Koronavirüste korkulan oldu

TAKİP ET

Dünya salgında kabusa uyandı.

Reklam
Reklam

Tüm dünya nefesini tutmuş koronavirüs salgının etkisinin azalmasını bekliyor. Ancak dünya genelinden gelen Covid-19 rakamları açıklanması bugün de bir kabusa uyanmamıza sebep oldu. Dünya genelinde son 24 saatte koronavirüs salgınında yaşananlar dünyada virüsle mücadelede kontrolü elimizden kaybetmiş olabileceğimiz ihtimalini akla getiriyor.

Dünya genelinde dün açıklanan vaka sayıları yeni tip koronavirüs salgınında bugüne kadar görülmemiş bir rekoru işaret ediyor. Koronavirüs salgınında dün açıklanan verilerle birlikte günlük vaka sayısında yeni rekor 223 bin oldu. Toplam koronavirüs vaka sayısı dünya genelinde 12.4 milyona yükselirken can kaybı da 557 binin üzerine çıktı. Koronavirüsten iyileşenlerin sayısı ise 7.2 milyon olarak açıklandı.

Covid-19'dan en çok etkilenen üç ülke sırasıyla ABD, Brezilya ve Hindistan. Salgının merkezi ve en çok can kaybının yaşandığı ülke olan ABD'de virüs bulaşanların sayısı 3 milyon 185 bine çıkarken bir yeni rekor da bu ülkeden geldi. ABD'de günlük vaka sayısı yeni bir rekora ulaşarak 62 bin olarak açıklandı. Salgında ABD'yi izleyen Brezilya'da vaka sayısı 1 milyon 727 bine çıktı. Ülkede can kaybı 68 bin, iyileşenlerin sayısı ise 1 milyon 152 bin oldu.

Dün aynı zamanda dünyada ilk koronavirüs ölümü yaşanmasının üzerinden tam 6 ay geçmiş oldu. Bu 6 aylık süreçte Covid-19'un yayılması bir süreliğine kontrol altına alınmış ve sıkı karantina tedbirleri kaldırılmıştı ancak bunun sonuçları daha fazla vaka ve ölüm sayısı oldu. Salgının dünyadaki merkezi haline gelen ABD'de başkan Donald Trump'ın koronavirüs konusundaki rahat tavırları tepki topluyor. Ekonomiyi canlandırmak için virüs kısıtlamalarının tamamen kaldırılması gerektiğini düşünen Trump'a göre okullar da mutlaka açılmalı.

Ancak ABD'de başta New York olmak üzere California, Texas, Florida gibi eyaletlerde vaka sayılarında endişe verici artışlar görülüyor. Yetkililer günlük vakaların son haftalarda %72 oranında arttığını bildirirken eyalet yöneticileri kendileri bir takım önlemler alarak işletmeleri kapatıyor. Beyaz Saray Sağlık Danışmanı Dr. Anthony Fauci de başkan Trump'ın aksine koronavirüs konusunda karamsar konuşuyor. Fauci geçtiğimiz günlerde ülkedeki günlük vaka sayısının 100 bini bulmasından endişe ettiğini açıklamış ve herkesi tedbir almaya çağırmıştı.

Vaka ve ölüm sayılarında ABD'nin hemen sonrasında ikinci gelen Brezilya da ise devlet başkanı Bolsonaro koronavirüsü küçümsediği ve gerekliği tedbirleri almadığı için eleştirilmiş, sonrasında kendisi de virüse yakalanmıştı. Ancak Bolsonaro Covid-19 pozitif çıkmasına rağmen fikrini hala değiştirmedi ve koronavirüsü 'hepimizi ıslatacak bir yağmur' olarak tanımlayarak kendisini gayet iyi hissettiğini açıkladı. ABD'de Beyaz Saray'da da koronavirüs paniği yaşanıyor. Beyaz Saray'da düzenlenen bir basın toplantısına katılan muhabirlerden birinin Covid-19 pozitif çıkması üzerine alarm verilmiş durumda.