M. Akif Ersoy BUÜ'de anıldı - Bursa Haberleri

TAKİP ET

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), İstiklâl Marşı'nın kabulünün 99. yıl dönümünde Mehmet Akif Ersoy konulu panele ev sahipliği yaptı.

Reklam
Reklam

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), İstiklâl Marşı'nın kabulünün 99. yıl dönümünde Mehmet Akif Ersoy konulu panele ev sahipliği yaptı.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Hatice Şahin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Paneli Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan yönetti. Türk Dili ve Edebiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu, Nilüfer İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem, İlâhiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr Ali İhsan Akçay konuşmacı olarak yer aldı. Paneli yöneten Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, öğrencilerin Akif'i anlamak konusunda daha detaylı araştırmalar yapabileceğini ve bunun için çok sayıda basılı kaynak olduğunu vurguladı. Vatan, istiklâl ve istikbâl konularında günümüzde daha fazla düşünülmesi gerektiğine inandığını aktaran Öcalan, öğrencilere, "Bu anlamda İstiklâl Marşı'nın yazıldığı dönem, şartlar ve o şartlarda bu marşı yazan Mehmet Akif kimdir diye iyi araştırmak gerekiyor. Bu konuda çok fazla kitap var. Bunlardan bulabildiklerinizi alın, araştırın ve inceleyin. Hepimizin iyice anlaması gereken bir konudur" diye konuştu.

Panelin ilk konuşmacısı Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu oldu. İstiklâl Marşı'nın ruhunu yazıldığı dönemin şartlarından alan bir metin olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu "İstiklâl marşları, milletlerin var oluş belgeleridir. Bu marşlarda bir milletin bütün fertlerinin üzerinde anlaştığı ortak değerler ifade edilir. Bizim istiklâl marşımız da Türk milletinin ortak değerlerini ifade eder ve bir kültür şiiridir. Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı'nı yazarken dinî kaynaklardan, siyasî kaynaklardan, sosyal kaynaklardan beslenerek bu metni kaleme almıştır. Bu marş, Türk milletinin bağımsızlık aşkının en büyük ifadesidir" dedi.
Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem ise konuşmasında Mehmet Akif Ersoy'un hayatı, edebî ve sosyal birikimlerini ele aldı. Akif'i anlayabilmek için farklı alanlarda yaptığı çalışmaları ve yaşantısını iyi incelemek gerektiğini aktaran Mustafa Muharrem, şairin şiir yazarken aruz vezninde ısrar ettiğine vurgu yaptı.
Dr. Öğr. Üyesi Ali İhsan Akçay da paneldeki konuşmasında Türk milletinin dinî ve kültürel kodlarının İstiklâl Marşı'nda kodlandığını vurguladı.
Kaynak; İHA