LGS bitti, sırada tercihler var

TAKİP ET

1 milyon adayın katıldığı LGS, 2 Haziran'da yapıldı. Sonuçları 26 Haziran'da açıklanacak. LGS ile bir liseye giremeyenler, adrese dayalı yerleştirme için tercih yapacak. Soruları değerlendiren uzmanlara göre, matematik bilgisini günlük hayat kazanımlarıyla birleştirebilen öğrenciler başarılı olacak. Ayrıca "Bu sınavda tüm soruları yapan ya az çıkar ya da hiç çıkmayabilir" diyen uzmanlar, üniversite adaylarının sayısal sorularını çözmesini öneriyor.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 1 milyon adayın katıldığı Liselere Geçiş Sınavı (LGS), 2 Haziran Cumartesi yapıldı. Sonuçları ise 26 Haziran'da açıklanacak. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yerleştirme ve tercih kılavuzunu yayınlayacak. Adrese dayalı yerleştirme ve tercihlerle ilgili detaylar bu kılavuzda yer alacak. LGS'ye katılan öğrencilerin liselere yerleştirme puanı hesaplanırken, ortaokul başarı puanları etkili olmayacak. Türkçe, matematik ve fenin katsayısı 4; T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin katsayısı 1 olarak belirlendi. Bu durumda üç dersin önemi diğerlerine oranla bir hayli yükseldi.

PUANLA GİREMEYEN ADRESE GÖRE YERLEŞECEK

Sınav sonuçlarının 26 Haziran'da ilan edilmesinin ardından tercih dönemi başlayacak. LGS'ye giren öğrenciler bakanlığın açıklayacağı takvime göre hem sınav puanına, hem de adrese dayalı olarak tercih listesi oluşturacak. Yerleştirmede okul başarı notu dikkate alınmayacak. Sınav puanıyla öğrencilerin sadece yüzde 10'u liseye yerleştirilecek, yüzde 90'ı ise ikametleri ve okudukları okullara göre oluşturulan eğitim bölgelerindeki liseler arasından en az iki en çok beş tercihte bulunarak, bunlardan birine kaydedilecek. 

İsteyen tüm okul türlerinden tercihte bulunabilecek, isteyen beş tercihine de aynı okul türünü yazabilecek.

ÖNCE ÖZEL OKULLAR KAYIT ALACAK

MEB'in açıklamasına göre isteyen özel okullar kendi sınavlarını yapabilecek, isteyenlerse MEB'in sınav puanını kullanabilecek. Türkiye Özel Okullar Derneği, bu yıl 80 özel okulun MEB'in yaptığı sınav puanıyla öğrenci alacağını açıkladı. Özel liseler, devlet okullarından önce kayıt alacak. Özel okulların ön ve kesin kayıt tarihleri ise, bakanlığın kayıt takvimini açıklamasından sonra netleşecek.

UZMANLAR: LGS'DE TAM YAPAN ÇIKMAYABİLİR

Hatice Yılmaz (Oğuzkaan Koleji Eğitim Koordinatörü): Tüm soruları yapan ya az çıkar ya da hiç çıkmayabilir. Öğretmen, veli ve öğrencilerin morali bozuk. Üzülmeye gerek yok. Sınav zorsa herkese zor, kolaysa herkese kolay. Eğer sınav kolay olsaydı Galatasaray Lisesi'ne 90 soruda 89-90 yapan girecekti, şimdi 79-80 yapan girebilecek. Türkçe'nin dili sade, anlaşılır, müfredata ve öğrenci düzeyine uygun. Uzun bir metne bağlı birden çok soru olması da bu sınava özgü. İnkılap tarihinde soru metinleri uzun ama kolay. İngilizce'de görsel okuma ve kelime bilgisi gerektiren sorular çok. Din okuduğunu anlama, yorumlama, analiz ve sentez üzerine kurulmuş. Soru ve seçenekler açık. Matematik anlam, kavrama, ilişkilendirme şekil görme ve şekilden çıkarım yapma becerilerini ölçüyor. Sınavın belirleyicileri matematik ve fen. Matematikte sorular uzun ve yoruma dayalı. Bilgiye dayalılar bile yorum içeriyor, verilen süre yeterli değil. Fende çok uzun paragraf soruları ağırlıkta. Çözmek için öğrencinin bilimsel düşünme becerisi gelişmiş olmalı. Görsel yorumlama, deney düzenek soruları çok fazla, şekil ve grafik okuma becerisi gerektiriyor. Sayısalda öğretmenler bile zorlanabilir. Üniversite sınavına hazırlananlar da bunları çözmeli. LGS'nin zor olması yerleştirmeyi kolaylaştıracak. Bir anlamda OKS'ye (Ortaöğretim Kurumu Sınavı) geri dönüldü.

Bilfen Ortaokulları Bölüm Başkanları: Matematikte yayımlanan örnek soruların zorluk derecesinin üstüne çıkılmış. Birden fazla kazanımın birleşmesiyle oluşan sorular öğrencileri yordu. Bilgiyi günlük yaşam kazanımlarıyla birleştirebilenler başarılı olacak. A kitapçığı 4'üncü soruda şekildeki kenar uzunluklarının orantılı çizilmemesi öğrencilerin çözerken yanılmasına neden oldu. Sayısal bölümün sınav süresi gözden geçirilmeli. Fende günlük hayattan ve deney düzeneklerinden oluşan sorular dikkat çekiyor. Matematik çok zor olduğu için öğrenciler fene gereken süreyi ayıramadı. 'Bileşik Makine' sorusunun çeldiricisi yüksek, analiz ve sorudaki görseli doğru yorumlama gerektiren belirleyici bir soru. Türkçe'de bilgi ve dikkati yorum becerisiyle birleştirme yeteneği ön planda. Din soruları okuduğunu anlamaya yönelik. İnkılap tarihi orta zorlukta. Kavram bilgisi iyi, okuduğunu yorumlayanlar rahat cevaplar. İngilizce'de kelime bilgisi ve dikkati ölçen sorular var.

MEB'DEN ÖĞRENCİLERE TERCİH DANIŞMANLIĞI

MEB'in yayınladığı '2018 Yılı Tercih Danışmanlığı Kılavuzu'na göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile liseye geçişte öğrencilere destek olmak amacıyla, il ve ilçelerde tercih danışmanlığı komisyonları oluşturuldu. Komisyonlar öğrencilerin yetenek, ilgi, ihtiyaç, kişilik özellikleri ve yaşam koşullarıyla uyumlu olacak şekilde bir üst öğrenim kurumuna geçiş süreçlerinde onlara rehberlik edecek.

BİR SEÇENEK DAHA VAR: SANAT VE SPOR LİSELERİ

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ