Libya'da Türkiye sayesinde 'siyasi çözüm'

TAKİP ET

Ankara'da geçen hafta temaslarda bulunan ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, Hürriyet'in Libya'daki son durum ve Türkiye'nin rolü hakkındaki sorularını yanıtladı. Norland, 'Trablus'u Hafter'den Türkiye kurtardı. Türkiye sayesinde siyasi çözüm noktasına gelindi' dedi.

Reklam
Reklam

Amerikalı Büyükelçi Norland, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) müdahalesi sayesinde Trablus’un General Halife Hafter’in eline geçmekten kurtulduğunu, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin güçlenerek siyasi çözüm için uygun bir zemin yaratıldığını kaydetti. Amerikalı diplomatın verdiği mesajlar özetle şu şekilde:

TÜRKİYE’NİN ROLÜ ÖNEMLİ
"Tarihi, analitik ve kronolojik açıdan bakıldığında Libya’da gidişatı değiştiren olay kasım ayından itibaren Wagner paralı savaşçı grubu aracılığıyla Rusya’nın varlığını dramatik şekilde artırması oldu. Wagner tarafından desteklenen Hafter’in Trablus’u ele geçirmesi an meselesiyken, Türkiye’nin askeri müdahalesi bunu önledi ve Hafter güçleri ile destekçilerinin Sirte ve Jufra’ya çekilmelerine neden oldu. Bu da siyasi müzakereler için bir olanak yarattı. Türkiye’nin Libya’da ne kadar önemli bir rol oynadığını görmek çok ilginç oldu. Daha önceki bilgilerim ışığında bu aklıma gelmezdi ama bu işi yaptığım son bir senede Türkiye’nin son derece önemli bir rol oynadığı açık.”

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ