Usta sanatçı Yücel Paşmakçı'ya vefa - Bursa Haberleri

TAKİP ET

Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Bölümü, 'Sanata Adanmış Bir Ömür – Yücel Paşmakçı' konseri ile 2018 – 2019 sanat sezonunu noktaladı. Veda konserinin konuğu olan Türk Halk Müziği'nin usta sesi Orhan Hakalmaz, türküleriyle, sanatseverlere müzik ziyafeti sundu.

Reklam
Reklam

Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü Türk Halk Müziği Bölümü, ‘Sanata Adanmış Bir Ömür – Yücel Paşmakçı’ konserini, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Osmangazi Salonu’nda gerçekleştirdi. Türk Halk Müziği Bölümü, sezon sonu konserinde kültür ve sanata, ömrünü adayan hocaların hocacı Yücel Paşmakçı’yı ağırladı. 1992 yılında Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Türk Halk Müziği Bölümü’nün kurulmasında imzası olan Yücel Paşmakçı’nın hayatını anlatan belgeselin sunumuyla başlayan programda, izleyiciler duygusal anlar yaşadı. Paşmakçı’nın derlediği ve TRT Türk Halk Müziği repertuvarına kazandırılan eserlerin Züleyha Savaş’ın şefliğinde seslendirildiği konser, salonu dolduran izleyicilerden tam not aldı.

Yücel Paşmakçı 14 yıl sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi sahnesinde
Haliç Üniversitesi’ndeki akademik hayatına geri dönmek için 2005 yılında, Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Bölüm Başkanlığı ve Sanat Yönetmenliği görevinden ayrılan Paşmakçı, o yıllarda Bursa’da yetiştirdiği talebelerini kırmayarak tekrar şeflik kürsüsüne geçti. Paşmakçı’nın, Burdur yöresinden ‘Erik Dalı’, Silifke yöresinden ‘Şu Derenin Uzunu’ ve Teke yöresinden ‘Şu Dirmilin Çalgısı’ isimli türküleri, ses ve saz sanatçısı öğrencilerine icrası ile salondaki coşku daha da arttı.

TRT Bağlama Takımı klasiği
TRT geleneği olan ‘Bağlama Takımı’, konserin ilk bölümünün sonunda Yücel Paşmakçı‘nın önderliğinde sahne aldı. Orkestra sanatçıları THM Koro Şefi Kemal Kamalı, Selçuk Oruç, Ayşenur Türkeş Menteşe, Anıl Aşkıner Saper, Alim Hüseyinoğlu, Altan Göl, Murat Çoşkun, Serhat Doğan, Nida Oksaş, Emrah İnanır, Nurullah Söylemez, Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestrası’ndan emekli Koro Şefi ve bağlama sanatçısı Yaşar Yokuş’un yanı sıra konsere, konuk sazlar İstanbul Teknik Üniversitesi’nden sanatçılar Prof. Dr. Cihangir Terzi, Öğretim görevlileri Ali Yılmaz, Erdoğan Eskimez, Şendoğan Karadeli, Engin Şafak Gürler, İstanbul Üniversitesi Konservatuarı’ndan Öğretim Görevlisi Arif Yanmaz ile TRT İstanbul Radyosu Bağlama Sanatçısı Özkan Alıcı da eşlik etti.

1940’lı yıllarda Türk Halk Müziği’nin değerli ismi Muzaffer Sarısözen tarafından Ankara Radyosu bünyesinde kurulan, zaman içinde diğer bölge radyolarında ve TRT dışı sanat kurumlarında da sürdürülen, sadece bağlama ailesine mensup farklı ebatlardaki çalgıları ustaca icra edenlerden oluşan ‘Bağlama Takımı’ çalışması ise Bursa Büyükşehir Belediyesi Ses Kayıt Stüdyosu’nda albüm haline dönüştürülerek gecenin sonunda salonda Türk Halk Müziği sevenlere armağan edildi.

Final konuğu Orhan Hakalmaz
Yöresel halk danslarıyla renklenen konserin 2. bölümünde sahneye çıkan usta sanatçı Orhan Hakalmaz da Anadolu’nun farklı yörelerinden türküler söyleyerek geceye renk kattı. Bursa’nın kültür değerlerinin geçmişten bugüne koruyarak gelecek kuşaklara aktarımında öncü bir şehir olduğunu belirten Hakalmaz, duayen sanatçı Yücel Paşmakçı ile aynı sahneyi paylaşmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi ve konserden dolayı da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti. Gecenin sonunda Orkestra Şube Müdürü Turgay Mercan, seyircilerin alkışlarıyla ödüllendirdiği Hakalmaz’a çiçek vererek teşekkür etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Aziz Elbas da sanata ve Bursa kültürüne desteklerinden dolayı Yücel Paşmakçı’ya onur plaketi verdi.