'Putin'in ajanları ifşa oldu'

TAKİP ET

İngiliz Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın askeri istihbarat servisi GRU'nun batı ülkelerine yönelik bir dizi siber saldırının arkasında olduğunu iddia etti.. Ardından Hollanda Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne yönelik Rusya'nın siber saldırısını önlediğini açıkladı ve gündemi sarsacak birçok fotoğrafı yayınladı. ABD ise 7 Rus istihbarat üyesini OPCW ve WADA'yı hacklemekle suçladı. Şimdi herkes Rusya'nın iddialara ne yanıt vereceğini bekliyor.

Reklam
Reklam

Rusya'ya yönelik ajanlık suçlamalarının ardından yayınlanan fotoğraflar dünya gündemine damga vurdu. İngiliz basını fotoğrafları 'Putin'in beceriksiz ajanları ifşa oldu' manşetiyle duyurdu.


Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, Lahey'de düzenlediği basın toplantısında, OPCW'ye yönelik siber saldırı girişiminde bulunan Rus görevlilerinin kimliklerini açıkladı.


Bijleveld'ın verdiği bilgiye göre, saldırı girişiminde bulunan Rus subaylar 10 Nisan'da diplomatik pasaportla Lahey'e geldiler.


Saldırı girişimi Rus ordusuna bağlı bilgisayar operatörleri Aleksej Sergejvich Morentes, Yevgeny Mikhailovixh ile istihbarat uzmanları Oleg Miajlovich Serebrjakov ve Alaksi Valeryvich Minin tarafından gerçekleştirildi.


Rus ajanlar, Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı OPCW'nin Wİ-Fİ ağına girmeye çalışırken, Hollanda istihbaratı müdahale etti. Bilgisayar ve ekipmanlarına el konulan 4 ajan aynı gün sınır dışı edildi. Rus ajanlardan birinin bilgisayarında Malezya da dahil olmak üzere farklı ülkelerle bağlantı saptandı.


Bu bilgisayarın Ukrayna üzerinde Temmuz 2014'te Ruslar tarafından düşürüldüğü açıklanan MH-17 sefer sayılı uçağın soruşturmasını yürüten Malezya savcısı ile polisine yönelik siber saldırıda da kullanıldığı belirlendi.


Hollanda'ya göre, Lahey'deki uluslararası kurumlar nedeniyle Rus casuslar bu kentte oldukça aktif. Ruslar ayrıca MH-17 faciası ile ilgili bilgi elde etmeye de çalışıyordu.


Rus Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldıHollanda Savunma Bakanı Bijleveld, Rusya'ya, uluslararası siber saldırılardan vazgeçmesi çağrısı yaptı. Hollanda hükümeti de, Rusya'nın Lahey Büyükelçisi'ni çağırarak saldırı girişimin protesto etti.


İngiltere hükümeti de, Rus gizli servisinin, Batı demokrasilerini baltalamak için bir dizi küresel siber saldırı hazırlığında olduğunu açıkladı.


İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, GRU'nun İngiltere'nin de aralarında olduğu bazı ülkelerde siber saldırıları gerçekleştiren gruplarla ilişkili olduğu iddia edildi.


İngiliz basını Rus ajanların kullandığı araçlar ve teçhizatlarına dair fotoğrafları yayınladı.


Bakanlık, İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nin (NCSC) bulgularına göre siber saldırıları düzenleyen grupların aslında GRU'ya bağlı olduğunu savundu.


Bu saldırılar uluslararası hukuku açıkça ihlal etmiş, çok sayıda ülkenin vatandaşlarını etkilemiştir." ifadesi kullanılan açıklamada, saldırılarda bazı Rus şirketlerinin de etkilendiği belirtildi.


GRU'yu "gizlice uluslararası hukukun ve uluslararası kurumların altını oymakla" suçlayan bakanlık, Rus istihbarat servisinin "Fancy Bear", "Voodoo Bear", "APT28", "Sofacy", "Pawnstorm", "Sednit", "CyberCaliphate", "Cyber Berku", "BlackEnergy Actors", "STRONTIUM", "Tsar Team" ve "Sandworm" adlı hacker gruplarını yönettiğinin tespit edildiğini açıkladı.


ABD Adalet Bakanlığı da, 7 Rus istihbarat üyesine Kimsayal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) ve Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'na (WADA) siber saldırı düzenleme suçlaması yöneltti.


Skripal ile gündeme gelmiştiİngiltere daha önce de GRU'yu çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia'nın zehirlenmesinden sorumlu tutmuştu.


İngiliz polisi, Skripal olayının faili olarak iki Rusya vatandaşının fotoğraflarını yayımlamış ve isimlerini Ruslan Borişov ile Aleksandr Petrov olarak açıklamıştı. İngiltere Başbakanı Theresa May de "Hükümetimiz, polisin tespit ettiği 2 kişinin Rusya askeri istihbarat servisi GRU için çalıştığı sonucuna ulaştı." açıklamasını yapmıştı.