VAR'a gitme oranında da Avrupa'ya fark attık

TAKİP ET

Futbolda adaleti sağlamak hakem hatalarını en aza indirmek için kullanılan Video Yardımcı Hakem Sistemi'yle (VAR) ilgili tartışmalar sürüyorken, Süper Lig'de bu sezon uygulanmaya başlanan sistemle ilgili yeni bilgiler de gelmeye devam ediyor.

Reklam
Reklam

Oynanan maçlarda VAR sistemi sayesinde birçok pozisyon yeniden izlenip doğru kararlar veriliyor. Bazı pozisyonlarda hakemlerin VAR'a gitmeden yanlış kararlar vermesi de maça damgasını vurabiliyor. Peki ülkemizde ve Avrupa'da hakemlerin VAR'a gitme oranı ne? Açıklanan raporda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Yapılan açıklamada Almaya Bundesliga'da maç başına VAR'a başvurma oranı 0.32. Bu oranla Almanya Avrupa'da en az VAR'a giden lig oldu. Almaya'yı takip eden ise İspanya Ligi oldu. La Liga'da maç başına VAR'a gitme oranı 0.33. Fransa Ligue 1'de ise maç başına VAR'a gitme oranı 0.36. Fransa Ligi en çok VAR'a başvuran 3. lig oldu. İtalya'da ise maç başına VAR'a gidilen oran 0.41. En çok VAR'a giden lig sıralamasında Serie A 2. sırada yer alıyor.

Süper Lig ise var incelemesi sayısında Avrupa'daki tüm ligleri geride bırakarak birinci sırada yer aldı. Türk futbolunda maç başına VAR'a gidilme oranı 0.68 olarak açıklandı.

VAR'a gidildiğinde verilen kararların değişme oranı da açıklandı. La Liga'da VAR'a gidildiğinde karar değişme oranı % 94, Bundesliga'da %79, Ligue 1'de %78, Süper Lig'de % 69, Serie A'da ise % 67.