Kıraathane Söyleşilerinin 33'üncüsü gerçekleştirildi
Kıraathane Söyleşilerinin 33'üncüsü gerçekleştirildi, başlıklı haberin detayında; Kilis 7 Aralık Üniversitesinde Kıraathane Söyleşilerinin 33'üncüsü gerçekleştirildi.
7 Aralık Üniversitesinde Kıraathane Söyleşilerinin otuz üçüncüsü Kilis Yahudilerinden Kalan Bir Miras: Kilis Sinagogu başlıklı söyleşi, Araştırma görevlisi Muhammet Yasin Çakır'ın yönlendiriciliği ve İslami İlimler Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Akın Tercanlı'nın sunumlarıyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Tercanlı, söyleşide, Kilis'in tarihi dokusundan ve Osmanlıdan itibaren süregelen imar faaliyetlerinden bahsetti. Osmanlı öncesi dönemden ve Osmanlı döneminden günümüze ulaşan dini yapılar hakkında bilgi verdi.Sinagog kelimesinin, İbranice cemaat, cemiyet, meclis gibi anlamlara gelen kahal, kehila veya knesset kelimeleri karşılığında kullanıldığını aktaran Tercanlı; İbranicede sinagoga Bet ha-Knesset denildiğini ve toplanma evi, cemaat evi gibi anlamlara gelen bu kelimenin, Müslümanlardaki camii kelimesinin karşılığı olduğunu anlattı.Tercanlı, tarihi süreçte Kilis'te yaşayan Yahudilerden bahsetti. Kilis'te yaşayan Yahudilerin Arapça konuştuklarını ve Mizrahi olarak adlandırıldıklarını aktardı. 1960'lı yılların başına kadar, söz konusu Yahudilerin ticarette etkili bir şekilde yer aldığını; özellikle kozmetik ürünleri İstanbul'a gönderdiklerini söyledi. Ancak 1960'lı yıllardan sonra Kilis'te yaşayan Yahudi ailelerin kalmadığını anlattı.Sinagoglarda mutlaka bulunması gereken mimari ve dini unsurlara değinen Tercanlı, Aron ha-Kodeş (kutsal dolap)in, içinde Tevrat tomarlarının bulunduğu bir dolap ve sinagogtaki mihrabı oluşturduğunu; Ner ha-Tamidin devamlı yanan bir ışık olduğunu anlattı.Tercanlı, Teva (Bima)nın ise Aron ha-Kodeşin tam önünde yer alan kürsü olduğunu ve ibadet sırasında ha-Kodeşten çıkarılan Tevrat tomarının din görevlisi tarafından bu kürsüde okunduğunu söyledi.Tercanlı, Ardından ibadet esnasında kullanılan Sidur, Şofar, Mezuza, Menora gibi eşyalardan bahsetti.Söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.Kıraathane Söyleşilerinin 33'üncüsü gerçekleştirildi başlıklı son dakika haberi İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından 28.01.2022 tarihinde KÜLTÜR SANAT haberlerine sistem tarafından otomatik olarak eklenmiştir. Bu haberin içeriğinde HABER16.COM editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans tarafından geldiği şekliyle yayınlanmıştır. KÜLTÜR SANAT haberleri kategorisinde yer alan Kıraathane Söyleşilerinin 33'üncüsü gerçekleştirildi başlıklı habere ait yazı, fotoğraf ve video içeriklerinin hepsinin hukuki muhatabı ve sorumlusu haberi geçen ajanslardadır.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)