Özbekistan'a bağlı Karakalpakistan'daki olaylarla ilgili mahkeme kararı yarın açıklanacak

TAKİP ET

Özbekistan'a bağlı Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde geçen sene meydana gelen olaylara karışan 22 sanıkla ilgili davada mahkeme kararının yarın açıklanacağı bildirildi

Reklam
Reklam

Özbekistan’a bağlı Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nde geçen sene meydana gelen olaylara karışan 22 sanıkla ilgili davada mahkeme kararının yarın açıklanacağı bildirildi.

Özbekistan Yüksek Mahkemesinden yapılan açıklamada, Karakalpakistan Mahkemesi Hakimi Ebulay Abibullayev başkanlığında Buhara İl Mahkemesi'nde devam eden duruşmada 1-2 Temmuz 2022'de Nukus şehrinde meydana gelen olaylara karıştığı iddia edilen 22 sanık hakkında kararın yarın açıklanacağı kaydedildi.

- İnsanilik ilkesi temel alarak cezalandırılsın

Öte yandan olayları araştıran Özbekistan Parlamentosu Bağımsız Soruşturma Komisyonu, yaptığı açıklamada, sanıkların işledikleri suçtan pişmanlık duymaları ve reşit olmamaları nedeniyle "insanilik ilkesi" temel alınarak cezalandırılmasını istedi.

Açıklamada, "İnsanlar yanılabilir. Esas olan bu hataları zamanında anlamak ve düzeltmektir. Bu ülkede yaşayan her insan, insanilik ilkesi ve adalete güvenmeye ve inanmaya haklıdır." ifadesi kullanıldı.

​​​​​​​Nukus şehrinde 1-2 Temmuz'da meydana gelen ve 21 kişinin öldüğü, 243 kişinin yaralandığı olayları organize ettikleri iddiasıyla Dauletmurat Tacimuratov, Lalagul Kallihanova ve Azamat Turdanov’un aralarında bulunduğu 22 sanık, 28 Kasım 2022’de Buhara kentindeki mahkemede yargılanmaya başlamıştı.

Sanıklar, anayasal rejime saldırı, baskın, kamu güvenliğini ve düzenini tehdit eden materyalleri hazırlamak, saklamak ve dağıtmak, silah ve mühimmat bulundurmak, kamu ve özel mülkiyete zarar vermek gibi suçlardan yargılanıyor.

​​​​​​​- Karakalpakistan’daki olaylar

Özbekistan Anayasası'nda Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti'nin statüsüyle ilgili maddelerin değiştirilmesine ilişkin bazı tekliflerin gündeme gelmesinin ardından 1-2 Temmuz 2022'de Nukus şehrinde düzenlenen protestolar şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Özbekistan İçişleri Bakanlığı, gösterilerin anayasada yapılması öngörülen değişiklikleri "yanlış yorumlayan" bir grup tarafından düzenlendiğini açıklamıştı.

Olayların ardından Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, gösterilerin gerçekleştiği Nukus'a giderek buradaki vatandaşlarla bir araya gelmiş ve Karakalpakistan'ın statüsünün değiştirilmeyeceğini belirtmişti.

Mirziyoyev'in gösterilerin devam etmesi nedeniyle imzaladığı kararnameyle bölgede 1 aylık olağanüstü hal ilan edilmişti.

Gösterilerde 4'ü polis 21 kişi hayatını kaybetmiş, 141'i kolluk kuvveti olmak üzere 243 kişi yaralanmıştı.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)