Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınları!
Sıcaklıkların yükselmesiyle birçok noktada orman yangınları çıktı. Antalya'nın Kaş, Muğla'nın Seydikemer, Yalova'nın Armutlu, Kütahya'nın Domaniç, Çanakkale'nin Ayvacık ile Balıkesir'in Gömeç ve Edremit ilçelerindeki yangınlara havadan ve karadan müdahale ediliyor. Rüzgar, söndürme çalışmalarını güçleştiriyor.
Antalya’nın Kaş, Muğla’nın Seydikemer, Yalova’nın Armutlu, Kütahya’nın Domaniç, Çanakkale’nin Ayvacık ile Balıkesir’in Gömeç ve Edremit ilçelerindeki yangınlara havadan ve karadan müdahale ediliyor.
Antalya
Antalya’nın Kaş ilçesinde dün çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Kumluca ilçesinde sabah saatlerinde iki ayrı noktada çıkan orman yangınları kontrol altına alındı.
Üzümlü Mahallesi’nde dün sabaha karşı başlayan orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları ikinci gününde devam ediyor.
Sarp, eğimli ve kayalık arazi yapısına sahip bölgede kara ekipleri, zorlu şartlara rağmen gece boyunca yangını kontrol altına almak için yoğun mücadele verdi.
Yangına 26 arazöz, 9 su ikmal aracı, 5 ilk müdahale aracı ile 155 teknik personel ve yangın işçisiyle müdahale ediliyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte helikopter ve uçaklar da çalışmalara havadan destek vermeye başladı.
Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları havadan ve karadan sürüyor.
Kumluca’da çıkan yangına müdahale ediliyor
Kumluca ilçesine bağlı Yazır Mahallesi’ndeki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.
Yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Kumluca Kaymakamı Bahadır Güneş, AA muhabirine, yangına helikopterler ve çok sayıda arazözle müdahale edildiğini söyledi.
Bölgede rüzgarın hakim olduğunu belirten Güneş, “Etkili rüzgar nedeniyle yangında yayılma tehlikesi var. Yangın nedeniyle tedbir amaçlı Yazır Mahallesi’ndeki evler tahliye ediliyor. Bölgede söndürme çalışmaları devam ediyor.” dedi.
Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın, Yazır Mahallesi’ndeki yerleşim yerlerine ulaştı.
Tedbir amacıyla evler tahliye edilirken, bazı vatandaşlar küçükbaş hayvanlarıyla bölgeden ayrıldı
Yangında tahliye edilen evlerden bazıları yandı.
Öte yandan, yangın nedeniyle Adrasan ve Olympos turizm merkezleri trafiğe kapatıldı.
Yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Kumluca’da iki noktada çıkan yangınlar kontrol altına alındı
Kumluca ilçesine bağlı Sarıcasu Mahallesi’nde sabah saatlerinde çıkan yangın kontrol altına alındı.
Yaklaşık bir saat süren çalışmaların ardından yangın kontrol altına alınırken, bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.
İlçedeki ikinci yangın ise Sarıkavak Mahallesi Kartal Gölü mevkisinde çıktı. Yangına ekipler kısa sürede havadan ve karadan müdahale etti.
Yaklaşık yarım saatlik çalışmanın ardından yangın kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.
Her iki yangının çıkış nedeninin belirlenmesi amacıyla jandarma ekiplerince inceleme başlatıldı.
Demre’deki orman yangını kontrol altına alındı
Antalya’nın Demre ilçesinde çıkan orman yangını ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.
Kapaklı Mahallesi Hoyran mevkiinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü.
İhbar üzerine bölgeye Orman Genel Müdürlüğü personeli, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Demre Belediyesi itfaiye ekipleri ile Finike Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.
Söndürme çalışmalarına vatandaşların da destek verdiği yangın, ekiplerin havadan ve karadan yoğun çalışması sonucu kontrol altına alındı.
Bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğü, yangın nedeniyle yaklaşık 3 hektar makilik alanın zarar gördüğü öğrenildi.
Öte yandan, yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.
Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki orman yangınına müdahale ediliyor
Muğla’nın Seydikemer ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürdürülüyor.
Bayır Mahallesi’ndeki zirai alanda sabah saatlerinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçrayarak büyüyen yangını söndürmek için Muğla Valiliği koordinasyonundaki çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Muğla Valiliğinden yapılan açıklamada, müdahale çalışmalarının sahada en etkin şekilde yürütülmesi için tedbirlerin anlık olarak değerlendirildiği belirtildi.
Açıklamada, yangınla mücadelede 5 uçak, 18 helikopter olmak üzere toplam 23 hava unsuru ile 93 arazöz, 3 ilk müdahale aracı, 24 su tankeri, 23 iş makinesi, 73 araç, 6 TOMA, 8 ambulans ve 835 personelin görev yaptığı kaydedildi.
Yangında 3’ü harabe durumda toplam 4 evin zarar gördüğü aktarılan açıklamada, Sarıyer Mahallesi ile Bayır, Orta Bayır ve Kırsecik mevkilerinde yer alan toplam 121 hanedeki 202 vatandaşın yanı sıra 20’si büyükbaş, 30’u küçükbaş 50 hayvanın güvenli bölgeye sevk edildiği bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada ayrıca, tedbir amacıyla Seydikemer Devlet Hastanesi’nde tedavi gören 45 hastanın gerekli tüm tıbbi önlemler alınarak Fethiye Devlet Hastanesi’ne nakledildiği bilgisine yer verildi.
Öte yandan, yangın ve yoğun duman nedeniyle Antalya-Seydikemer kara yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.
Fethiye-Antalya kara yolu ulaşıma kapatıldı
Yangın ve bölgede etkili olan yoğun duman nedeniyle Fethiye-Antalya kara yolu ulaşıma kapatıldı.
Fethiye’deki orman yangını söndürüldü
Muğla’nın Fethiye ilçesinde çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle söndürüldü.
Çiftlik Mahallesi’ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Bölgede etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle alevler kısa sürede büyüdü.
İhbar üzerine bölgeye Orman Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler yönlendirildi.
Yangına 2 uçak ve 2 helikopterle havadan, çok sayıda arazöz ve yangın işçisiyle karadan müdahale edildi.
Söndürülen yangında, 1 hektar ormanlık alan zarar gördü.
Balıkesir’de çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor
Balıkesir’in Gömeç ve Edremit ilçelerinde, ormanlık ve zeytinlik alanda çıkan yangınlara havadan ve karadan müdahale ediliyor.
Gömeç ilçesinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine, bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.
Ekiplerin havadan ve karadan müdahale ettiği yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Mahallesi Tekçam mevkisindeki ormanlık ve zeytinlik alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.
Ekiplerin havadan ve karadan müdahale ettiği yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Yalova’da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor
Yalova’nın Armutlu ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.
Kapaklı köyü bölgesindeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine olay yerine Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi.
Ekipler, alevleri 4 helikopter, 25 arazöz, 5 su tankeri, 10 iş ve hizmet aracı ve 189 personelle kontrol altına almaya çalışıyor.
Kütahya’da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor
Kütahya’nın Domaniç ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.
Güney köyü yakınlarındaki Beşiktepe mevkisinde tarlada henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, ormanlık alana sıçradı.
İhbar üzerine bölgeye Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda arazöz ve yangın söndürme helikopteri sevk edildi.
Ekiplerin yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.
Çanakkale’de ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.
Ahmetçe köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı hava ve kara ekipleri bölgeye sevk edildi.
Yangının kontrol altına alınması için yapılan çalışmalara, çevre belediyelere ait itfaiye ekipleri de destek veriyor.
Çanakkale Valiliğinin NSosyal hesabından yapılan açıklamada, Ahmetçe köyü kırsalında çıkan yangına 5 helikopter, 14 arazöz, 2 itfaiye aracı, 1 dozer, 2 ilk müdahale aracıyla müdahale edildiği belirtildi.
Çanakkale’nin Merkez ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.
Saraycık köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı hava ve kara ekipleri bölgeye sevk edildi.
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Saraycık köyü kırsalında çıkan yangına 3 helikopter, 11 arazöz, 2 dozer ve 142 personelle müdahale edildiğini bildirdi.
Bilecik’te tarım arazisinde çıkan yangın kontrol altına alındı
Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde tarım arazisinde çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.
Demirköy yakınlarındaki tarım arazisinde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine olay yerine Bilecik Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi.
Ekipler, yangını havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına aldı.
Soğutma çalışmalarının devam ettiği bölgede, yangının çıkış sebebi araştırılıyor.
Kahramanmaraş’ta çıkan orman yangını söndürüldü
Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.
Tahirbey Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine bölgeye Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.
Yangına 1 helikopter, 7 arazöz, 3 ilk müdahale aracı, 2 itfaiye ve 40 personelle müdahale edildi.
Ekiplerin yaklaşık 1 saatlik çalışması sonucu yangın söndürülerek soğutma çalışması başlatıldı.
Mersin’de ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü
Mersin’in Gülnar ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın havadan ve karadan müdahaleyle söndürüldü.
Dayıcık Mahallesi Bozyer mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine bölgeye helikopter ve 5 arazöz sevk edildi.
Yangını söndüren ekiplerin soğutma çalışması sürüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, orman yangınlarındaki son durumu paylaştı
Tarım ve Orman Bakanlığının NSosyal medya hesabından, konuya ilişkin paylaşım yapıldı.
Hava ve kara araçları ile orman kahramanlarının sahada yürüttüğü aralıksız mücadele sonucunda, Antalya Kaş ve Aydın Nazilli yangınlarının enerjisinin düşürüldüğü belirtilen paylaşımda, şunlar kaydedildi:
“Tamamen kontrol altına almak için çalışmalarımız sürüyor. Muğla Seydikemer, Antalya Kumluca, Balıkesir Edremit-Altınoluk, Balıkesir Gömeç yangınlarına orman kahramanlarımızın müdahalesi devam ediyor.”