Türkiye ve Ukrayna ombudsmanları İstanbul'da bir araya geldi

TAKİP ET

TÜRKİYE Ombudsmanı Şeref Malkoç ile Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets İstanbul'da bir araya geldi. İkili, görüşme sonrası ortak basın açıklaması düzenledi.

Ankara'da 11-12 Ocak tarihlerinde Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç ev sahipliğinde Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets ile Rusya Ombudsmanı Tatiana Moskalkova, yaralı askerlerin değişimi için 'kovuşturma koridoru' açılması konusunda bir araya geldi. Bu toplantı sonrası Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç ile Ukrayna Ombudsmanı Dr. Dmytro Lubinets İstanbul'da da bir görüşme gerçekleştirdi.

Şişli'deki Kamu Denetçiliği Kurumu İstanbul Bürosunda yapılan görüşme sonrası Malkoç ve Lubinets saat 11.20'de ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

'SAVAŞTAN EN FAZLA MAĞDUR OLAN KADINLAR VE ÇOCUKLAR' 

Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç, Yaklaşık bir yıldan beri binlerce insan ölüyor. On binlerce insan yaralanıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız olağanüstü gayretle; bu savaşın sona ermesi, ateşkesin sağlanması, barışın hazırlanması için büyük çaba sarf ediyor. Ancak bir yıl geçmesine rağmen henüz barış konusunda ciddi bir mesafe alınamadı, bir müddet devam edecek. Biz ombudsmanlar olarak Rusya Ombudsmasnı Tatiana Hanım, Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Bey Ankara'da yaptığımız uluslararası bir toplantıda bir araya geldik. Özellikle yaralılarla ilgili, kadınlarla ilgili nasıl bir çalışma yapabiliriz bunu konuştuk. Kendi aramızda üç aşamalı bir çalışma düşündük. Önce kendi aramızda ilkeler üzerinde anlaştık. Ardından bunu Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiye ilettik. Arkadaşlarla beraber Sayın Cumhurbaşkanımızla görüştüler. Sayın Cumhurbaşkanımızdan şunu talep ettik: Nasıl çaba gösterip gayretli bir mücadele sonunda tahıl koridorunu ettiyseniz, yine Sayın Putin'le ve Sayın Zelenski'yle görüşerek bir insanlık koridoru da açalım. Bu koridordan, yaralılar, kadınlar, çocuklar yani savaşın en fazla mağduru olan, savaşın en fazla sıkıntısını çekenlere destek olalım dedi. 

 

'UKRAYNA BÖLGELERİNDE HAVA ALARMI İLAN EDİLMİŞ'     

Ukrayna Ombudsmanı Dmytro Lubinets de, Türk halkına teşekkür ederek, Bugün, insani yardımla ilgili, insan hukukuyla ilgili birçok problem konuşuldu. Bu inisiyatif birkaç ay önce Türkiye'de dile getirildi. 3'lü bir platform yaratıldı. Türkiye'nin bu platformu yapmasını takdir ediyoruz. Ve artık belli sonuçlar elde edildi. Çalışmalarımız devam edecek. Türkiye'nin ara buluculuk görevi çok önemlidir. Biz görüşmelerimizi yaparken, size bir bilgim aktarıyorum. Ukrayna'da, tüm Ukrayna bölgelerinde hava alarmı ilan edilmiş ve insanlar sığınaklarda, Rusya tarafından gelecek roketlere karşı yaşamlarını sürdürüyorlar dedi.
DHA