UNICEF bir kez daha uyarıyor, "Aşılar hayat kurtarır"

TAKİP ET

Aşıyla önlenebilir hastalıkların, aşı reddi nedeniyle tüm dünyada giderek yaygınlaşması üzerine UNICEF #VaccinesWork (AşılarHayatKurtarır) kampanyası başlattı. Sağlık Bakanlığı da kampanyanın benzerini eşzamanlı olarak #SağlıkİçinAşı etiketiyle yürütüyor.

Reklam
Reklam

Aşı, çocukları ölümcül olabilecek ve son derece bulaşıcı kızamık, pnömoni (zatürre) ve difteri gibi hastalıklara karşı koruyarak her yıl 3 milyon ölümü önlüyor. Son dönemde aşı karşıtı ailelerin artması nedeniyle aşıyla önlenebilir hastalıklar dünyada giderek artıyor. Aşılanma oranlarının arttırılması için kampanya başlatan UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), Bill & Melinda Gates Vakfı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gavi (The Vaccine Alliance- Aşı İttifakı) ile işbirliği yapıyor. Öte yandan, Bill & Melinda Gates Vakfı, nisan ayı boyunca #VaccinesWork (AşılarHayatKurtarır) etiketini kullanarak yapılan sosyal medya postlarının aldığı her beğeni ya da yeniden paylaşım için UNICEF’e 1 dolar katkı yapacak. 1 milyon dolara kadar çıkabilecek bu katkı, çocukların ihtiyaç duydukları aşıların temin edilmesine destek olacak.

1.5 MİLYON ÇOCUK AŞISIZLIKTAN ÖLDÜ
UNICEF Bağışıklama Bölümü Şefi Robin Nandy yaptığı yazılı açıklamada, “Kampanyanın internette yaygınlaşmasını sağlayacak bir duyarlılık istiyoruz. Aşılar güvenilir ve hayat kurtarır. Bu kampanya ailelere aşı konusunda güvenilir bilgiler aktarma açısından bir fırsat oluşturuyor” dedi.

Aşılar sayesinde 2000-2017 yılları arasında kızamık kaynaklı ölümler azaldı. Çocuk felci ise tamamen ortadan kalkmak üzere. Aşıların yararına rağmen, 2017 yılında tahminen 1,5 milyon çocuk aşıyla önlenebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybetti. Bu durumun nedeni genellikle aşılara erişememek. Ancak bazı ülkelerde ailelerin umursamazlık ya da aşılara ilişkin kuşkuları yüzünden çocuklarının aşılanmasını reddetmeleri de ölümlere yol açıyor. Bu özellikle de yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerde kızamığın alarm verici yükselişi ve salgınlarına neden oluyor.

Sağlık Bakanlığı da UNICEF’in aşı kampanyasının benzerini eşzamanlı olarak, sosyal medyada #SağlıkİçinAşı etiketiyle yürütüyor.

‘AİLELERİ İKNA ETMEMİZ GEREKİYOR’
Türk Toraks Derneği 22’nci Uluslararası Kongresi’nde konuşan çocuk göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Yasemin Gökdemir şunları söyledi: “Maalesef aşılama karşıtlarının etkisiyle yıllardır çok az sayıda gördüğümüz kızamığı, boğmacayı ve menenjiti daha çok görür olduk. Yıllardır tüberküloz, menenjit hastası yatırmıyorduk. Bu hastaları yatırır olduk. Bunda aşı karşıtlığının çok büyük katkısı var. O yüzden de bu aileleri ikna etmemiz ve çocuklarımızı muhakkak aşılatmamız gerekiyor. Özellikle sosyokültürel seviyesi yüksek ailelerin en büyük korkusu otizm. Aşıların otizmle bir ilişkisi bulunmadığı bilimsel olarak ortaya kondu.”

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ