Traverten Taş ve Özellikleri

TAKİP ET

Traverten taş yerin altında oluşan suların karbondioksitli toprakla temasından sonra karbondioksitli olur ve bu sular ilerledikleri yerlerde kalsiyum karbonatı eriterek taşımaktadır. Taşınan bu kalsiyumlar birdenbire açığa çıkarak bu karbondioksit değerleri uçar. Karbondioksit değerleri uçan, içerisinde kalsiyum bulunan sular daha sonra yerin üstünde bulunan kayalara temas ederek yumuşak bir doku oluşturur. İşte biz bu oluşan yumuşak bu katmanlara traverten denir.

Reklam
Reklam

Traverten taş yerin altında oluşan suların karbondioksitli toprakla temasından sonra karbondioksitli olur ve bu sular ilerledikleri yerlerde kalsiyum karbonatı eriterek taşımaktadır. Taşınan bu kalsiyumlar birdenbire açığa çıkarak bu karbondioksit değerleri uçar. Karbondioksit değerleri uçan, içerisinde kalsiyum bulunan sular daha sonra yerin üstünde bulunan kayalara temas ederek yumuşak bir doku oluşturur. İşte biz bu oluşan yumuşak bu katmanlara traverten denir (traverteni aşamalı, katmanlı ya da öbeksi diye çevirebiliriz).
Daha sonra bu oluşan katmanlar güzel bir görünüm alır ve insanlar bunların etrafında traverten ocakları kurarak birçok alanda kullanılmak üzere taşlar üretirler. Böylelikle bu traverten ocaklarında üretilen taşa traverten taşı denir ve muhtelif türleri bulunur.

Traverten Taşlar Nerede Kullanılır?

Çok uzun zamandan beri bu traverten madenler, taşlar hayatımızın birçok sahasında kullanılır. Çünkü görüntüsü, rengi çok hoştur ve çok ehemmiyetli yapı taşıdır. Günümüzde traverten taşlar hem iç hem de iç mekânlar dekoratif maksadıyla kullanılır. İnsanlar evlerindeki tezgâhları, banyo ve mutfaklarda, havuz kenarlarında, tuvaletlerde, ıslak zeminlerde ve bahçelerde bu güzel taşları kullanır. Görüntüsü çok fazla beğeni toplayan bu taşlar evlerimizi güzel bir şekilde kaplar. Mesela traverten döşemeleri sıklıkla binalarımızın önünde görebiliriz ve insanların bu traverten döşeme kullanmalarının sebebi bilinenin aksine bu taşlarının oldukça sağlam ve dayanıklı olmasıdır. Aynı zamanda bu traverten taşlarla duvarların kaplamasında olur. Yani bahçelerin duvarlarının, havuzlarının etrafı bu taşlarla kaplanır. Buda traverten taşlarının metaneti tanıklık olması bakımından uygundur.

Traverten Taş Çeşitleri Nelerdir?

Traverten taş çeşitlerini özellikle siyah mermerler, renkli ve beyaz mermerlerdir. Fakat bilinmelidir ki bu traverten taşların neredeyse 400’den fazla çeşidi vardır. Eskitme traverten, Kırmızı traverten, Beyaz Traverten, Pembe Traverten, Orange Traverten, Gold Traverten Kahverengi Traverten gibi sayısızca her zevke ve göze hitap eden çeşitleri mevcuttur. Bu taşların çeşitliliği sayesinde taşların kullanım alanı da artış göstermektedir. Ofislerde, kafelerde, mağazalarda, plazalarda müstakil evlerin şekillenmesinde dahi kullanılabilmektedir ve oldukça harika estetik görüntüler sunmaktadır.

Traverten Taşlarının Özellikleri Nelerdir?

Traverten taşlarının birçok karakteristik özelliği vardır. Bir yandan, bazıları sağlam ve dayanıklı iken diğer yandan bazıları ise su geçirme özelliğine sahiptir. Bu nedenle yağmur, kar sularını kullanacağınız traverten taşlarının absorbe etmesini istiyorsanız, ihtiyacınıza hitap edecek taşları bulmakta zorluk çekmeyeceksinizdir.

Öte yandan bu taşların kullanım alanı oldukça geniştir. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi hem iç mekânlarınızda hem de dış mekânlarınızda dilediğiniz rengi, dilediğiniz türünü istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.  Böylelikle sağlam, estetik, hoş, güzel ve elegant ve şık mekânlar yaratabilirsiniz ve onlara istediğiniz tasarımı ve dizaynı verebilirsiniz.

Ayrıca bu taşlar yıllarca sizden bakım yapmanızı istemez çünkü oldukça sağlam ve dayanıklıdırlar. Fakat bu taşlara gerekli bakımı onlardan kimyasal ürünleri uzak tutarak yapmanız gerekecektir. Çünkü kimyasallar ürünler çoğu şeyin yapısını, doğasını bozduğu gibi traverten taşlara da zarar vermektedir.

Traverten Cephe Kaplama Nedir ve Nasıl Yapılmaktadır?

Günümüzde yukarıda sağdığımız çeşitleri kullanılarak artık yapıların dışarıda cephe ile kaplanmaktadır ve bu traverten taş kaplama yapıları güzel bir şekilde dekore etmektedir. Çünkü diğer cephe malzemelerine nazaran traverten mermer ilk defa kullanılmaktadır ve ağır bir kütleye sahip olmaktadır. Bu son özelliği, traverten mermerle yapılan dış kaplama işine önemli bir hassasiyetin verilmesinin önemini vurgulamaktır. Yani mermerleri tek tek yerleştirirken titiz bir şekilde geometrik bir hesaplama yapılmalıdır. Bu hassas çalışmanın ürünü olarak diyebiliriz ki yapılarınızın cephesi çevresiyle uyumlu hoş bir görüntüye sahip olur ve tasarımı rengiyle harmoni içinde bulunur.

Traverten Taşların Fiyatları Ne Kadar?

Traverten fiyatları, taşın kalitesi, türü ve rengi değiştikçe farklılık arz etmektedir. Çünkü bir yandan bası taşlar doğada ender bulunmasına rağmen diğer taşlar doğada fazla bulunmaktadır. Öte yandan bazı taşları işlemek ve üretmek çok daha fazla gayret ve çaba ister. Bu nedenle bütün taşlara aynı fiyatı biçmek mümkün değildir. Fakat yine de bir fiyat aralığının kafada oluşabilmesi için ortalama fiyat söylemekte fayda vardır.  Genelde fiyatları 25, 30 liradan başlar kalitesi artıkça 500 600 lirayı bulur.