• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
03:59
Dışişleri Bakanı Fidan, Kanada'da Darlington Nükleer Tesisi'ni ziyaret etti
01:43
Avcılar'da dron destekli 'Huzur Uygulaması' gerçekleştirildi
01:21
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı
00:41
Kütahya'da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi
00:28
Bolu'da düğünde çıkan kavgada damatla birlikte 3 kişi yaralandı
00:05
Ankara'da 'Türkiye Yüzyılı'nda Kardeşlik Konseri' gerçekleştirildi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ALTSO Başkanı Şahin: "Döviz alım belgesi yabancı yatırımcıyı ülkesinde zor duruma sokabilir"
Ekonomi
Yayınlanma: 07 Şubat 2022 - 23:03
Güncelleme: 07 Şubat 2022 - 23:05

ALTSO Başkanı Şahin: "Döviz alım belgesi yabancı yatırımcıyı ülkesinde zor duruma sokabilir"

ALTSO Başkanı Şahin: "Döviz alım belgesi yabancı yatırımcıyı ülkesinde zor duruma sokabilir", başlıklı haberin detayında; Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, yabancı gerçek kişilerce satın alma yoluyla taşınmaz edinimlerinde döviz alım belgesi ibrasının zorunlu hale getirilmesinin sektöre olumsuz yansıyacağını belirterek, "Yatırım yapacak yabancı kendi ülkesinde sorun yaşamaktan çekindiği için yatırım yapmaktan vazgeçebileceği şeklinde endişelerimiz var. Biz yabancının parasını nasıl getirdiği ile ilgilenmiyoruz ve ülkemize daha fazla döviz kazandırmaya çalışıyoruz" dedi.

Ekonomi
07 Şubat 2022 - 23:03
Güncelleme: 07 Şubat 2022 - 23:05
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bu durumda alıcı konumundaki yabancının tüm pasaport bilgilerinin bankanın eline geçeceğine dikkat çeken ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, "Bilindiği üzere yabancı uyruklular ülkelerinden getirdikleri dövizleri bugüne kadar bankadan geçirmeden harcayabiliyorlardı. Şimdi yeni düzenleme ile tüm pasaport bilgileri banka tarafından sisteme işlenecek. Uluslararası bankacılık gereği yabancılar bu ödemelerden kendi ülkelerinin haberdar olmasını istemiyor. Yatırım yapacak yabancı kendi ülkesinde sorun yaşamaktan çekindiği için yatırım yapmaktan vazgeçebileceği şeklinde endişelerimiz var. Biz yabancının parasını nasıl getirdiği ile ilgilenmiyoruz ve ülkemize daha fazla döviz kazandırmaya çalışıyoruz. Bu durum yabancı yatırımcıyı kendi ülkesinde zor durumda bırakabilir" diye konuştu.

"Satıcı dövizi TL'ye çevirirse bu sorun aşılabilir"

Çözüm için de alternatif seçeneklerin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Şahin, "Türk lirasını korumak ve değerlendirmek amacıyla alınan kararın arkasındayız. Ancak yabancıyı kayıt altına almak satışları durdurur ve ülkemizin döviz kaybına, sektörün de krize girmesine neden olur. Bunun yerine satıcının aldığı dövizi TL'ye çevirmesi gibi alternatif çözümler üretilebilir" diye konuştu.

Şahin, konuya ilişkin çözüm önerilerini de sıralayarak, ilgili makamlar nezdinde girişimlere başladıklarını dile getirdi.

Yeni genelge ne diyor?

24 Ocak 2022 itibarıyla yürürlüğe giren genelge kapsamında yabancı gerçek kişilerce satın alma yoluyla taşınmaz edinimlerinde döviz alım belgesi ibrası zorunlu hale getirildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Sermaye Hareketleri Genelgesi ve Sermaye Hareketleri Genelgesi'nin 13. maddesi ile Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na yapılacak döviz satışına ilişkin uygulama talimatlarla yabancıların alıcı olduğu işlemlerde Merkez Bankası'na döviz bozdurma zorunluluğu getirildi. Genelge metinlerinde teknik detayları anlatılan düzenlemeye göre yabancılar taşınmaz alım işlemlerinde öncelikle dövizlerini banka aracılığıyla Merkez Bankası'na satarak, sonrasında banka tarafından düzenlenen döviz alım belgesini tapu müdürlüğüne sunacak. Döviz alım belgesinde bozdurulan döviz karşılığı bedel resmi senede harca esas değer olarak yansıtılacak. Satış işlemlerinde döviz bozdurma belgesi yeterli olmakla birlikte taşınmaz edinimi suretiyle vatandaşlık edinimi ile ilgili olarak ayrıca alıcıdan satıcıya gerçekleştirilen havaleye ilişkin banka dekontunun da ibrazı gerekecek. Uygulamaya ilişkin karşılaşılabilecek tüm hususlar 2022/1 ve 2019/5 sayılı genelgeler ile detaylı bir şekilde açıklandı. Uygulamada ortaya çıkabilecek hususlar somut olaylar bazında değerlendirilecek.




"ALTSO Başkanı Şahin: "Döviz alım belgesi yabancı yatırımcıyı ülkesinde zor duruma sokabilir"" başlıklı son dakika haberi İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından "07.02.2022" tarihinde "EKONOMİ" haberlerine sistem tarafından otomatik olarak eklenmiştir. Bu haberin içeriğinde HABER16.COM editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans tarafından geldiği şekliyle yayınlanmıştır. "EKONOMİ" haberleri kategorisinde yer alan ALTSO Başkanı Şahin: "Döviz alım belgesi yabancı yatırımcıyı ülkesinde zor duruma sokabilir" başlıklı habere ait yazı, fotoğraf ve video içeriklerinin hepsinin hukuki muhatabı ve sorumlusu haberi geçen ajanslardadır.


Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Memur ve emeklinin gözü Temmuz zammında! En düşük maaş kaç lira olacak?
Memur ve emeklinin gözü Temmuz zammında! En düşük maaş kaç lira olacak?
Elder Yönetim Kurulu Başkanı Erdeniz: Elektrik dağıtımında 10 yılda en az 50 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı var
Elder Yönetim Kurulu Başkanı Erdeniz: Elektrik dağıtımında 10 yılda en az 50 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı var
Emlak Konut Anahtar Fikirler Zirvesi başladı
Emlak Konut Anahtar Fikirler Zirvesi başladı
Bakan Işıkhan, 30'uncu Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık etti
Bakan Işıkhan, 30'uncu Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık etti
Son Haberler
Dışişleri Bakanı Fidan, Kanada'da Darlington Nükleer Tesisi'ni ziyaret etti
Dışişleri Bakanı Fidan, Kanada'da Darlington Nükleer Tesisi'ni...
Okullarda son ders zili bugün çalıyor
Okullarda son ders zili bugün çalıyor
Avcılar'da dron destekli 'Huzur Uygulaması' gerçekleştirildi
Avcılar'da dron destekli 'Huzur Uygulaması' gerçekleştirildi
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı
Kütahya'da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi
Kütahya'da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra...
Kocaelispor-Boluspor maçının ardından
Kocaelispor-Boluspor maçının ardından

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.