TFF talimatında büyük açık... Kural ihlaliyle şampiyonluk

TAKİP ET

Limit aşımında puan silme, transfer yasağı gibi cezalar var. Peki TFF nereden silecek puanları?

Reklam
Reklam

Kulüp Lisans Talimatı’nın yeni baştan yazılmasından yana olduğumu daha önce defalarca ifade ettim. Bırakın bu talimatla, sayın Ali Koç’un dediği gibi bu işin sürdürülebilir olmamasını, bu talimatın yürürlülükte olması skandaldır arkadaş! Neden mi? Anlatayım...

Bu 130 sayfalık talimatın malum birtakım cezai yaptırımlar kısmı var. Ve burada da takım harcama limitinin aşılması halinde kulüplere uygulanacak yaptırımlar sıralanmış. Yüzdesine göre kadro kısıtlamasından, transfer yasağına puan silme cezasına kadar gidiyor.

Peki merak ettiniz mi “Bu yaptırımlar/cezalar nasıl ve ne zaman uygulanıyor” diye? Ben merak ettim baktım. Talimat diyor ki; “Kulüpler T sezonuna ilişkin (biten sezon yani) gerçekleşmiş nihai tablolarını, gelir ve gider raporlarını en geç 31 Temmuz’a kadar TFF’ye sunmakla yükümlüdür.”

Sundunuz.. Ve Kulüp Lisans Kurulu da inceledi ve sizin harcama limitinizi yüzde 10 aştığınız saptadı. Karşılığı talimatta yazılı: Kadro sınırlandırması. Diyelim yüzde 13’lük bir aşım tespit edildi. Bunun da yaptırımı da belli: Transfer yasağı.

Hadi diyelim onu da verdiniz. (Bu arada transfer sezonu başladı, neredeyse sezon başlayacak 2019-20 sezonuyla ilgili inceleme ne zaman bitirilip karar verilecek hâlâ merak ediyorum!) Peki o TFF o kulüple ilgili harcama limitlerinde (tamamlanan sezonla ilgili) yüzde 16’nın üzerinde bir aşım tespit ederse?

Bu defa devreye puan silme cezası giriyor. Bu da yüzdeye göre 1 puandan 3 puana kadar değişiyor. Diyelim bir takım ligi 1 puan farkla şampiyon tamamladı. Kupasını aldı, turunu attı, adını Avrupa’ya yazdırdı.

Temmuz ayı sonu o döneme ilişkin incelemede o kulübün harcama limitlerinde yüzde 21’lik bir aşım tespit edildi. Kurul haliyle talimat çerçevesinde o kulübün 2 puanının silinmesine karar verecek. Mesela kulüp o yıla ait bilgi ve belgeleri sunmadı. Veya eksik ve yanıltıcı bilgi ve belge verdiği saptandı.

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ