Orta gelir tuzağına karşı 'eğitim atağı'

TAKİP ET

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 'Ekonomide orta gelir tuzağından söz ediliyorsa bu aslında orta eğitim tuzağıdır. Yani 'eğitiminiz iyileşirse ekonominiz iyileşecektir' mesajı bize verilir. Bu bağlamda böyle bir adım atıyor olmanın mutluluğu içindeyiz' dedi.

Reklam
Reklam

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) arasında “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü” TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle imzalandı.
Bakan Selçuk, ekonominin itici gücü olan TOBB’un varlığının ve TOBB - MEB iş birliğinin hayati önem taşıdığını belirterek,  “Bu önemi ekonomi ve eğitim arasındaki ilişki ile doğrudan doğruya ifade ediyoruz” dedi.

Yılların hayaliydi
Mesleki ve teknik eğitimdeki dönüşümün asıl hedef olduğuna değinen Selçuk, şunları söyledi:
“2023 eğitim hedeflerimiz doğrultusunda eğitim camiası olarak biz üzerimize düşeni yerine getirmeye çalışıyoruz. Tabii ki iş dünyasından da beklentilerimiz var. Bu protokol çerçevesinde gereken desteği vermek için taahhüt altına girdiler.”
Bu çalışmaların süreç içinde diğer teknik ve mesleki okulları etkileyeceğini ve yaklaşık 130 bin civarındaki öğretmenin de bu bağlamda yetişmesine hizmet edeceğini vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada TOBB ETÜ’nün varlığı TOBB’la bağlantısı olması açısından değil, orta öğretime yansıtılması açısından önem taşıyor.

Tüm bu çalışmaları yaparken mesleki ve teknik eğitimde yeni bir dönemin başladığını ve bu dönemin sektörle iç içe bir dönem olduğunu, ortak bir yönetim anlayışının söz konusu olduğunu, buna bağlı olarak da okullarımızda üretimin aslında bir öğrenme yöntemi olduğunun vurgulandığını  rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yıllardır düşünülen, üzerinde konuşulan bir konu, odalar birliğimizin çok emek verdiği bir konu. Uzun yıllardır hayal edilen bir  çalışmanın gerçekleştiriliyor olması için herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

81 ilde 81 lise TOBB’a
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Mesleki eğitim ile reel sektörü, birbirine entegre ediyoruz. Bu vizyoner adımın atılmasını, Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk sağladı” dedi.
İş dünyasından gelen bir bakanın farkını, ezberleri nasıl bozduğunu gördüklerini belirten Hisarcıklıoğlu, protokolle Türk iş dünyasının, odaları ve borsaları vasıtasıyla elini taşın altına koyduğuna dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu,  şunları kaydetti:
“Milli Eğitim Bakanımızın cesur ve kararlı politikası sayesinde Türkiye’de bir ilk başlıyor. Piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan,  yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. Bu kapsamda 81 ilde 81 meslek lisesi, protokol kapsamına alınıyor. Buralardaki mesleki eğitimin dinamik, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmasını sağlayacağız.
Bu okullarda atölyeler ve laboratuvarlar kuracağız, mevcut olanları yenileyeceğiz. Ar-Ge ve beceri tasarım  atölyelerini faaliyete geçireceğiz. Eğitim içeriklerini TOBB ETÜ desteğiyle  hazırlayacağız.”

NASIL İŞLEYECEK?
MEB ile TOBB arasında imzalanan protokolle, meslek liseliler TOBB koordinasyonunda, genişletilmiş staj ve uygulamalı eğitim imkanlarıyla ortak eğitim modelinin avantajlarından faydalanacak.
TOBB ve bağlı oda ve borsalar tarafından okullarda “AR-GE ve Tasarım-Beceri Atölyeleri” kurulacak. Başarılı öğrencilere burs verilecek. Öğrencilere, TOBB’a bağlı oda ve borsalara üye işyerlerinde staj ve iş imkanı sağlanacak.
Proje ile öğrenciler bilimi, tekniği ve pratiği öğrenecek, mezun  olduğunda hızla iş hayatına entegre olacak.

Kaynak; Milliyet