• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Şehir Haberleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Dizi ve Fragmanlar Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
03:18
Turgay Erdem davasında flaş karar!
Video Galeri Foto Galeri
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. 5'inci Arktik Bilimsel Araştırma Seferi başladı
Haberler
Yayınlanma: 13 Temmuz 2025 - 15:16
Güncelleme: 13 Temmuz 2025 - 15:16

5'inci Arktik Bilimsel Araştırma Seferi başladı

ANKARA, (DHA)- SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 5'inci Arktik Bilimsel Araştırma Seferinin (TASE-V) başladığını duyurdu

Haberler
13 Temmuz 2025 - 15:16
Güncelleme: 13 Temmuz 2025 - 15:16
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
5'inci Arktik Bilimsel Araştırma Seferi başladı
SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 5'inci Arktik Bilimsel Araştırma Seferinin (TASE-V) başladığını duyurdu.

Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu yıl 9'uncusu tamamlanan Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin ardından 5'inci Arktik (Kuzey Kutbu ve çevresi) Bilimsel Araştırma Seferimiz başladı. 12 kişilik bilim heyetimiz, deniz suyu ve sediment örneklemeleri yapacak, deniz yüzeyindeki mikroplastikleri inceleyecek. Atmosfer dinamikleri GNSS ve meteorolojik sistemlerle anlık olarak izlenecek, iklim değişikliğinin izleri kutuplarda sürülecek. TEKNOFEST'te birinci olan 3 lise öğrencimiz, projelerini Arktik'in zorlu şartlarında sahada test etme imkanı bulacak, bilimsel araştırmalara doğrudan katkı sunacak. 19 farklı projeyi kapsayan sefer, Arjantin, Bulgaristan ve Ekvador'dan bilim insanlarıyla ortak çalışmaları da içeriyor. Böylelikle Türkiye, bilim diplomasisinin sahada güçlü bir örneğini sergiliyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Bakanlığımızın uhdesinde gerçekleştirdiğimiz kutup bilim seferleriyle; bilimle şekillenen bir gelecek için ülkemizin kutuplardaki varlığını artıracak adımlar atmaya devam edeceğiz" dedi.

'SEFERİMİZE ULUSLARARASI BİLİM İNSANLARI DA DAHİL OLACAK'

Öte yandan, Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kutup ekosistemlerindeki deniz örneklemesi çalışmalarını yürütmek amacıyla İstanbul'dan yola çıkan 12 bilim insanı, önce Oslo'ya ulaştı. Sonrasında Tromso'dan gemi ile ayrılan ekip, dünyanın kuzey ucuna gerçekleştirecekleri bilimsel araştırma seferi için son hazırlıklarını tamamlayarak 78 derece kuzey enleminde bulunan Longyearbyen/Svalbard'a ulaştı ve buradan bilimsel araştırmalara başladı.

Çalışmalara başlamadan önce açıklamalarda bulunan 5'inci Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, bilim ekibinin yanında üç tane de lise öğrencisinin bulunduğunu, bunların her birinin farklı şehirden ve farklı projelerle aralarında yer aldığını söyledi. Ekipteki araştırmacı sayısının ise 12 olduğunu dile getiren Özsoy, "Bu sene seferimize Arjantin'den, Ekvador'dan ve aynı zamanda Bulgaristan'dan da bilim insanları dahil olacak" ifadelerini kullandı. Özsoy, çalışmaların Arktik Okyanusu'nda yapılacağını vurgulayarak, "Seferimizi Svalbard'dan başlatıp yine Svalbard'da tamamlamayı ve sefer süresince Arktik Okyanusu'nda çalışmayı planlıyoruz" dedi.
DHA
EDİTÖR
DHA - Haber Editörü
DHA - Haber Editörü
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
236 kilogram marihuana ele geçirildi
236 kilogram marihuana ele geçirildi
Türkiye’de ilk!
Türkiye’de ilk!
Düğün günü korkunç olay
Düğün günü korkunç olay
81 ile okul güvenlik genelgesi
81 ile okul güvenlik genelgesi
Son Haberler
236 kilogram marihuana ele geçirildi
236 kilogram marihuana ele geçirildi
Türkiye’de ilk!
Türkiye’de ilk!
Düğün günü korkunç olay
Düğün günü korkunç olay
81 ile okul güvenlik genelgesi
81 ile okul güvenlik genelgesi
Bursa’da polisi harekete geçiren ihbar
Bursa’da polisi harekete geçiren ihbar
İstanbul - Beylikdüzü'nde makas atarak ilerleyen otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
İstanbul - Beylikdüzü'nde makas atarak ilerleyen otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Şehir Haberleri
Dünya
Ekonomi
Magazin
Dizi ve Fragmanlar
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Bursa Haberleri
  • Dizi ve Fragmanlar
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Şehir Haberleri
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Haber16.com "İHA - DHA" ajansları abonesidir.
Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Copyright © 2017-2024 Haber16.com Tüm Hakları Saklıdır.