Tunus Genel İşçi Sendikasından Cumhurbaşkanı Said'in "kışladan yaptığı konuşmaya" tepki

TAKİP ET

Tunus Genel İşçi Sendikası Genel Sekreteri Nureddin et-Tabubi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in kışladan yaptığı konuşmayı eleştirerek "halkı ordu ile korkutmanın yanlış bir tavır olduğunu" söyledi

Reklam
Reklam

Tunus Genel İşçi Sendikası Genel Sekreteri Nureddin et-Tabubi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in kışladan yaptığı konuşmayı eleştirerek "halkı ordu ile korkutmanın yanlış bir tavır olduğunu" söyledi.

Tabubi, başkent Tunus’taki sendika binasında düzenlenen Genel İşçi Sendikası Olağanüstü Toplantısı'nda gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.

Tunus’un zor bir dönemden geçtiğine dikkati çeken Tabubi, "Cumhurbaşkanı Said’in kışladan halkı korkutması, doğrudan veya dolaylı olarak halka savaş açan söylemleri, yanlış bir söylem ve yanlış bir yoldur." ifadelerini kullandı.

Genel Sekreter Tabubi, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı Said’in, fiyatların arttığı ekonomik ve siyasi krizin sürdüğü, seçimlere katımın çok düşük seviyelerde gerçekleştiği ülkede birlik ve beraberlik mesajları vermesi gerekiyordu. Cumhurbaşkanı'nın kışladan ya da İçişleri Bakanlığından halkı tehdit ve korkutmaya yönelik açıklamalar yapmaktan vazgeçmesini bekliyoruz."

Cumhurbaşkanı Kays Said, 31 Ocak Salı günü ziyaret ettiği El-Avina Ulusal Muhafız Kışlası'nda yaptığı konuşmada, "devlete komplo kuran devlet düşmanlarına karşı hesap sorma" çağrısında bulunmuştu.

Seçimlere düşük katılımı da değerlendiren Said, halkın parlamentoya güveninin sarsıldığını bu yüzden seçimlere katılmadığını savunmuştu.

- Tunus'ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz 2022'de seçmenlerin yüzde 30,5'inin katılımıyla düzenlenen referandumda yeni Anayasa kabul edilmişti.

Tunus'ta 17 Aralık 2022'de yapılan erken genel seçimlerin ilk turuna katılım yüzde 11,22'de kalmıştı. Seçimlere "rekor seviyedeki" düşük katılımın ardından muhalefet partileri, Said’in meşruiyetini kaybettiğini savunarak cumhurbaşkanlığı seçiminin öne alınması çağrısı yapmıştı.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)