Senfoni Orkestrası'ndan Japon esintileri

TAKİP ET

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), Japonya yerel çalgısı 'Koto' ile Türk ve Japon bestecilerden oluşan sıra dışı bir programla Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) seyirci karşısına çıktı.

Reklam
Reklam

Bursa Büyükşehir Belediyesi, BBDSO, Bursa Filarmoni Derneği ve Uludağ Premium’un katkılarıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Osmangazi Salonu’nda düzenlenen konsere, Bursalılar ilgi gösterdi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası sanat danışmanı Ender Sakpınar’ın şef olarak yönettiği konserde, Japon Koto sanatçısı Atsuko Suetomi, Soprano Feryal Türkoğlu, Tenor Hakan Aysev ve Kanun sanatçısı Halil Altınköprü solist olarak yer aldı.

Konserin ilk bölümünde Atsuko Suetomi, Japonya’ya özgü telli bir çalgı ‘Koto’ ile sahne aldı. Japon bestecilerden Ikuma Dan’ın ‘İpek yolu Pastoral ve Preludio Capriccioso Bölümleri’, Michio Miyagi’nin ‘İlkbaharda Deniz’, Tadao Sawai’nin ‘Kuş Gibi’ ve Pınar Köksal’ın ‘Esinti-Kürdî Saz Eseri’ parçalarının seslendirildiği konserde, Atsuko Suetomi performansıyla göz doldurdu.
Konserin ikinci bölümünde ise Soprano Feryal Türkoğlu ve Tenor Hakan Aysev ile Kanun sanatçısı Halil Altınköprü seyirci karşısına çıktı. Pınar Köksal besteleri olan ve düzenlemelerini Bujor Honic’in yaptığı ‘Uzakta Bir Ateş Yanar, Aramıza Girmesin Hasret Denen, Bir Akşam üzeri Merhaba Dersem, İstersen Rüzgârlarla Gel Bana, Hani Tatlı Sevgilim “Düet”, Şarkılar Söylüyorsan ve Elimden Uçuyorsun’ eserleri Bursalılar için sahnelendi. Keyifli bir akşam geçiren sanatseverler, konser sonunda sanatçıları ayakta alkışladı.

BÜYÜLÜ SES: KOTO
Koto, Japonya’ya özgü telli bir çalgıdır. Bu müzik aleti, aslen Çin kültürüne aittir. Ancak günümüzde, çalgı tümüyle Japonya’da ilgi görmekte ve bu ülkeyle özdeşleşmiş bulunmaktadır. Koto, çoğu kaynağa göre, Japonya’ya 7. yüzyılın sonlarına doğru Çinliler tarafından tanıtılmıştır. Her ne kadar çalgı 17. yüzyıla kadar kraliyet ailesi ve saray çevresi çalgısı olarak bilinse de, bu yüzyıldan sonra, belli kişiler bu çalgıyı kullanarak sanat icra etmeye başlamışlardır.