• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
02:24
Vincenzo Montella: Hatalarımızdan ders çıkarmaya çalışacağız
01:47
Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü
01:15
Roberto Mancini: Karşımızda iyi bir Türkiye vardı
00:58
BUDO'nun 8 seferi iptal edildi
00:46
Pancar toplama makinesinin altında kalarak öldü
00:38
Zonguldak'ta kömür silosuna düşen işçi ağır yaralandı
00:19
Ankara'da makas atıp kazaya neden olan ehliyetsiz sürücüye 176 bin TL ceza
00:14
Minibüs trafik tabelası, elektrik direği ve ağaca çarptı: 6 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. AB Liderler Zirvesi başladı
Ekonomi
Yayınlanma: 23 Mart 2023 - 14:18

AB Liderler Zirvesi başladı

Zirvenin ana konusu, ekonomik durum ve Avrupa'nın rekabetçiliği olacak

Ekonomi
23 Mart 2023 - 14:18
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, ekonomi, sanayinin rekabetçiliği, bankacılık ve enerji krizi ile Ukrayna'ya sağlanacak desteği görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldi.

AB üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla Brüksel'de düzenlenen ve 2 gün sürecek AB Liderler Zirvesi başladı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in başkanlık edeceği zirvenin ilk bölümüne Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres katılacak.

Rusya-Ukrayna savaşı gibi önemli jeopolitik konular ile iklim değişikliği gibi küresel sorunların ele alınacağı toplantıda, gıda güvenliği ve süresi uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması değerlendirilecek.

Liderler, daha sonra Ukrayna oturumuna geçecek. Toplantının bu bölümüne Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy video konferansla bağlanacak.

AB'nin Ukrayna'ya desteğinin devamı, Ukrayna'ya sağlanacak başta 155 milimetrelik top mermisi olmak üzere çeşitli mühimmat ve silahlar, askeri destek için finansman sağlanması ve dondurulmuş Rus varlıklarının kullanımı gibi çeşitli konular ele alınacak. Liderler, zirve toplantısında göç konusunu da görüşecek.

Zirvenin ana konusu ise ekonomik durum ve Avrupa'nın rekabetçiliği olacak. Liderler, Avrupa sanayisinin rekabetçiliğini artırmak için atılacak adımları tartışacak.

AB liderlerinin geçen ay gerçekleştirdikleri zirvede, ABD'de enflasyonun düşürülmesine yönelik kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren yasanın Avrupa'ya etkilerini tartışmıştı. Bu yasa ABD'deki yatırımlara önemli teşvikler sağlıyor. AB; ABD ve Çin gibi ülkelerdeki benzer teşvik ve desteklemeler karşısında Avrupalı üreticilerin rekabet avantajını kaybetmesinden çekiniyor. Liderler, sanayi yatırımlarını korumaya yönelik tedbirleri değerlendirecek.

Yeşil ve dijital dönüşümü hızlandırmanın ve yatırımları teşvik etmenin yollarını ele alacak liderlerin, sentetik yakıtlar ve nükleer enerjinin gelecekteki rolünü de tartışması bekleniyor.

- Fransa-Almanya görüş ayrılıkları

Fransa ile Almanya arasında nükleer enerji ve içten yanmalı motorlar konusundaki görüş ayrılıkları zirvenin, ana gündeminin dışına sapmasına neden olması bekleniyor.

Başını Almanya'nın çektiği bir grup ülke, AB'nin 2035 yılından itibaren içten yanmalı motora sahip, yani benzinli ve dizel yeni otomobillerin satışını yasaklama girişimine karşı çıkmıştı.

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanan ve AB ülkelerinde satılacak yeni otomobillere ve hafif ticari taşıtlara katı karbon emisyon standartları getirecek düzenleme, AB'nin büyük otomobil üreticisi ülkelerinin tepkisini çekmişti.

Almanya, planı desteklemek için AB'nin e-yakıt olarak bilinen ve yenilenebilir enerji ve havadaki karbondioksiti yakalama ile üretilen sentetik yakıtlarla ilgili bir muafiyet getirilmesi gerektiğini belirtmiş, AB Komisyonu'ndan bu konuda bir düzenleme talep etmişti. Böylece Almanya, sentetik yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlara sahip yeni arabaların satışına dair güvence istiyor.

Almanya'nın bu tutumu Fransa'nın tepkisini çekmişti. Bu konuda AB Komisyonu ile Almanya arasındaki müzakereler ise devam ediyor.

Öte yandan, Fransa, Avrupa'da daha fazla yeşil teknoloji üretmeye yönelik AB düzenlemelerinde nükleer enerjiye daha fazla yer verilmesini istemişti.

AB Komisyonu, izinlerin daha hızlı verilmesini ve projelerin daha fazla finansmana erişiminin sağlanmasını içeren, Avrupa'da temiz teknoloji üretimini artırmaya yönelik yeni planlarını geçen hafta açıklamıştı.

AB, Avrupa'daki temiz teknoloji yatırımcılarının ABD ve Çin gibi cazip sübvansiyonlar sunan ülkelere gitmemesine yönelik yasa paketinde nükleer enerjiye yer vermemişti.

Fransa, bu planda nükleer enerjinin de yer almasını istemesine karşın Almanya gibi bazı ülkelerin karşı tutumu nedeniyle başarılı olamamıştı.

AB Liderler Zirvesi'nde Avrupa'nın en büyük ülkeleri Almanya ve Fransa'nın bu konulardaki farklı tutumlarının da gündeme gelmesi öngörülüyor.

- Bankacılık sektörünün durumu görüşülecek

AB liderleri ikinci gün ise Avro Zirvesi düzenleyecek. Avro Zirvesi'ne, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve Avro Grubu Başkanı Paschal Donohoe de katılacak.

AB'nin ekonomik ve mali durumunu görüşecek liderler, maliye politikalarının koordinasyonunu tartışacak. AB üyesi ülkelerin kamu harcamalarını ve bütçe açıklarını sınırlandıran mali kuralların da bu oturumda tartışılması bekleniyor.

Liderler, özellikle ABD'deki banka iflasları ve İsviçre'deki bankacılık krizinin AB'ye olası etkileri konusunda görüş alışverişinde bulunacak.

Geçen hafta ABD'de başlayan bankacılık krizinin ardından Avrupa'da da Credit Suisse paniği yaşanmıştı. Bu oturumda liderler, ECB Başkanı Lagarde'dan detaylı bilgi alacak.



AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yıldız Holding Yönetim Kurulu'na Dr. Erdem Erkul ve Neslihan Tonbul katıldı
Yıldız Holding Yönetim Kurulu'na Dr. Erdem Erkul ve Neslihan Tonbul katıldı
TCC Group Holdings, çimento üreticisi IFCEM Group'u bünyesine kattığını duyurdu
TCC Group Holdings, çimento üreticisi IFCEM Group'u bünyesine kattığını duyurdu
Türkiye'nin toryum hazinesi; 4 bin yıllık enerji
Türkiye'nin toryum hazinesi; 4 bin yıllık enerji
Garanti BBVA, 125 milyon dolarlık sürdürülebilir tahvil ihracını tamamladı
Garanti BBVA, 125 milyon dolarlık sürdürülebilir tahvil ihracını tamamladı
Son Haberler
Vincenzo Montella: Hatalarımızdan ders çıkarmaya çalışacağız
Vincenzo Montella: Hatalarımızdan ders çıkarmaya çalışacağız
Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü
Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü
Roberto Mancini: Karşımızda iyi bir Türkiye vardı
Roberto Mancini: Karşımızda iyi bir Türkiye vardı
BUDO'nun 8 seferi iptal edildi
BUDO'nun 8 seferi iptal edildi
Pancar toplama makinesinin altında kalarak öldü
Pancar toplama makinesinin altında kalarak öldü
Gazipaşa-Alanya Havalimanı'nda acil durum tatbikatı
Gazipaşa-Alanya Havalimanı'nda acil durum tatbikatı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.