• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
03:19
Ankara'da sağanak istinat duvarının çökmesine neden oldu
03:14
Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i balistik füzelerle hedef aldı
00:44
Küçükbaş hayvan yüklü kamyonet devrildi; 1'i ağır, 2 yaralı
00:21
Savaşın en sıcak noktası Sumi'de askeri üs tatbikatları ve 40 kilometrelik 'tel' önlemi görüntülendi
00:11
Motosiklet park halindeki cipe çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Arkadaşından duyarak giriştiği işi herkese tavsiye ediyor, 'Ayda 10 bin TL gelir gelebilir"
Ekonomi
Yayınlanma: 27 Mayıs 2019 - 12:38
Güncelleme: 27 Mayıs 2019 - 15:16

Arkadaşından duyarak giriştiği işi herkese tavsiye ediyor, 'Ayda 10 bin TL gelir gelebilir"

4 yıl önce arkadaşından duyduğu 'solucan gübresi' işinde, bugün Trakya'nın sayılı firmalarından birine sahip olan Mehmet Gök, "Herkese solucan gübresi işini tavsiye ederim ama kısa süre içerisinde beklentisi olmaması gerekiyor. Sektör yeni bir sektör, bakanlığımız da yeni tanıdı. Bu işe başlayacaklar kurduğu tesisin boyutuna göre 10 bin TL civarında bir gelir elde edebilir" dedi.

Ekonomi
27 Mayıs 2019 - 12:38
Güncelleme: 27 Mayıs 2019 - 15:16
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Arkadaşından duyarak giriştiği işi herkese tavsiye ediyor, 'Ayda 10 bin TL gelir gelebilir"
4 yıl önce arkadaşından duyduğu 'solucan gübresi' işinde, bugün Trakya'nın sayılı firmalarından birine sahip olan Mehmet Gök, "Herkese solucan gübresi işini tavsiye ederim ama kısa süre içerisinde beklentisi olmaması gerekiyor. Sektör yeni bir sektör, bakanlığımız da yeni tanıdı. Bu işe başlayacaklar kurduğu tesisin boyutuna göre 10 bin TL civarında bir gelir elde edebilir" dedi.

Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde bir süre önce hayvancılıkla uğraşan Mehmet Gök, şu an 'Yeşil Vadi' isimli bir sıvı solucan gübresi firmasının sahibi. Yaklaşık 4 yıldır sürdürdüğü yeni mesleğinin tarım ve ekonomi açısından önemini anlatan Gök, solucan gübresi işinin Türkiye'de henüz yeni bir iş kolu olduğunu kaydetti. Solucan gübresinin önümüzdeki 2 yıl içerisinde Türkiye'deki tarımı kimyasaldan kurtaracak bir ürün olduğunu kaydeden Gök, üreticisinin kazanabileceği aylık minimum miktarın da 10 bin TL olduğunu söyledi.

Sözlerine kendisini tanıtarak başlayan Gök, "İsmim Mehmet Gök. Yeşil Vadi Sıvı Solucan Gübresi işletmesinin sahibiyim. Aynı zamanda Türkiye Solucan Humusu İşletmeleri Yardımlaşma Derneğinin başkanlığını yürütüyoruz. Derneğimiz aşağı yukarı 1.5 yıl önce kuruldu. 300'e yakın gönüllü üyemiz var. Dernek işinden herhangi bir gelirimiz yok, tamamen üyelerimiz ve ülkemiz menfaatine bir dernektir. Gerçekten gönül vererek bu işi yapanlardan bir dernek kurduk ve amacımız solucan gübresini Türkiye'de yaygınlaştırmak ve doğru üretimi doğru kişilerle yapmak" dedi.

"Gezdiğim 5 tesisten 3'ü bu işi çadırda yapıyordu''
Solucan gübresi sektörünün Türkiye'de yaygın olmadığını söyleyen Mehmet Gök, "Solucan gübresi işini aşağı yukarı 4 yıl önce bir arkadaşımdan duymuştum. Karlı bir iş olduğunu, bu işe yönelinmesi gerektiğini çünkü ülke tarımı için gerekli olduğunu söylemişti. Başta kulak arkası yaptığım bu iş hakkında kısa bir araştırma içerisinde girdim. O zamanlar mevcut 4 dönüm arazimiz üzerinde hayvancılık yapıyorduk. İnternet üzerinden araştırmalara başladım çünkü etrafımızda bu işi yapan, örnek alabileceğimiz kimse yoktu. Ardından Trakya bölgesinde bulunan tesisleri gezdim. Gezdiğim 5 tesisten 3'ü bu işi çadırda yapıyordu yani bakanlığın istediği şartları elde edememiş. Fakat ben bunu araştırırken solucan gübresinin başta tarım için çok önemli olduğunu öğrendim. Bu, kimyasal gübreye rakip olabilecek bir gübre. Ülkemizin toprakları kimyasal gübrelerle öldürülmüş" şeklinde konuştu.

"150 bin TL sermaye ile bu işe girdik''
Tesisin kurulum sürecini aktaran Gök, "Gerisinin de iyi olması bizi cezbedince yaklaşık 3 yıl önce başlamaya karar verdik. Hayvancılığı bırakarak ahır olarak kullandığımız kendi yerimizi tamamen solucan gübresi üretim tesisine çevirdik. Bu iş basit olarak nitelendiriliyordu. Kime gitsek 'solucan alırsın 2-3 ay sonra solucanlar ikiye üçe katlar, 7-8 ay sonra da çok yüksek getirisi olur' diyordu. İşin içine girdiğimizde gördüğümüz kadarıyla öyle değil. Solucan gübresi minimum 150 bin TL sermayesi olarak başlanacak bir işmiş. Biz sermayemizin yeterli olmasıyla başladık" ifadelerini kullandı.

"1 litre gübre 1 dönüm araziye yetiyor''
Sıvı solucan gübresinin diğer gübre türlerine göre hesaplı ve organik olduğunu söyleyen Gök, "Solucanlarımızı aldıktan sonra sıvı solucan gübresi üretim tesisi kurmaya karar verdik. Çünkü sıvı solucan gübresi maliyeti düşürüyor ve çiftçinin kullanacağı hale getiriyor. Katı solucan gübresini bir dönüm yere minimum 1 ton atmanız lazım, o da minimum bin lira yapar. Fakat bizim şu an mevcutta üretmiş olduğumuz sıvı solucan gübresinin litresi 34 lira ve 1 dönüm yere yetiyor. Dolayısıyla bu yönde kendimizi geliştirdik ve başarılı da olduk. Şimdi katıyı dönüştürerek sıvı solucan gübresi üretiyoruz" diye konuştu.

"Bu gübreyi çiftçimiz kullanırsa devletten destekleme alabiliyor''
Solucan gübresinin devlet eli ile desteklendiğini de vurgulayan Gök, "Yeşil Vadi Sıvı Solucan Gübresi üretim tesisimizin aylık kapasitesi 30 tondur. Bunu istediğimiz zaman 80 tona çıkarabiliyoruz ama mevcut ürettiğimiz kapasite bize yeterli. Sıvı üretim kapasitemiz de günlük 5 ton civarıdır ve siparişe dayalı üretim yapıyoruz. Bayilik sisteminde çalışıyoruz ve tüm Türkiye genelinde 10'un üzerinde bayiimiz var. Gübre daire başkanlığımızdan aldığımız bilgiye göre solucan gübresi çiftçinin desteklenmesinin içerisine alındı. Yani gübre takip sistemine kayıtlı bir solucan gübresini çiftçimiz alıp kullanırsa devlet bunun için destekleme veriyor. Bu durum hem tarımın hem de bizim işimizin önünü açtı. TÜİK verilerine göre Türkiye'de geçtiğimiz yıl 13.5 milyon ton kimyasal gübre kullanılmış. Yani Türkiye'deki tüm solucan gübresi işini yapan arkadaşlarla bir araya gelsek, Türkiye'ye pazarlasak ülkemizin ihtiyacı olan gübrenin yüzde 10'luk kısmını bile karşılayamıyoruz. Onun için solucan gübresinin önemi burada ortaya çıkıyor" dedi.
Solucan gübresinin tarım açısından faydalarına değinen Mehmet Gök, ''Tarlalarımızı kimyasaldan uzaklaştırıyoruz. Solucan gübresi kullanılan bir tarlada minimum yüzde 15 verim artışı gözlemliyoruz. Kendi hobi bahçelerimizde ve bunu kullanan tarlalarda deneyimledik. Kendi sitelerimizde bununla alakalı videolarımız var. Topraklarımız yaklaşık 60-70 yıldır kimyasal esaretin içinde olduğu için organik değer 1'in altına düşmüştür. 2'ye çıkan yerler de var ama olması gereken yüzde 4'tür. Bunun nedeni kullandığımız kimyasallar ve bunun önüne geçmek için toprak düzenleyicileri ve solucan gübresi kullanmamız gerekiyor. Çünkü kimyasalla tüm bu toprağın içerisinde yaşayan canlıları öldürmüşüz. Bunun için baştan yapmamız, tarım topraklarını şahlandırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"10 bin TL gelir elde edebilirler''
Son olarak sektörün yeni bir sektör olduğuna vurgu yapan Gök, şöyle konuştu:
"Herkese solucan gübresi işini tavsiye ederim ama kısa süre içerisinde beklentisi olmaması gerekiyor. Sektör yeni bir sektör, bakanlığımız bile yeni tanıdı. O yüzden yerin dışında iyi bir sermayesi olan herkes bu işe atılabilir. Ayrıca 2 yıl bu işten düzenli bir kar beklememesi gerekiyor. O günden sonra botanikçiler, bahçecilere katısını satacak ve kurduğu tesisin boyutuna göre 10 bin TL civarında bir gelir elde edebilir. Her işte olduğu gibi bu işin de sahtekarı çok. Bir veya iki hafta önce 'Solucan Bank' gibi bir şey çıktı diye hatırlıyorum. Onlar da o tosuncuk gibi milleti dolandırarak kaçtılar. Benim bu işe başlayacak olanlar için tavsiyem iyi araştırmaları gerekiyor. İyi bir araştırma sonucu bu işe başlayabilirler.''
Kaynak; İHA
2019/05/arkadasindan-duyarak-giristigi-isi-herkese-tavsiye-ediyor-ayda-10-bin-tl-gelir-gelebilir-20190527AW71-1.jpg
2019/05/arkadasindan-duyarak-giristigi-isi-herkese-tavsiye-ediyor-ayda-10-bin-tl-gelir-gelebilir-20190527AW71-2.jpg
2019/05/arkadasindan-duyarak-giristigi-isi-herkese-tavsiye-ediyor-ayda-10-bin-tl-gelir-gelebilir-20190527AW71-3.jpg
2019/05/arkadasindan-duyarak-giristigi-isi-herkese-tavsiye-ediyor-ayda-10-bin-tl-gelir-gelebilir-20190527AW71-4.jpg
2019/05/arkadasindan-duyarak-giristigi-isi-herkese-tavsiye-ediyor-ayda-10-bin-tl-gelir-gelebilir-20190527AW71-5.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Günlük ihracat rekoru kırıldı
Günlük ihracat rekoru kırıldı
Dünya devleri Bursa’da buluştu
Dünya devleri Bursa’da buluştu
SunExpress, Ostrava uçuşlarına başladı
SunExpress, Ostrava uçuşlarına başladı
'Üreten kadınlar Trendyol'la Türkiye'den dünyaya açılıyor'
'Üreten kadınlar Trendyol'la Türkiye'den dünyaya açılıyor'
Son Haberler
Ankara'da sağanak istinat duvarının çökmesine neden oldu
Ankara'da sağanak istinat duvarının çökmesine neden oldu
Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i balistik füzelerle hedef aldı
Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i balistik füzelerle hedef...
Küçükbaş hayvan yüklü kamyonet devrildi; 1'i ağır, 2 yaralı
Küçükbaş hayvan yüklü kamyonet devrildi; 1'i ağır, 2 yaralı
Savaşın en sıcak noktası Sumi'de askeri üs tatbikatları ve 40 kilometrelik 'tel' önlemi görüntülendi
Savaşın en sıcak noktası Sumi'de askeri üs tatbikatları ve 40...
Motosiklet park halindeki cipe çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
Motosiklet park halindeki cipe çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
Mikrofonu açık kalan ünlü sunucu, Erdoğan'ın sözlerini eleştirdi
Mikrofonu açık kalan ünlü sunucu, Erdoğan'ın sözlerini eleştirdi

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.