Yargıtaydan trafikte selektör için emsal karar!
Trafik kuralları katılaştıkça ceza ve suç oranları gerilemeye başladı. Her araçta bulunan kolu yanlış kullanmanın bedeli hapis cezası oluyor.
Türkiye’de trafik kuralları sıkılaştırıldı ve cezalar arttı. Ancak kural ihlali dışında bilinmesi gereken bazı teknik konular da bulunuyor.
Kırmızı ışıkta geçme, hatalı sollama, alkollü araç kullanma, emniyet şeridine girme gibi birçok ceza hakkında sürücüler bilgi sahibi durumda.
Son yapılan düzenlemeyle birlikte 200 bin liraya varan cezalar nedeniyle sürücüler daha temkinli ve dikkatli araç kullanmayı sürdürüyor.
SELEKTÖR YAPARKEN DİKKAT EDİN
Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi’nin verdiği ve emsal teşkil edecek olan kararında selektör yapmak da suçu meydana getiriyor. Yol istenmesi, uyarılması gibi durumlarda kullanılan selektör peş peşe yapılması halinde kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturuyor.
HAPİS CEZASI VAR
Yargıtay’ın verdiği karara Türk Ceza Kanunu’nun 123’üncü maddesine göre 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi ihtimali ortaya çıkıyor.
SELEKTÖRÜ TEK SEFERDE YAPIN
Ülkemizde selektör genel olarak yol istemek için yapılıyor. Bir kez yapılması halinde önde giden sürücünün tepki vermemesi üzerine takip mesafesini azaltılıp taciz mahiyetinde peş peşe selektör yapılması suça neden oluyor.
Bunun dışında önde giden sürücüyü telaşlandırıp kaza yapmasına kadar gidecek senaryolar ortaya çıkması halinde huzur bozmanın dışında konu hem maddi hem de manevi kayıplara kadar uzayabiliyor.
SELEKTÖRÜ AMACI DIŞINDA KULLANMAYIN
Selektörü amacı dışında kullanmak yasalara aykırı ve cezai müeyyideleri bulunuyor. Bu nedenle trafikte huzuru bozmadan, yakın takip yapmadan, tek seferde selektör yapılması gerekiyor.