Portekiz'de istifalar ve grevler halkın sol hükümete desteğini bir yılda düşürdü

TAKİP ET

Portekiz'de tek başına iktidardaki birinci yılını dolduran sol hükümet, istifalar ve grevlerin etkisiyle halk desteğini kaybetti

Reklam
Reklam

Portekiz'de tek başına iktidardaki birinci yılını dolduran sol hükümet, istifalar ve grevlerin etkisiyle halk desteğini kaybetti.

Ülkede Kasım 2015'te kurduğu azınlık hükümetini 2019 seçimlerinde devam ettiren ve 30 Ocak 2022'deki genel seçimlerde lideri olduğu Sosyalist Parti'yi (PS) tek başına iktidara getiren Başbakan Antonio Costa'nın popülerliği bir yılda düştü.

Son genel seçimlerden bir yıl sonra CNN Portekiz'in yayımladığı, "Şu anda seçim olsa kime oy verirsiniz?" sorusunun yer aldığı anketin sonucuna göre PS'nin oy oranı yüzde 41,3'ten yüzde 26,9'a geriledi.

Mevcut durumda ana muhalefetteki sağ görüşlü Sosyal Demokratik Parti (PSD) ise yüzde 29,9 olan oy oranını yüzde 30,6'ya yükselterek anketten birinci sırada çıktı.

Ankette aşırı sağcı Chega (Yeter) ve diğer sağ görüşlü parti Liberal İnisiyatif'in de oylarını arttırdığı görüldü.

Portekiz halkının, sol hükümete desteğinin düşmesinde hükümet içindeki istifalar ve genel anlamda hoşnutsuzluk belirgin oldu.

Sağlık Bakanı Marta Temido, hastanelerdeki acil servis birimlerinde yaşanan sorundan dolayı ağustos ayında istifa etmiş, Başbakan Costa'ya yakınlığıyla bilinen Altyapı Bakanı Pedro Nuno Santos da 26 Ocak'ta istifasını sunmuştu.

Santos, kendisine bağlı olan bir devlet sekreterinin, devlet kurumu olan TAP hava yolu şirketinden aldığı yüksek tazminattan kaynaklanan tartışmaların ardından istifa etmek zorunda kalmıştı.

Hükümette ayrıca son bir yılda 9 devlet sekreteri ya istifa etti ya da görevden alındı.

Portekiz'de 2022'de yıl sonu enflasyonu yüzde 7,8 olmuş, ailelerin alım gücünde ciddi düşüş görülmüştü.

Sağlık ve eğitim sektörlerinde maaş artışı talebiyle grevlerin devam ettiği ülkede hükümetin asgari ücreti 2022 sonunda enflasyon oranında artışla 760 avroya çıkarması, yaklaşık 1 milyon aileyi etkileyecek şekilde 240 avroluk yardım yapması ve ekonomiye ilişkin sosyal destek paketleri açıklaması, halkın desteğini düşürmesini önleyemedi.

Tüm bunlara rağmen normal şartlarda 2026'da yapılacak genel seçimlerin erkene alınması, herhangi bir şekilde gündemde bulunmuyor.

Başbakan Costa, konuya ilişkin "Bu yasama dönemi bir 100 metre koşusu değil, maratondur. Kaslarımız çok yorulabilir ama varış çizgisine ulaşmak için buradayım." değerlendirmesini yaptı.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)