• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
08:56
İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine hava saldırıları düzenledi
08:51
Endonezya'da 6.2 büyüklüğünde deprem
08:39
İran: ABD, Batı Asya'da gerçek barış ve güvenliği sürekli hiçe saydı
08:33
İsrail'in Lübnan'a saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 298'e yükseldi
08:28
Trump: İran sanırım ihtiyaç duyduğumuz şeylerin neredeyse hepsini kabul etti
08:04
Ankara'da NATO tedbirlerine ilişkin uygulamalarda 4 binden fazla aranan şüpheli yakalandı
03:26
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yeni düzenleme
02:57
Osmaniye'de elektrikli bisiklet ile otomobilin çapışması kamerada; 1 yaralı
02:55
Kapüşonlu şüpheli evin önüne benzin döküp ateşe verdi
02:55
Hatay'da uyuşturucu operasyonu: 4 tutuklama
02:16
Park halindeki araca çarpıp devrilen otomobilin sürücüsü kaza yerinden kaçtı
00:26
TBMM Genel Kurulu'nda uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifi kabul edildi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Bayraktar: "Şırnak, Türkiye'nin en büyük petrol üreten ili haline gelecek"
Ekonomi
Yayınlanma: 31 Aralık 2023 - 23:26

Bakan Bayraktar: "Şırnak, Türkiye'nin en büyük petrol üreten ili haline gelecek"

"Bu sahalarda 30 civarında kuyu açtık. 23 kuyuda şu anda üretim yapıyoruz, günlük yaklaşık 30 bin varillik bir üretim var" - "Hedefimiz, bu üretimi 2024 sonunda 100 bin varile çıkarmak. Bu sayede, sadece bu bölgeden Türkiye'nin günlük ihtiyacının yüzde 10'unu karşılamış olacağız"

Ekonomi
31 Aralık 2023 - 23:26
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'da günlük petrol üretiminin 30 bin varile ulaştığını belirterek, "Önümüzdeki 3 ayda Şırnak, Türkiye'nin en büyük petrol üreten ili haline gelecek. 2024 yılı sonuna geldiğimizde, 100 bin varil üretim hedefine ulaştığımızda da açık ara Türkiye'nin bir numaralı petrol şehri olacak." dedi.

Şırnak'ta Gabar Dağı bölgesindeki Şehit Esma Çevik Üretim İstasyonu'nu ziyaret eden Bayraktar, yetkililerden çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Bayraktar, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, uzun yıllar terörle anılan Şırnak'ta Cumhuriyet tarihinin karadaki en büyük petrol keşfinin yapıldığını söyledi.

Buradaki petrol üretiminde kısa bir sürede 30 bin varil seviyesine ulaşıldığını vurgulayan Bayraktar, "Önümüzdeki 3 ayda Şırnak, Türkiye'nin en büyük petrol üreten ili haline gelecek. 2024 yılı sonuna geldiğimizde, 100 bin varil üretim hedefine ulaştığımızda da açık ara Türkiye'nin bir numaralı petrol şehri olacak." diye konuştu.

Bayraktar, Şırnak'ı bir enerji üssü olarak tanımladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Sadece petrol değil, burada madenler, jeotermal kaynaklar, güneş santralleri, rüzgar santralleri olacak. Dolayısıyla adeta enerji üssü haline gelmiş bir Şırnak hedefliyoruz. Bunun en önemli projelerinden biri Gabar'daki petrol. Bugün bu sahalarda 30 civarında kuyu açtık. 23 kuyudan şu anda üretim yapıyoruz, günlük yaklaşık 30 bin varillik bir üretim var. Hedefimiz, bu üretimi 2024 sonunda 100 bin varile çıkarmak. Bu sayede, sadece bu bölgeden Türkiye'nin günlük ihtiyacının yüzde 10'unu karşılamış olacağız."

Bölgede istihdam imkanlarının da artacağına dikkati çeken Bayraktar, "Cumhurbaşkanımız, Aile ve Gençlik Bankası ile gerek Gabar'da gerek Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşiflerimizin gelirlerinin milletimizin ihtiyaçları doğrultusunda sarf edilmesi ile alakalı bir vizyon ortaya koymuştu. Bu yasalaştı, Meclis'imizden geçti. Dolayısıyla biz buradaki petrol üretimini artırdıkça önce gençlerimiz, ailelerimiz başta olmak üzere buradaki zenginliği, refahı tüm milletimize yaymış olacağız. Bu bölgede istihdam imkanları artacak. 1200 kişiye şu anda burada istihdam sağlıyoruz. 2024 yılının sonuna kadar 100 kuyuya çıktığımız gün bu rakam yaklaşık 5 bine çıkacak ve istihdam imkanları daha da artacak." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, Hakkari, Van ve Siirt gibi illerde de petrol arama çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, "Van'da kış koşulları nedeniyle başlayamadık ama ilk çeyrekte orada da başlamayı hedefliyoruz. Lokasyonumuzu tespit ettik. Türkiye'nin her yerinde çalışmalarımız devam ediyor. Biz Türkiye'de, ülkemizin ihtiyacı olan petrol ve doğal gaz nerede varsa onu bulmak için çalışmalarımıza ve gayretlerimize devam edeceğiz. Türkiye'nin mutlaka enerjide dışa bağımlılığını düşürmek gibi bir hedefimiz var. Bu hedef doğrultusunda hep birlikte çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "828 yerleşim yerine doğal gaz gitmiş durumda"

Türkiye'nin yerli doğal gaz üretimi çalışmalarına da değinen Bayraktar, şunları kaydetti:

"2020 yılında Sakarya Gaz Sahası'nda yine Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini yapmıştık. Çok kısa bir sürede, dünya tarihinde rekor olabilecek bir sürede kıyıdan 170 kilometre ötedeki doğal gazı karaya çıkardık. 20 Nisan 2023'te karada gazı yaktık ve bugün Sakarya Gaz Sahası'nda üretilen gaz evlerimizde kullanılıyor. Şebekeye bağlı ve biz onu BOTAŞ hatlarından tüketim noktalarını taşıyoruz. Üretimin daha artmasını bekliyoruz ve hedefliyoruz. İlk etapta 10 milyon metreküpe, ondan sonra da günlük 40 milyon metreküpe çıkıp, Türkiye'de konutların doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyede üretime çıkmayı hedefliyoruz."

Bayraktar, Türkiye'de doğal gazın birçok alanda kullanıldığını ifade ederek, "Bundan 21 yıl önce sadece 5 ilde doğal gaz vardı. Bugün bulunduğumuz Şırnak da dahil olmak üzere 81 ilde doğal gaz kullanılıyor. 828 yerleşim yerine doğal gaz gitmiş durumda. 2018 yılından beri Şırnak'ta doğal gaz var. Şırnak'ın doğal gaz gitmemiş ilçelerine de önümüzdeki süreçte doğal gazı götürmek istiyoruz. Bunu kendi ürettiğimiz, kendi gazımızla yapmak istiyoruz. Onun için Sakarya Gaz Sahası'ndaki çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını düşürme noktasındaki çalışmalarımıza devam edeceğiz." diye konuştu.

Bakan Bayraktar, açıklamalarının ardından Şehit Esma Çevik Üretim İstasyonu'nun 26 No'lu Sondaj Kulesi'ni ziyaret etti.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Alemdar: Çevreye sahip çıkan hemşehrilerimize teşekkür ediyorum
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Alemdar: Çevreye sahip çıkan hemşehrilerimize teşekkür ediyorum
AJet Genel Müdürü Sarp: Bir haftada 18 yeni dış hat açtık
AJet Genel Müdürü Sarp: Bir haftada 18 yeni dış hat açtık
Şef Danilo Zanna'nın Filo D'olio'su Avrupa'nın 'en iyi 50 restoranı' arasında
Şef Danilo Zanna'nın Filo D'olio'su Avrupa'nın 'en iyi 50 restoranı' arasında
İnşaat sektörü 'CF İstanbul İnşaat Endüstrisi İhracat Fuarı'nda buluştu
İnşaat sektörü 'CF İstanbul İnşaat Endüstrisi İhracat Fuarı'nda buluştu
Son Haberler
İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine hava saldırıları düzenledi
İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine hava saldırıları düzenledi
Endonezya'da 6.2 büyüklüğünde deprem
Endonezya'da 6.2 büyüklüğünde deprem
İran: ABD, Batı Asya'da gerçek barış ve güvenliği sürekli hiçe saydı
İran: ABD, Batı Asya'da gerçek barış ve güvenliği sürekli...
İsrail'in Lübnan'a saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 298'e yükseldi
İsrail'in Lübnan'a saldırılarında hayatını kaybedenlerin...
Trump: İran sanırım ihtiyaç duyduğumuz şeylerin neredeyse hepsini kabul etti
Trump: İran sanırım ihtiyaç duyduğumuz şeylerin neredeyse hepsini...
Mardin'de hayvan otlatma kavgasında 4 kişi yaralandı
Mardin'de hayvan otlatma kavgasında 4 kişi yaralandı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.