• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
04:47
Venezuela'da 39 saniye arayla 7.2 ve 7.5 büyüklüğünde 2 deprem
04:00
Japonya'da 6.9 büyüklüğünde deprem
03:30
Torba yasa teklifi yasalaştı!
02:57
Beyoğlu'nda bodrum katında duvar çöktü; 5 katlı bina tahliye edildi
02:36
Çuvala koyulan köpeği, hayvansever kadın kurtardı
01:52
Kayseri'de 4 katlı binada yangın; 4 kişi dumandan etkilendi
01:36
Kayseri'de firari 3 hükümlü yakalandı
01:23
Kayseri'de 21 yıl hapis cezasıyla aranan firari hükümlü yakalandı
01:09
Silivri'de ambulansa yol vermeyen sürücü kamerada
00:32
Kars'ta yüzlerce kişi ağıtlar yakıp, sine vurarak Kerbela şehitlerini andı
00:20
Soluk borusuna mama kaçan 2,5 yaşındaki bebek, hastanede öldü
00:08
Adana'da evde çıkan yangında 1 kişi dumandan etkilendi
00:03
Esenyurt'ta çarpışan otomobil ve motosiklet alev alev yandı: 2 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Altılı Masa'nın "Deprem Özel Gündemi" ile bir araya geldiği toplantı sona erdi
Siyaset
Yayınlanma: 18 Şubat 2023 - 19:16
Güncelleme: 18 Şubat 2023 - 19:17

Altılı Masa'nın "Deprem Özel Gündemi" ile bir araya geldiği toplantı sona erdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi Genel Başkanları'nın oluşturduğu Altılı Masa'nın, 'Deprem Özel Gündemi' ile bir araya geldiği toplantı sona erdi.

Siyaset
18 Şubat 2023 - 19:16
Güncelleme: 18 Şubat 2023 - 19:17
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi Genel Başkanları'nın oluşturduğu Altılı Masa'nın, 'Deprem Özel Gündemi' ile bir araya geldiği toplantı sona erdi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Altılı Masa toplantısı sona erdi. Saadet Partisi Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya Karamollaoğlu'nun yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldı. Altılı Masa'nın son toplantısı 26 Ocak tarihinde İYİ Parti ev sahipliğinde gerçekleşmişti. Aradan geçen 23 günün ardından Altılı Masa, "Deprem Özel Gündemi" ile bir araya geldi. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerin konu alındığı toplantı yaklaşık olarak 4 saat sürdü. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından ise yazılı açıklama yapıldı.

"İmar affı çıkarılması ve inşaat sektöründe yolsuzluklara kapı aralayan ölçüsüz rant hırsı milletimize ölümcül bir fatura ödetmiştir"

Yapılan yazılı açıklamada "İktidarın şaşkınlığına, acziyetine ve ayrıştırıcı tutumuna rağmen; depremin ilk anından itibaren sorumluluklarını yerine getiren, ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışan kurumlarımıza ve kamu görevlilerimize teşekkür ediyoruz. Muazzam bir dayanışma gösteren, büyük bir fedakarlık ve gayretle çalışan STK'larımıza, vatandaşlarımıza, uluslararası dayanışma gösterenlere ve emek sarf eden tüm isimsiz kahramanlarımıza minnettarız. Deprem ülkesi olan Türkiye'mizde afet öncesi gerekli hazırlıkların yapılmadığı, yeterli tedbirlerin alınmadığı apaçık ortadadır. Eskiden Başbakanlık'a bağlı olan AFAD'ın kurumsal kapasitesinin zayıflatılması, liyakatten yoksun insanlara üst düzey kadrolarda sorumluluk verilmesi, depreme dayanıksız binalara hiçbir rapor istenmeden imar affı çıkarılması ve inşaat sektöründe yolsuzluklara kapı aralayan ölçüsüz rant hırsı milletimize ölümcül bir fatura ödetmiştir" ifadelerine yer verildi.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yüzünden acılar ve zayiat katlanarak artmıştır"

Açıklama şöyle devam etti: "Ülkemizin her kurumunda yaşanan özerklik, liyakat ve şeffaflık kaybı afet yönetimini ve depreme müdahale sürecini de doğrudan etkilemiştir. Hiçbir bürokratın inisiyatif alamadığı, her konuda talimatın bir kişiden beklendiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yüzünden acılar ve zayiat katlanarak artmıştır. Afet süreci ne yazık ki iyi yönetilememiş, arama-kurtarma çalışmalarında geç ve yetersiz kalınmıştır. Başlangıçtan itibaren, temel ihtiyaçların temininin ve yardım faaliyetlerinin doğru koordine edilemediği, bunların sonucunda felaketin etkisinin vahim boyutlara ulaştığı acı bir gerçek olarak görülmektedir. Ne yazık ki, belediyeler ve STK'lar arasında ayrım yapılmış, bunların sürece dahil edilmeleri hususunda geç kalınmıştır. Kutuplaştırıcı söylemlerden vazgeçilmemiş, tek bir merkezden alınan kararlar çalışmaları yavaşlatmıştır. Kolluk kuvvetlerinin, madencilerin ve iş makinelerinin sahaya geç gönderilmesi, sosyal medya platformlarında bant yavaşlatma, borsanın kapatılmaması gibi akıl dışı uygulamalar telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmuş, krizi daha da derinleştirmiştir."

"Felaketten dersler çıkararak, şehirlerimizi ve geleceğimizi ortak akılla inşa etmek mecburiyetindeyiz"

İktidarın deprem bölgesinde yeterli tedbirleri almadığı iddia edilen açıklamada, "İktidar barınma, seyyar tuvalet ve hijyen konusunda yeterli adımları halen atmamış, bölgede salgın hastalık riskine karşı gerekli tedbirleri de almamıştır. Deprem sonrası yaşanan iç göçle ilgili herhangi bir planlama ve yönlendirme yapılmamıştır. Tüm hata, kusur, ihmal ve kasıtlar apaçık ortadadır. Hukuki, idari ve siyasi sorumlular da arşivlenerek dosyalarda ve hafızalarımızda not edilmiştir. Millet İttifakı olarak, omuzlarımızdaki ağır sorumlulukların farkındayız. Şimdi önümüzde zorlu bir sınav bizleri beklemektedir. Yaşanan bu felaketten dersler çıkararak, şehirlerimizi ve geleceğimizi ortak akılla inşa etmek mecburiyetindeyiz. Unutulmamalıdır ki; jeoloji, sismoloji, psikoloji, sosyoloji, ekoloji, tıp, ekonomi, eğitim, hukuk, siyaset, şehir planlama ve mimarlık birbirlerinden asla bağımsız düşünülemez, hiçbiri ihmal edilemez. Bu çerçevede tüm bu alanların uzmanlarıyla süreci anbean takip edeceğiz. Depremin etkilerinin ortadan kaldırılmasına dair kısa, orta ve uzun vadede yapılacak işler ve buna dair ortak çalışmalar için bir komisyon kuracağız" ifadelerine yer verildi.

"Afet bölgelerinde yabancılara ev, arsa ve arazi satışı yasaklanmalıdır"

Açıklama şu şekilde devam etti: "Uyarıyoruz! Afet bölgelerinde yabancılara ev, arsa ve arazi satışı yasaklanmalıdır! Bölgenin yeniden imarı esnasında Hatay başta olmak üzere demografik ve sosyal yapının korunması büyük önem arz etmektedir. Özellikle bu konunun takipçisiyiz"

"(Üniversitelerin uzaktan eğitime dönüş kararı) Bu karardan derhal geri dönülmesi gerekmektedir"

Açıklamada üniversitelerin uzaktan eğitime geçme kararı da eleştirildi. Yapılan açıklamada "Toplantımızda ele aldığımız bir diğer konu ise üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararıdır. Bu karardan derhal geri dönülmesi gerekmektedir. Gençlerimizi nitelikli eğitim hakkından mahrum edecek hiçbir çözüm gerçek bir çözüm değildir. Depremzede vatandaşlarımızın barınma ihtiyacı için turizm sektörünün kapasitesinin ve büyükşehirlerdeki boş konutların kullanılması ve bu yönde derhal çalışmaların başlaması gerekmektedir" denildi.

"Acılarımızı hep beraber paylaşacak, maddi ve manevi yaralarımızı hep birlikte saracağız"

Açıklamada Ortak Politikalar Metni'nde yer alan Kentleşme ve Afet Yönetimi konularına atıfta bulunularak "Biz siyaseten sorumluluk alacağız. Ortak Politikalar Metnimizde yer alan 'Kentleşme' ve 'Afet Yönetimi' (https://bit.ly/kentlesme-afet-yonetimi) başlıkları altındaki yol haritamızı aynen uygulayacağız. 'Nasıl olsa deprem olmaz' diye değil, 'yarın deprem olacakmış gibi' güçlü bir kriz yönetimi inşa edeceğiz. Halkımız müsterih olsun! Bizler hızlı, sağlıklı ve kalıcı çözümlerimizle insanca yaşam standartlarına uygun yaşanabilir şehirler inşa etmekte kararlıyız. Aç ve açıkta tek bir insanımızı dahi bırakmayacağız! Acılarımızı hep beraber paylaşacak, maddi ve manevi yaralarımızı hep birlikte saracağız" ifadeleri kullanıldı.

"Suriye halkına da sabır ve başsağlığı diliyoruz"

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

"Ülkemizin en acil ihtiyacı; içinde bulunduğumuz siyasi enkazı kaldıracak, devlet kurumlarını şeffaf ve halka hizmet esasına göre güçlendirecek, kriz koşullarında ülkeyi yönetebilecek, içinde bulunduğumuz ekonomik krizden ülkemizi çıkaracak, iktidarın içine düştüğü israf ve şatafata son verecek, yaşanan felaketten ötürü etkilenecek olan ekonomimizi güçlendirecek, devlet yönetiminde liyakati esas alacak yeni ve etkin bir iktidardır. Milletimizden aldığımız destekle, kendimize olan inancımızla Türkiye için hazır olduğumuzu duyururuz. Son olarak, Suriye'de meydana gelen depremin yaralarını sarabilmek adına uluslararası camiaya bugün buradan çağrıda bulunuyor; Suriye halkına da sabır ve başsağlığı diliyoruz"

Toplantı sonrasında önceden planlanan toplantının 2 Mart Perşembe günü Saadet Partisi ev sahipliğinde yapılacağı bildirildi. Parti liderlerinin genel merkezden ayrılmaları bekleniyor.


Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
TBMM Genel Kurulu'nda, Sayıştay Başkanlığına Metin Yener yeniden seçildi
TBMM Genel Kurulu'nda, Sayıştay Başkanlığına Metin Yener yeniden seçildi
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
Bakan Göktaş: ALLY for Future Programı'nı sürdürmeye devam edeceğiz
Bakan Göktaş: ALLY for Future Programı'nı sürdürmeye devam edeceğiz
Bakanlar Çiftçi ve Memişoğlu bir araya geldi
Bakanlar Çiftçi ve Memişoğlu bir araya geldi
Son Haberler
Venezuela'da 39 saniye arayla 7.2 ve 7.5 büyüklüğünde 2 deprem
Venezuela'da 39 saniye arayla 7.2 ve 7.5 büyüklüğünde 2 deprem
Japonya'da 6.9 büyüklüğünde deprem
Japonya'da 6.9 büyüklüğünde deprem
Trump'tan zirve öncesi Türkiye'ye F-35 mesajı!
Trump'tan zirve öncesi Türkiye'ye F-35 mesajı!
Torba yasa teklifi yasalaştı!
Torba yasa teklifi yasalaştı!
Bursa’da büyük çiftlik yangını
Bursa’da büyük çiftlik yangını
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: "Ukrayna Putin’in kişisel saplantısı"
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: "Ukrayna Putin’in kişisel saplantısı"

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.