Ürdün: Dünya Bankasından onay almasının ardından Lübnan'a elektrik temin edeceğiz

TAKİP ET

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Dünya Bankasından gerekli onayları almasının ardından Lübnan'a 100 megavat elektrik sağlayacaklarını bildirdi

Reklam
Reklam

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Dünya Bankasından gerekli onayları almasının ardından Lübnan'a 100 megavat elektrik sağlayacaklarını bildirdi.

Ürdün resmi ajansı PETRA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Safedi, ülkesini ziyaret eden Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile başkent Amman'da bir araya geldi.

Toplantı sonrası yapılan basın açıklamasına göre Safedi, Buhabib ile görüşmesinde ortak öneme sahip bölgesel ve uluslararası meseleler ile bölgedeki krizlerin çözümü için sarf edilen çabaların ele alındığını söyledi.

Safedi, ülkesinin, Arap bölgesindeki konumunu geri kazanmasına destek için Lübnan'ın yanında olduğunu vurguladı.

Ürdün'ün Lübnan'a elektrik teminine destek olacağını belirten Safedi, Amman'ın, Dünya Bankasından gerekli onayları almasının hemen ardından Lübnan'a 100 megavat elektrik sağlayacağını ifade etti.

Görüşmede ayrıca Filistin meselesiyle alakalı son gelişmelerin masaya yatırıldığını belirten Safedi, Kral 2. Abdullah'ın daima Kudüs'te Müslümanlar ve Hristiyanlar için kutsal mekanların güvenliği için gerekli talimatları verdiğine dikkati çekti.

Lübnanlı Bakan ise içinde bulunduğu zor şartlarda ülkesine verdiği destek için Ürdün'e teşekkür ederek, Arap ülkeleri arasında siyasi, diplomatik, ekonomik alanlarda işbirliğinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Kral Abdullah'ın Filistin konusundaki çabalarından takdirle bahseden Buhabib, ülkesinin Ürdün Haşimi Krallığı'nın Kudüs'teki kutsal mekanlar üzerindeki vesayetini desteklediğini dile getirdi.

Lübnan hükümeti, ülkedeki enerji krizini hafifletmek amacıyla Ocak 2022'de Ürdün'le, Suriye üzerinden elektrik temini için anlaşmalar yapmıştı. Dünya Bankası ise Lübnan'ın enerji sektöründe bazı düzenlemeler yapması halinde anlaşmaları finanse edeceğini duyurmuştu.

- Lübnan'daki elektrik krizi

Lübnan'da 2019'dan itibaren derinleşmeye başlayan ekonomik kriz nedeniyle yakıtla çalışan elektrik üretim tesisleri durma noktasına gelmişti.

Ülkede, özellikle 2021'den itibaren uzun süre günlük ortalama 2 saat elektrik verilirken, imkanı olan Lübnanlılar günün kalanında çok pahalıya mal olan jeneratörlerle kısıtlı bir şekilde elektrik temin etmeye çalışıyor.

Son dönemde ise devlet tarafından vatandaşlara günlük sadece 1 saat elektrik verilebiliyor.


AA