Tarihi fotoğraf 2 yılda çekildi

TAKİP ET

Dünya'dan 55 milyon ışık yılı uzaklıktaki karadeliğin fotoğrafının çekilmesi için bir teleskoptan fazlası gerekiyordu. Bu nedenle Hawai, Arizona, Antarktika, Şili, Meksika, Fransa, Grönland ve İspanya olmak üzere toplamda 8 noktaya kurulan teleskoplar 'Olay Ufku Teleskopu'nu (Event Horizon) oluşturarak kolektif çalıştırıldı.

Reklam
Reklam

8 teleskopun topladığı veriler süperbilgisayar tarafından toplandı ve dev bir teleskop etkisini yarattı. Görüntülemeyi tamamlamak ise iki yıl aldı çünkü 200 bilim insanı dünyanın çeşitli yerlerinden yüzlerce terabayt veri aktardı. Milimetrik Radyo Astronomisi Enstitüsü Başkanı Frederic Gueth, karadeliğin nasıl fotoğraflandığını şöyle anlattı: “Event Horizon Teleskopu’yla tüm teleskopları düzenleyip aynı anda aynı gözlemleri yapabildik ve gelen bilgileri toplayarak görsel bir anten oluşturduk.”

ROLÜ ÇOK BÜYÜK
İlk kez dev kütleli karadeliğin fotoğrafının çekilmesinde ABD’li bilgisayar bilimcisi Katie Bouman’ın (29) payı büyük. Bouman, süper masif karadeliğin fotoğrafının elde edilmesini sağlayan algoritmayı geliştirdi. Bouman’ın, verilerin birleştirilmesi sonucu oluşturulan imajı mümkün kılan algoritma üzerinde üç yıl önce çalışmaya başladığı belirtildi.