Lübnan'da kar yağışı Suriyeli mültecileri "açlık ve donma" tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı

TAKİP ET

Arsal'daki kamp sakinlerinden Ebu Halid: - "Yiyecek, yakacak, kışlık elbise ihtiyacı var. Çadırlar da yenilenmediği için çok kötü durumda" - Bir diğer mülteci Fatma: - "Soğuktan donacağız. Yağan kar, çadırların üstünde birikti ve çadırları taşıyan tahtaların eski olması sebebiyle yıkılmasından endişe ediyoruz"

Reklam
Reklam

VESİM SEYFEDDİN - Lübnan'da günlerdir devam eden kar yağışı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) verdiği desteği azaltmasıyla birleşince, ülkenin kuzeyindeki Arsal'da çadırlarda yaşayan Suriyeli mülteciler "açlık ve donma tehlikesiyle" karşı karşıya kaldı.

Ülkeyi etkisi altına alan kar yağışı yaklaşık 80 bin Suriyeli mültecinin yaşadığı Arsal'daki kamplarda yaşamı zorlaştırıyor.

UNHCR'nin, finansman yetersizliği nedeniyle bu yıl 35 bin Suriyeli aileyi yardım yaptığı kişiler listesinden çıkarma kararından Arsal'daki mülteci kampları da etkilendi.

AA muhabirinin Arsal'daki çadırlarda mikrofon uzattığı Suriyeli mülteciler, "aç olduklarını ve soğuktan donduklarını" dile getirdi.

- "Yiyecek ve yakacak yok"

Suriyeli Ebu Halid (55) UNHCR'nin kendisine verdiği yardım karnesini kameraların önünde yırtarak yardım listesinden çıkarılmasına tepki gösterdi.

UNHCR'nin, kendisini mültecilikten doğan haklardan mahrum bıraktığını söyleyen Ebu Halid, geçen yıl ramazan ayından bu yana sadece birkaç hayır kurumunun dışında kimsenin kampa uğramadığını ifade etti.

"Yiyecek, yakacak, kışlık elbise ihtiyacı var. Çadırlar da yenilenmediği için çok kötü durumda." diyen Ebu Halid, hayırseverlere yardım çağrısında bulundu.

Ebu Muhammed (45) ise çadırların yarısının deniz seviyesinden yüksekteki çorak arazilerde kurulu olması ve kar yağışı nedeniyle içinde bulundukları durumun "trajik" olduğunu belirtti.

Yağışın 5 gündür devam ettiğini ve karın çadırları sular altında bıraktığını kaydeden Ebu Muhammed, mültecilerin yakacakları olmadığı için elbiselerini yakmak zorunda kaldığını aktardı.

- Mültecilerin donma tehlikesi

Dört çocuk annesi Fatma (53) ise "Soğuktan donacağız. Yağan kar, çadırların üstünde birikti ve çadırları taşıyan tahtaların eski olması sebebiyle yıkılmasından endişe ediyoruz." diyerek yaşadığı zorluğu aktardı.

Fatma, çocuklarından birinin ameliyat olması gerektiğini ve bu nedenle diğer çocuklarını kendisine yardım etmeleri için okuldan aldığını kaydetti.

Suriyeli anne, uzun süredir hiçbir hayır kurumunun kendilerine yakacak yardımında bulunmadığını dile getirdi.

- Fırtına hazırlıksız yakaladı

Kamp sakinlerinden Cemal de yaşanan ekonomik kriz sebebiyle kar ve soğuğa hazırlıksız yakalandıklarını belirtti.

Lübnan'da doların yaşadığı yükselişle birlikte mazot fiyatlarının çok arttığını söyleyen Cemal, BM yardım listesinden de çıkarılmalarıyla durumun daha da kötüleştiğini vurguladı.

Suriyeli mülteci Cemal, "Bu çadırlarda yazın sıcaktan kışın da soğuktan ölüyoruz." ifadelerini kullandı.

Hayır kurumlarının yılda sadece bir sefer geldiğini söyleyen Aişe (47) ise "Kışın başında gelip 20 litre mazot veriyorlar sonra gidiyorlar." diye konuştu.

"Küçük oğlum hasta. Diğer kardeşleriyle birlikte soğuktan ölecekler. Ne mazot ne de odunumuz var." diyen Aişe, hayır kurumlarına yardım çağrısında bulundu.

Arsal'daki kamp yetkililerinden Hasan Hadid de mültecilerin kendi imkanlarıyla çadırların üzerine yığılan karı temizlemeye çalıştığına ancak bunun çadırların çökmesine ve büyük zarara yol açabileceğine işaret etti.

Kamplardaki mültecilerin durumunu "çok kötü" olarak nitelendiren Hadid, soğuk hava ve kar yağışının yanı sıra artan mazot fiyatları nedeniyle insanların soğuktan öleceğini söyledi.

Lübnan'da resmi verilere göre yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli mülteci yaşıyor.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)