• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
00:05
Ertan Aydın adli kontrolle serbest
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. ABD'li Yahudi örgütlerden, kurulacak İsrail hükümetine "aşırılık yanlısı adım atmayın" uyarısı
Haberler
Yayınlanma: 28 Aralık 2022 - 00:02

ABD'li Yahudi örgütlerden, kurulacak İsrail hükümetine "aşırılık yanlısı adım atmayın" uyarısı

İbranice yayın yapan Walla internet sitesi, ABD'deki Yahudi kuruluşlarından üst düzey yetkililerin yaklaşık iki hafta önce İsrail'in Washington Büyükelçiliği'nde yaptığı toplantının detaylarını paylaştı

Haberler
28 Aralık 2022 - 00:02
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ABD'deki bazı Yahudi örgütlerin, kurulacak İsrail hükümetini, "herhangi bir ırkçı veya aşırılık yanlısı adım atması halinde" bunun İsrail'e verdikleri desteği olumsuz etkileyeceği konusunda uyardığı bildirildi.

İsrail'de İbranice yayın yapan Walla internet sitesinin raporuna göre, İsrail'in Washington Büyükelçiliği, yaklaşık iki hafta önce, ABD'deki Yahudi kuruluşlarından üst düzey yetkililerin katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Toplantıda Yahudi kuruluşların yetkililerinin, Binyamin Netanyahu'nun kuracağı hükümetin atacağı herhangi bir ırkçı veya aşırılık yanlısı adımın "İsrail'in ABD Yahudileri arasında sahip olduğu desteğe önemli ölçüde zarar vereceği" konusunda uyarıda bulunduğu ifade edildi.

Rapora göre, Yahudi örgütlerinin temsilcilerinin, Amerikan Yahudi cemaatinin İsrail'deki siyasi gelişmelere ilişkin görüşlerini almak üzere İsrail Dışişleri Bakanlığı Diaspora Birimi Başkanı Shuli Davidovich'ü görüşmeye davet ettiği aktarıldı.

Toplantıda, ABD'deki büyük Yahudi örgütlerinin, yeni hükümetin dünya Yahudiliğine ve demokratik değerlere yönelik politikası gölgesinde İsrail ile olası bir sürtüşme konusunda ciddi endişelerini dile getirdiği belirtildi.

Toplantıda öne sürülen endişelerden bazılarının, İsrail'deki dini çoğulculuk konusu ile Filistinlilerin kendi topraklarına geri dönüş yasasının katı bir şekilde değiştirilerek ABD'deki Yahudi cemaati üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceği ihtimaliyle ilgili olduğu kaydedildi.

Yahudi örgütlerinin bazı temsilcilerinin, LGBT topluluğuna zarar verecek ırkçı politika ve eylemlerin ABD'deki Yahudilerin İsrail'e yaptığı bağışlara zarar verebileceği ve ABD'li Yahudi gençlerin İsrail'den uzaklaşmasına ve destek vermemelerine neden olabileceği uyarısında bulunduğu vurgulandı.

Bazı katılımcıların da Amerikan Yahudilerinin kurulacak İsrail hükümetinin politikasını protesto etmek için İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde gösteriler düzenleyecekleri konusunda tavır sergilediği iletildi.

İsrail tarafından raporda dile getirilen konular hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

- Aşırı sağcı isimler kritik görevlerde

İsrail'de Filistinlilere karşı ırkçı, ayrımcı görüşleri ve işgal altındaki Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerine desteğiyle tanınan aşırı sağcı isimlerin yeni hükümette yetkileri genişletilerek kritik görevlere getirilmesi yoğun biçimde eleştiriliyor.

Koalisyon görüşmelerinde Netanyahu ile Maliye Bakanlığı için anlaşan Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich'in İsrail ordusuna bağlı Sivil İşleri İdaresi ve Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Biriminde (COGAT) söz sahibi olma talebi de endişeyle karşılandı.

İsrail ordusuna bağlı bu iki birim, işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Filistinlilerin inşa, çalışma ve seyahat izinlerinden sorumlu.

İsrail seçimlerinde tahrik edici eylemleri ve ırkçı söylemleri nedeniyle yakından izlenen Yahudi Gücü Partisi Lideri Itamar Ben-Gvir de güvenlik güçlerinden sorumlu Ulusal Güvenlik Bakanlığı için anlaştı. Yeni yasal düzenlemelerle Ben-Gvir'in polis üzerindeki yetkileri de genişletiliyor.

İsrail basınındaki haberlere göre, Netanyahu'nun kabinesi için 2 Ocak'ta Meclis'te güvenoyu oturumu yapılması bekleniyor.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
GSS prim borçlarına yeni düzenleme: 1 milyondan fazla kişiyi kapsayacak
GSS prim borçlarına yeni düzenleme: 1 milyondan fazla kişiyi kapsayacak
Ertan Aydın adli kontrolle serbest
Ertan Aydın adli kontrolle serbest
'Cehennem Necati'ye 15,5 yıl hapis cezası
'Cehennem Necati'ye 15,5 yıl hapis cezası
Yanan evin altından kemikler çıktı
Yanan evin altından kemikler çıktı
Son Haberler
Dünyanın en ateşli derbileri belli oldu! Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin yeri çok şaşırttı
Dünyanın en ateşli derbileri belli oldu! Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin...
GSS prim borçlarına yeni düzenleme: 1 milyondan fazla kişiyi kapsayacak
GSS prim borçlarına yeni düzenleme: 1 milyondan fazla kişiyi kapsayacak
Ertan Aydın adli kontrolle serbest
Ertan Aydın adli kontrolle serbest
Fransa’da gösterilerde 135 gözaltı: 70 bin kolluk kuvveti sahada
Fransa’da gösterilerde 135 gözaltı: 70 bin kolluk kuvveti sahada
'Cehennem Necati'ye 15,5 yıl hapis cezası
'Cehennem Necati'ye 15,5 yıl hapis cezası
GÜNDEM ÖZETİ / 28 Aralık 2022
GÜNDEM ÖZETİ / 28 Aralık 2022

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.