Kuraklık Kenya'yı tehdit ediyor

TAKİP ET

Sadakataşı Derneği Kenya'da kuraklık sorununu yerinde tespit etmek için bölgeye bir seyahat düzenledi.

Reklam
Reklam

Bölgedeki partner kurumlar ve yerel yetkililerle kuraklık ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. Bu seyahat esnasında karşılaşılan sorunlarla ilgili bir rapor hazırlayan dernek bölgede yaşanan kuraklık sıkıntısına da birebir şahit oldu. Sadakataşı ekibi kuraklığın en yoğun olarak yaşandığı Garissa, Kilifi ve Tana River eyaletlerinde dramatik sahnelere şahit oldu. Bangali bölgesine varıldığında insanların adeta çamur rengine bürünmüş bir su birikintisinden bütün ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarına tanık oldu. Bölgeden su alan insanlarla yapılan görüşmede bu vahadan temin ettikleri bulanık suyu temizlik ihtiyaçlarının yanı sıra içme suyu olarak ta kullanıldığını duyduklarında kulaklarına inanamadı. Bölgedeki yetkili kişilerle yapılan görüşmelerde bilgi alan Sadakataşı ekibi bu bölgede 5 km ara ile 2 adet su kaynağının mevcut olduğunu ve halkın bu su kaynağına ulaşabilmek için günde 15 km yol yürümek zorunda kaldıklarını aktardılar. Yılda 1 defa yağan yağmur ile dolan bu göletleri bölge halkının içme suyu olarak kullandığını belirtti. İçilmek zorunda kalınan bu pis su ile de bölgede çeşitli hastalıklar artmakta ve ölümlere sebep olmaktadır. Bu göletlerin de önümüzdeki günlerde kuruyacak olmasıyla halk hayatta kalabilmek için bir sonraki yıla kadar yağmuru beklemek zorunda kalacak ve yeni bir kaynak arayışına gireceklerini söyledi. Ayrıca söz konusu kuraklığın 1,3 milyon kişinin gıda sıkıntı çekmesine sebep olacağı kaydedilerek, özellikle kıyı kesimindeki Kilifi eyaletinde durumun alarm seviyesinde olduğu bilgisi de ifade edilmiştir.

Günümüz teknolojisinin nimetlerini sonuna kadar kullandığımız bu günlerde, ‘’İhtiyacı olana su kuyusu can olur’’ cümlesini canlı olarak yaşamış olduklarını ilettiler.

Kenya ziyareti sırasında daha önceki açılan kalıcı projelerinin ve su kuyularını da yerinde inceleyen Sadakataşı ekibi en son projesi Prof.Dr. Mahmud Esad Coşan Külliyesi dahilindeki Fatih Sultan Mehmet Yetim Yurdu açılışını gerçekleştiridi. Aynı zamanda 42.Dönem Adak Akika ve Şükür kurban kesimlerini de gerçekleştiren Sadakataşı Derneği ihtiyaç sahibi ailelere de bu kurbanların dağıtımını gerçekleştirdi.

 

Sadakataşı ekibi bu incelemeler neticesinde Kenya’da su temini projelerini güçlendirmeye karar verdi. Bu doğrultuda faaliyetlerini hızlandırdı. Bu bölgede su kuyusu açtırmak ve su temini projelerine katkıda bulunmak için  0216 614 04 61 dernek merkezi irtibat numarası üzerinden iletişime geçebilir ya da bagis.sadakatasi.org.tr web adresinden bağışlarınızı ulaştırabilirsiniz.