TİHEK'ten Charlie Hebdo dergisinin Türkiye'deki depremlere ilgili karikatürüne kınama:

TAKİP ET

"Paylaşım, uluslararası temel insan hakları belgeleri ve evrensel insan hakları ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir"

Reklam
Reklam

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunca (TİHEK), Charlie Hebdo dergisinin Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin karikatürünün, evrensel insan hakları ilkelerine aykırı olduğu belirtildi.

TİHEK'ten yapılan açıklamada, uluslararası dayanışma temelinde insani yardımlaşmanın önem arz ettiği günlerde, Fransa'da yayımlanan Charlie Hebdo dergisinin felaketi istismar ederek "günün çizimi" notuyla nefret içerikli bir karikatür paylaştığı aktarıldı.

Karikatürün, "Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan bireylerin insan onurunu zedelemeyi hedef aldığı ve ırksal nefrete teşvik amacı taşıdığı" kaydedilen açıklamada, "Paylaşım, Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme başta olmak üzere uluslararası temel insan hakları belgeleri ve evrensel insan hakları ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir." değerlendirmesine yer verildi.

TİHEK'in temel misyonunun, "insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, ayrımcılığın önlenmesi ve bu konuda farkındalığın artırılması" olduğuna işaret edilen açıklamada, karikatürün yer aldığı paylaşım şiddetle kınandı.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)