Moskova'da dört kritik başlık

TAKİP ET

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin çekilme kararının ardından bugün Suriye meselesini ilk kez baş başa konuşacak.

Reklam
Reklam

Tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği Moskova’daki kritik görüşmede Erdoğan, Suriye’deki çekilme süreci, terörle mücadele, güvenli bölge ve Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon gibi dört kritik başlığı gündeme getirecek. Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti kapsamında kurmaylarıyla gideceği Moskova’da Rus mevkidaşı Putin’le baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunacak. Son olarak kasım ayında İstanbul’da bir araya gelen iki liderin ana gündem maddesi Suriye krizi olacak. Washington ile Ankara arasında art arda yapılan kritik temasların sonrasında Erdoğan ile Putin, ABD’nin çekilme kararının ardından atılacak adımları da değerlendirecek. Bölgesel ve uluslararası meselelerin de ele alınacağı görüşmede ABD’nin çekilme sürecinden sonra bölgede boşluk kalmaması için Türkiye ile Rusya’nın hayata geçireceği önlemler konuşulacak.

GÜVENLİ BÖLGE TEMASI
İki lider Türkiye’nin hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladığı Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu, Erdoğan’ın gündeme getirdiği Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak terörden tamamen arındırılmış 30 kilometrelik güvenli bölgenin detaylarını ve DEAŞ, PYD-YPG gibi terör örgütleriyle ortak mücadeleyi ele alacak. Türkiye’nin DEAŞ’a karşı yapacağı operasyonlarda Suriye’nin hava sahasını kullanabilmesi için ihtiyaç duyduğu Rus desteğinin bugünkü kritik buluşmada konuşulması bekleniyor. Rusya’nın terör örgütü PYD ile ortak devriye yapmasından duyulan rahatsızlığın da Erdoğan tarafından mevkidaşına aktarılması öngörülüyor.

Turiye’nin barışı, istikrarı ve toprak bütünlüğü için terörle mücadelenin kesintisiz sürmesi gerektiğini Putin’e aktaracak olan Erdoğan, Türkiye-Rusya ve İran arasında oluşturulan üçlü mekanizmanın önemine vurgu yapacak.
Erdoğan-Putin görüşmesinde önümüzdeki ay Rusya’da yapılacak üçlü liderler zirvesinin hazırlıkları da ele alınacak. Son üçlü zirvede Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması için “terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair” her türlü girişimin reddedildiği vurgulanmıştı. Soçi’de 17 Eylül’de yan yana gelen iki lider İdlib’de silahlardan arındırılmış bölge oluşturulması için mutabakata varmıştı. Erdoğan ile Putin, son olarak 19 Kasım’da İstanbul’da bir araya gelmişti.

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ