• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
02:03
Deniz Akkaya, ev sahibinden şikayetçi oldu
00:39
Kayserispor'un 60'ıncı yılı coşkuyla kutlandı
00:36
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
00:02
Manisa'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Atılım Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Elçin: "Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke"
Eğitim
Yayınlanma: 28 Ekim 2020 - 12:54
Güncelleme: 28 Ekim 2020 - 12:54

Atılım Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Elçin: "Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke"

Son zamanlarda artış yaşanan göç olgusunun daha iyi anlaşılabilmesi ve disiplinler arası akademik çalışmaların bir çatı altında toplanabilmesi amacıyla Atılım Üniversitesi...

Eğitim
28 Ekim 2020 - 12:54
Güncelleme: 28 Ekim 2020 - 12:54
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Atılım Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Elçin: "Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke"
Son zamanlarda artış yaşanan göç olgusunun daha iyi anlaşılabilmesi ve disiplinler arası akademik çalışmaların bir çatı altında toplanabilmesi amacıyla Atılım Üniversitesi bünyesinde "Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi" kuruldu.
Göç olgusunun çok faktörlü, multidisipliner bir alan olduğunu ve bu eksende tüm disiplinleri bir çatı altında birleştirmeyi hedeflediklerini belirten Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğa Elçin, "Hem yüksek lisans tezimi hem çeşitli makalelerimi göç üzerine ayırmıştım. Daha sonra yaptığım çalışmalarda, katıldığım projelerde fark ettik ki, aslında sadece hukuk fakültesinde değil, pek çok fakültede göç üzerine çalışan akademisyenlerimiz, hocalarımız var. Bir arada çalışmalar yapmak istediğimizi fark ettik. Ya da bu çok disiplinli alanda hep beraber çalışma yaparsak hep beraber çalışma yaparsak akademik üretkenliğimizin artacağını fark ettik. Arkasından da bunun ancak bir araştırma ve uygulama merkeziyle daha kolay yapılabileceğini, daha efektif olabileceğini düşündük. Ardından Rektör Yardımcısı Serkan Eryılmaz hoca ile bir toplantı yaptık ve üniversitemizde göç üzerine yapılan çalışmaları inceledik. Bir hayli fazla olduğunu gördük ve bir araştırma ve uygulama merkezi kurmaya karar verdik" şeklinde konuştu.

"Ülkemiz son 10 yılda çevre ülkelerde yaşananlar sebebiyle çok büyük bir zorunlu göç dalgası altında"
Göç olgusunun yaşayan ve süreğen bir olgu olduğunu, insan hareketliliğinin olduğu sürece de devam edeceğini belirten Doç. Dr. Elçin, "Göç konusu gerçekten çok disiplinli bir alan. Çünkü göçün pek çok boyutu var. Şöyle ki göç konusunu ülke içerisinde göç ya da uluslararası göç diye ayırabiliyoruz. Gönüllü göç ya da zorunlu göç diye ayırabiliyoruz. Gönüllü göç dediğimiz kavram daha çok ekonomik sebeplerle ya da eğitim gibi faktörlerle bireylerin kendi istekleri ile yer değiştirmesi. Bir yandan da zorunlu göç dediğimiz bir kavramla karşı karşıyayız. Hele ki ülkemiz; son 10 yılda özellikle çevre ülkelerde meydana gelen karışıklıklar sonucunda çok büyük bir zorunlu göç dalgası altında. Çok disiplinli bir alan çünkü göç söz konusu olduğunda; göçün bireyler üzerindeki psikolojik etkileri, sağlık sorunları ya da tıbbi meseleleri beraberinde getiriyor. Mesela göç ve mimari çok yakın alanlar, çünkü şehir dokusunu etkileyebiliyor. Sosyal Bilimlerin her alanında neredeyse göç üzerine çalışmak mümkün. Örneğin; İktisat 'tan, Sosyolojiye, Hukuk disiplinine kadar. Ama diğer yandan diğer alanlarda da örneğin Güzel Sanatlar alanında da göç üzerine çalışmalar yapmak mümkün" ifadelerini kullandı.

"Göçün gerçekten çok fazla boyutu var"
Son zamanlarda ülkeler arası seyahatin ve iletişimin kolaylaşmasına paralel olarak göç konusunda da artış yaşandığını vurgulayan Doç. Dr. Elçin, "Göçün gerçekten çok fazla boyutu var. Çünkü artık günümüzde insanların bir ülkede yaşayıp ölmeleri, hayatlarına o ülkede son vermeleri çağını bitirdik. Artık seyahat çok kolay, iletişim çok kolay. Dünyanın bir yerinden başka bir yerine ulaşmak geçtiğimiz yüzyıla göre bile çok çok kolaylaştı. Dolayısıyla göç arttı. Göç arttığı için de göç üzerine akademik çalışma yapma ihtiyacı da bir o kadar çoğaldı diyebilirim" dedi.

"18 Kasım'da 'Göç ve Uyum' başlıklı panelimiz olacak"
Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin daha yeni kurulduğunu ama döneme bir panel ile hızlı bir giriş yapacaklarına değinen Elçin, "Kasım ayının 18'inde bir panelimiz olacak. Yeni kurulduk, henüz kurulduk ancak bir panelle başlıyoruz döneme. Panelimiz 'Göç ve Uyum' başlıklı. Panelimize hem Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü Uyum ve İletişim Başkanı Abdullah Turgut katılacak. Hem de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden Akif Atlı katılacak ve konuşmalar yapacaklar. Ardından da biz Atılım Üniversitesi akademisyenleri olarak 'Göç ve Uyum' üzerine önerilerimizi ya da yaptığımız çalışmaları paylaşacağız. Proje planlarımız var, yeni proje başvurularımız olacak. Onları değerlendirme aşamasındayız. Döneme böyle bir giriş yaptık. Umarım daha verimli, daha güzel çalışmalarla tekrar karşınıza çıkarız" diye konuştu.

"Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke"
Göç unsurunun Türkiye'nin bir parçası olduğunu ve hem sosyolojik, hem ekonomik hem de coğrafi açıdan göçün merkezinde bir ülke olduğunu vurgulayan Elçin, "Türkiye göçün tam merkezinde bir ülke. Hem hedef ülke hem transit ülke hem de ev sahibi ülke aynı zamanda. Dolayısıyla Türkiye açısından çok kritik dönemlerden geçiyoruz bir yandan. Ülkemiz görülmemiş bir göç dalgası ile karşı karşıya. Tarihinde hiç olmayan büyüklükte göç dalgaları yaşıyor şuan da. Bunun tabi ekonomik yük paylaşımı kadar, hukuki olarak nasıl düzenlenmesi gerektiği, bir yandan da temel hak ve özgürlüklere uygunluğu sağlayarak bunu yönetmenin yollarını arayacağız hep beraber merkezde" dedi.
İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yapay zeka üniversite bölümlerine girdi
Yapay zeka üniversite bölümlerine girdi
YÖK'ten geleceğin mesleklerine yönelik 16 yeni program
YÖK'ten geleceğin mesleklerine yönelik 16 yeni program
'Eğitimden Bir Kare Ulusal Fotoğraf Yarışması'na başvurular başladı
'Eğitimden Bir Kare Ulusal Fotoğraf Yarışması'na başvurular başladı
Öğretmenlere tiyatro eğitimi
Öğretmenlere tiyatro eğitimi
Son Haberler
Alanya'da otel çatısında yangın
Alanya'da otel çatısında yangın
Deniz Akkaya, ev sahibinden şikayetçi oldu
Deniz Akkaya, ev sahibinden şikayetçi oldu
Kayserispor'un 60'ıncı yılı coşkuyla kutlandı
Kayserispor'un 60'ıncı yılı coşkuyla kutlandı
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
Manisa'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Manisa'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu
Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.