Maden göçüğü 6 can aldı

TAKİP ET

Şırnak Valiliği, maden ocağında yaşanan göçükle ilgili açıklama yaptı.

Reklam
Reklam

Valilikten yapılan açıklamada, göçük altında kalan bir vatandaşı kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Açıklamada, "İlimiz merkez-Cizre karayolu üzerinde bulunan 1 nolu kömür ocağında bugün saat 14.30 sıralarında meydana gelen heyelan neticesinde göçük altında kalan 6 vatandaşımız vefat etmiş, 1 vatandaşımız ise ağır yaralanmıştır. Göçük altında kalan 1 vatandaşımızın arama- kurtarma çalışmaları ise devam etmektedir" denildi.

"Söz konusu alan 2013 yılında üretime kapatılmıştır"
Açıklamada, söz konusu alanın 2013 yılında üretime kapatıldığı belirtilerek, "Söz konusu alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2013 yılında üretime kapatılmış bir alandır. Ruhsatsız olarak kömür çıkarma faaliyeti esnasında meydana gelen üzücü olayla ilgili olarak adli mercilerce hem iş güvenliği hem de terör örgütü ile bağlantıları yönüyle çok kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi. 

Ruhsat verilmemesine rağmen çalışmalar kaçak sürdürüldü
Edinilen bilgiye göre 2013 yılı sonlarında bölgenin çalışmaya elverişli olmamasından dolayı Valilik tarafından kömür ocaklarının ruhsatları iptal edildi. Ruhsatlar iptal edilmesine rağmen birçok kömür ocağında kaçak çalışmalar devam ediyordu. Göçüğün meydana geldiği Mağrur A.Ş. isimli ocağın da ruhsatsız ve kaçak olarak çalıştığı tespit edildi. Kaçak çalışan kömür ocağında 6 işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden işçiler Yılmaz Mağrur, Mesut Mağrur, Yüksel Uğur, Mehmet İzer, Sekvan Üstün ve Vedat Özden'in cansız bedenleri Şırnak Devlet Hastanesinde yapılacak otopsinin ardından toprağa verilmek üzere ailelerine teslim edilmesi beklenirken, aileler hastaneye akın etti.

Aileler hastane önünde ağıtlar yakarak ağladı
Acı haberi aldıktan sonra Şırnak Devlet Hastanesine akın eden aileler yakınları için ağıtlar yaktı. Bazı aile fertleri hastane önünde fenalık geçirdi. Hastane önünde ailelerin acı bekleyişi devam ediyor.
Öte yandan Enerji Bakanlığı ocağın ruhsatsız olduğunu duyurdu.

Şırnak’ta ruhsatsız çalışan maden ocakları işçilerin hayatına mal oluyor. Kentte Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığınca 2013’te üretime kapatılan ocakların bazılarında işverenler tarafından maden çalışmaları kaçak olarak sürdürülüyor. İşçi sendikalarının raporlarından derlenen bilgilere göre, kentte bugün yaşanan maden faciası hariç 2014’ten bu yana 6 olay yaşandı. Bu olaylarda 8 işçi hayatını kaybetti, 15 işçi de yaralandı.

Kentte 1 Haziran 2014’te Şırnak merkeze bağlı Toptepe köyünde Acar Madencilik tarafından işletilen linyit ocağında meydana gelen göçükte İbrahim Sağnak (30) yaşamını yitirdi, 7 işçi de göçük altından yaralı olarak kurtarıldı. 11 Haziran’da Kemerli köyü yakınlarında bulunan özel sektöre ait linyit ocağında gaz sıkışmasından kaynaklı göçük sonucu Ahmet Baysal, Emin Baysal ve Selahattin Uçar adlı işçiler hayatlarını kaybetti. 18 Haziran’da Cudi Dağı eteklerinde faaliyet yürüten özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen göçükte Musa Seven (47) hayatını kaybetti. 4 Eylül’de Toptepe köyü yakınlarında linyit kömürü çıkarılan 1 numaralı açık ocakta hafriyatın dökülmesi sonucu toprak altında kalan işçilerden Mehmet Mağrur (39) ve Suriyeli Sait Bercen (44) yaralandı, Sabri Mağrur (50) ise yaşamını yitirdi. 9 Eylül’de Şırnak’ın Toptepe mevkiindeki 1 nolu kömür ocağında meydana gelen göçükte toprak altında kalan işçilerden Mehmet Ata Kutlu (36) ağır yaralı olarak kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kutlu, hastanede bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 6 işçi ise kendi imkanlarıyla yaralı olarak kurtuldu. 26 Ekim 2015’te ise Kemerli köyü civarında özel sektör tarafından işletilen linyit ocağında meydana gelen göçükten ağır yaralı olarak kurtarılan Halil Atak (49), kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Kentte bugün 6 işçinin hayatını kaybettiği, 1 işçinin yaralandığı, 1 işçi için de kurtarma çalışmalarının sürdüğü maden ocağında ise 2014 ve 2015 yıllarında 3 kez göçük yaşandığı öğrenildi. Bu olaylarda 3 işçi hayatını kaybetti, 8 işçi yaralandı.