THBB Başkanı Yavuz Işık: "Konut alanında atılan adımlar hazır beton sektöründe heyecan yarattı"

TAKİP ET

"İlk Evim İlk İşyerim, Yeni Evim Konut Finansman Programı gibi uygulamalar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın, Maliye Bakanlığı'mızın konut sektörünü canlandırmaya yönelik adımlarını görüyoruz ve canı gönülden alkışlıyoruz" - "İnşallah enflasyon ve maliyetler kısmında kazanılacak başarılar sonrasında inşaat sektörü 2023 yılını hedefine varmış bir şekilde kapatacaktır"

Reklam
Reklam

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, son dönemde konut alanında atılan adımların hazır beton sektöründe heyecan yarattığını belirterek, "İlk Evim İlk İşyerim, Yeni Evim Konut Finansman Programı gibi uygulamalar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın, Maliye Bakanlığı'mızın konut sektörünü canlandırmaya yönelik adımlarını görüyoruz ve canı gönülden alkışlıyoruz." dedi.

Işık, İstanbul Fuar Merkezi’nde 15-17 Mart 2023 tarihlerinde dünyanın en önemli akademisyenlerinin, mühendislerin konuşmacı olarak katılacağı BETON 2023 Hazır Beton Kongresi ile 15-18 Mart 2023 tarihlerinde sektörün en büyük bileşenlerini oluşturan BETON 2023 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı'nın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada sektörün 2023 hedefleri ve projelerini açıkladı.

İnşaat sektöründe 2022 yılının üçüncü çeyreğinde yaşanan yüzde 14'lük daralma oranının son dönemlerdeki en yüksek gerilemeye işaret ettiğinin altını çizen Işık, 2023 yılı açısından sevindirici ve kendilerini umutlandıran ilk verinin ise TÜİK’in ekonomik güven endeksinde, inşaat sektörü aktörlerinin alınan kayıtlı siparişlerinin arttığını bildirmesi olduğunu ifade etti. Işık, ocak ayındaki değerin son 28 ayın en yüksek değer olduğunu belirterek, "Konut satış rakamlarında geçen yılın aralık ayında bir hareketlilik gördük ve bu hareket 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edecek, ancak rakamlar bize başka bir sorunu işaret etmektedir. Aralık ayı itibarıyla ipotekli konut satışlarındaki yüzde 52’yi bulan azalma, konut sektöründe finansmana erişimin ne derece önemli olduğunu göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Beton sektörünün, hem yurt içine hem de Ukrayna başta olmak üzere, Orta Doğu, BDT ülkeleri gibi yeni yapılanma sürecindeki ülkelere yönelik hedeflerini büyüttüğünü belirten Işık, "İlk Evim İlk İşyerim, Yeni Evim Konut Finansman Programı gibi uygulamalar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın, Maliye Bakanlığı'mızın konut sektörünü canlandırmaya yönelik adımlarını görüyoruz ve canı gönülden alkışlıyoruz." açıklamasında bulundu.

- "Hazır beton sektörü inşaat sektörüne girdi sağlayan en önemli kol"

2023 yılında ise reel bazda yüzde 10’luk bir büyümenin gerçekleştirilmesinin, inşaat sektörünün potansiyeli ile karşılaştırıldığında hiç de zor olmadığını belirten Işık, "Bunun için inşaat sektörü oyuncularının önlerini görmeleri gerekmektedir. Çevre ve Ticaret Bakanlarımızın girişimleri ve Maliye Bakanlığı'nın desteği ile uygulamaya konulan programlar sektörde bir heyecan yarattı. İnşallah enflasyon ve maliyetler kısmında kazanılacak başarılar sonrasında inşaat sektörü 2023 yılını hedefine varmış bir şekilde kapatacaktır." ifadelerini kullandı.

Hazır beton sektörünün inşaat sektörüne girdi sağlayan en önemli kol olduğunu belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemiz gelişen, buna bağlı olarak da ihtiyaçları artan bir ülke konumundadır. Diğer ülkelerde olduğu gibi, gelişimin ana ekseninde ise kaçınılmaz olarak inşaat yer almaktadır. Barajlar, enerji üretim tesisleri, yollar, havaalanları, kentsel mekanlar, fabrikalar, hastaneler ve diğer tüm yaşamsal mekânlar ile o mekanları yaşanılır kılabilecek tüm altyapının ilk adımı inşaatla atılmaktadır. Hatalı kentleşme ve hatalı yapılaşmadan kaynaklanan sorunları, en önemli taşıyıcı yapı malzemesi olan ve hayatımızın her anına temas eden betona ve beton üreticisine yüklemek doğru olmayacaktır. THBB olarak betonun çevreyle ve toplumla uyumunun en doğru şekilde sağlanmasını son derece önemsiyoruz."

Işık, Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yerde durduğunu belirterek, "Hazır beton sektörü, 2021 yılı resmi verilerine göre 4 milyar doları aşan cirosu, 35 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 105 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yer teşkil etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- Fuar 12 binden fazla sektör profesyonelini ağırlayacak

TG EXPO Genel Müdürü Cem Şenel de Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en önemli fuar ve kongresine ev sahipliği yapacak olan BETON 2023'ün sektörün tüm paydaşlarını aynı ortak platformda 11. kez buluşturacağını belirterek, "15-18 Mart 2023 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nin 9-10-11 No.lu salonlarında toplam 15 bin 708 metrekarelik alanda düzenleyeceğimiz fuarda, inşaat, hazır beton, çimento, kimyasal katkı ve agrega sektörleri ile ilgili son teknolojik ürünler, araç, makine ve ekipmanlar, hizmet ve donanımlar sergilenecek.” bilgisini verdi.

Fuara uluslararası katılımın ve alım heyetleri taleplerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Şenel, şöyle devam etti:

“İnşaat ve onun en temel kolu hazır beton ile ilgili sektörlerden 100’ün üzerinde katılımcısı olan fuarımız, Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’dan 3 bini yabancı olmak üzere toplamda 12 binden fazla sektör profesyonelini ağırlayacak. Fuarımızda, hazır beton ve çimento ekipmanlarının yanı sıra beton santralleri, iş makineleri, kamyon ve çekiciler, transmikserler, pompalar, kalıp sistemleri, vinçler, çeşitli beton kimyasalları, otomasyon sistemleri, lastik ve akaryakıt ürünleri, sektörel makineler başta olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesi hazır beton ve agrega üreticilerine ve inşaat yapımcılarına sunulacak.”


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)