Sebzeye bir 'haller' oldu... Esnaf ne yapacağını şaşırdı

TAKİP ET

Uygun fiyatlı sebze alma olanağı sağlanan tanzim satışlar dün İstanbul'da 50 noktada başladı. Tanzimlerde domates, biber, patlıcan, salatalık, ıspanak, soğan ve patates hal fiyatlarının da altında fiyatlarla vatandaşa sunuldu. İstanbul Sebze ve Meyve Hali'nde 4-6 TL arasında satılan domatesin kilogramı, tanzim noktasında 3 TL'ydi. Domatesin market fiyatı ise 5 TL'nin üzerindeydi.

Reklam
Reklam

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın önüne geçeceğini duyurduğu tanzim satışları dün İstanbul’un 50 noktasında başladı. Sebzelerin lojistiği, İBB’nin soğutmalı kamyonetleriyle yapıldı. İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da saat 11.00’de Bayrampaşa, Yıldırım Mahallesi’ndeki tanzim çadırından ilk satışı yaptı. Hayri Baraçlı, “İstanbul’da 50 noktada bu hizmetlerimizi sürdüreceğiz. Sabah saat 10.00’da açılacak, akşam 19.00’da kapanacak, İstanbullu vatandaşlarımıza büyük kolaylık sağlayacak. 7 çeşit ürünle çalışmamızı başlatacağız. 3 kilo sınırlamasıyla bu çalışmayı yürüteceğiz. Çünkü bu çalışma sürekli devam edecek, devamlılığı herhangi bir depolama ya da stoklama yapma ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Lojistik olarak tedbirimiz var. Ürünler bittikçe yenilerini koyacağız. Vatandaştan talep gelirse farklı yerlerde, farklı ürünler için de satışlarımız başlayacak. Bunu sürekli takip edeceğiz” dedi.

2 TANE ALIYORDUM
Tanzimden ilk alışverişi Yıldırım Mahallesi sakinlerinden ev kadını Rabia İnceoğlu yaptı. Bir kilogram domates ve bir kilo biber alan Rabia İnceoğlu, “Ben daha önce iki domates alabiliyordum. Şimdi bir kilo alacağım. Bunu yapandan Allah razı olsun. Fiyatlar çok uygun. Şimdi alışveriş yapabileceğiz” dedi. Tanzim satışından alışveriş yapmak için saatlerce bekleyen 69 yaşındaki Semiha Bingöl ise, “Geçtiğimiz hafta 200 lirayla pazara gittim. Paramın hepsi gitti ama bir şey de alamadım. Her şey çok pahalı. İki patlıcan, bir avuç biber, birkaç domates alıyordum. Şimdi buradaki fiyatlar çok uygun. Mahalleli rahatça alışveriş yapar. Marketler de indirim yapar belki. Yoksa durumumuz çok zor” diye konuştu.

50 NOKTA AZ GELECEK
Fiyatların uygun olduğunu söyleyen mahalleli Murat Tellioğlu ise, “Enflasyonla topyekun mücadele bu olsa gerek. Pazarda 12 lira olan patlıcan burada 4.5 TL. Biber dışarıda 12-13 TL, burada 6 TL. Allah devletimizden razı olsun, fırsatçılara da fırsat vermesin. 50 nokta az gelecek gibi” dedi.

TÜM TÜRKİYE'YE YAYILACAK
HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce kurulan tanzim satış noktasını ziyaret etti. Albayrak, “3-5 günde örgütlenerek bu noktaya geldik. Bu fiyatların yayılmaya başladığını tüm Türkiye’de göreceğiz. Spekülasyon yapmak isteyen, fahiş kar, fahiş fiyatlama yapmak isteyenlere izin vermeyeceğiz” dedi. Bu arada Albayrak dün akşam saatlerinde twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise “Bankacılık sektörünü istediğimiz seviyeye çıkarırken, katılım bankacılığının payını da büyüteceğiz” dedi.

MARKETLER ÇARESİZ
BAYRAMPAŞA’daki tanzim satış çadırına 100 metre mesafede market işleten Arif Toz, tanzim satışlarıyla marketçilerin zorda kaldığını iddia ederek şunları söyledi: “Vergi veriyorum, işgaliye veriyorum, ne yapacağım ben de bilmiyorum. Halden bugün 8 liraya sivribiber aldım. Benim bunu kaç paraya satmam lazım? Bu tanzim satışları bizim işlerimizi de etkiler. Bizim ne yapmamız lazım ki ucuza satalım.”

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ