğuna vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Hukuk Türkçesi dediğimiz dili kullanmamız lazım ama bu konuda ciddi sıkıntılarımız var. Örneğin iştirak kavramının yerine günlük Türkçeyle kavram koymaya gerektiğiniz zaman neredeyse bir paragraf yazmanız gerekiyor. Ama bunu bir kelimeyle anlatabiliyoruz. Zaten Hukuk Türkçesi bizim atalarımızın kullandığı bir Türkçedir. Bugün yaşayan bu Türkçe, yarın da yaşamaya devam edecektir. O yüzden Hukuk Türkçesini iyi öğrenmek ve kavramları dosdoğru yerde kullanmak hakim ve savcılar için son derece önemlidir."

Program, Bakan Bozdağ'ın konuşmasının ardından salondaki hakim ve savcı adayları ile toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Mustafa Sarıgül, Yeni Parti’den istifa etti
Mustafa Sarıgül, Yeni Parti’den istifa etti
Mustafa Sarıgül'den 'YENİ Parti' kararı: Soruşturma sonuçlanıncaya kadar üyeliğini askıya alacak
Mustafa Sarıgül'den 'YENİ Parti' kararı: Soruşturma sonuçlanıncaya kadar üyeliğini askıya alacak
Beştepe’de sürpriz zirve
Beştepe’de sürpriz zirve
Özgür Özel’den 7 maddelik çözüm önerisi
Özgür Özel’den 7 maddelik çözüm önerisi
Son Haberler
“Donald Trump olarak geldim”
“Donald Trump olarak geldim”
Bursa'da sıvı yağ indirimi izdihama dönüştü!
Bursa'da sıvı yağ indirimi izdihama dönüştü!
İş yerinde bu sözleri söyleyen işinden olabilir
İş yerinde bu sözleri söyleyen işinden olabilir
Suudi Arabistan'da Cadılar Bayramı!
Suudi Arabistan'da Cadılar Bayramı!
Sosyal medyada yeni dönem başladı!
Sosyal medyada yeni dönem başladı!
Kocasinan Belediyesi, sosyal belediyecilik hizmetleriyle gönüllere dokunuyor
Kocasinan Belediyesi, sosyal belediyecilik hizmetleriyle gönüllere dokunuyor

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.