Kasım ayında 27 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadına yönelik şiddetle ilgili kasım ayı raporunu açıkladı.

Verilere göre Kasım ayında 27 kadın öldürüldü. Bu ay öldürülenler arasında 3 ve 5 yaşlarında babaları tarafından öldürülen Hisa ve Elasu gibi kız çocuklarını da bulunuyor. Antalya’da 3 ve 5 yaşlarındaki Hira ve Elasu’yu öldüren Göksel Akşener’in geçtiğimiz eylül ayında da eşini öldürmeye teşebbüs ettiği ve o zamandan bu yana arandığı ortaya çıktı. Ancak öldürülen Şura Akkök Akşener’e kızları öldürüldükten sonra koruma verildi.  

Bu ay kadın cinayetinin en çok gerçekleştiği iller; İstanbul 4, Sakarya 3, Mersin 3, Şırnak 2 ve Antalya 2 oldu. Kadınların 12’si kendi evinde, 5’i sokakta, 1’i arabada, 2’si yakınının evinde, 1’i bahçede, 1’i otobüs durağında, 1’i deniz kenarında öldürülürken, 3’ünün nerede öldürüldüğü tespit edilmedi.

Çocuklar en yakınları tarafından istismar ediliyor
Bu ay 29 çocuk istismara uğradı. Çocuklar en yakınları tarafından, en çok bulundukları alanda istismar edilmeye devam ediyor. Kasım ayında 4 çocuk okullarında, 6 çocuk evinde, 6 çocuk ise kaldığı öğrenci yurdunda istismara uğradı. 

Edirne'de lise müdür yardımcısı 59 yaşındaki E.Y., okulda 8 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklandı. Polisteki soruşturmasının ardından adliyeye sevk edilen E.Y., çıkarıldığı mahkeme tarafından kız öğrencilere 'cinsel istismarda bulunduğu' iddiasıyla tutuklandı. Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü de tutuklanan E.Y.'yi yürüttüğü idari soruşturma kapsamında açığa aldı. 

Manisa’da 5 ve 6. sınıfta eğitim gören 11-12 yaşlarında olan kız çocuklarına okul kantininde çalışan bir şahıs tarafından cinsel sözlerle tacizde bulunduğu rehber öğretmenleri tarafından ortaya çıkarıldı. 

Çocuklar suça azmettirilerek suç işlemeye teşvik ediliyor veya suç işleme kararı kuvvetlendiriliyor. Yine Manisa’da bir okulda 9. sınıf erkek öğrenciler, aynı pansiyonda kalan 12. sınıf erkek öğrenciler tarafından oyun oynatılarak taciz ediliyor. Bu durum velilere bildiriliyor. Veliler de vakit kaybetmeden okul yönetimine başvuruyor. Okul idaresi olayı velilerine anlatan bazı öğrencilere okuldan uzaklaştırma cezası veriyor. Olayın ardından veliler Ahmetli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne hem öğrenciler hem de okul yönetimi hakkında şikayette bulunuyor. Olayın emniyete intikal etmesinin ardından okul idaresi çocukların okuldan uzaklaştırma cezasını geri çekiyor ve olayın üstünü kapatmaya çalışıyor.  

Afyon’da karın ağrısı şikayetiyle hastaneye götürülen 11 yaşındaki kız çocuğu, 2.5 aylık hamile çıktı. Savcılığın talimatıyla çocuğa kürtaj yapıldı, korumaya alındı. Küçük kız ifadesinde aynı sınıfta okuyan 13 yaşındaki sınıf arkadaşının kendisine cinsel istismarda bulunduğunu anlattı. Küçük kızın ifadesi üzerine 13 yaşındaki erkek çocuk gözaltına alındı. Erkek çocuğun ailesi de, küçük kızın başkaları tarafından istismar edildiğini iddia edip, 3 tanığı savcılığa götürdü. Bunun üzerine erkek çocuk, adli kontrol şartıyla bırakıldı. Savcılık küçük kızın babasının birçok suçtan dolayı kaydının olduğunu belirterek, ailenin dört çocuğuyla ilgili koruma kararı aldırdı. Dört kardeş Afyon’daki Sosyal Hizmetler Çocuk Müdürlüğü’ne teslim edildi. 

Kadınlar kendi yöntemleriyle korunmaya çalışıyor
Kasım ayında 39 kadına cinsel şiddet uygulandı. Cinsel şiddet uygulanan bu kadınlar, yalnız bırakılıyor, kendi yöntemleriyle korunmaya çalışıyor ya da çözümsüzlüğe hapsedilen bu kadınlar intihara kalkışabiliyorlar. 

Bursa’da Dilara K., kendisini taciz eden babasını; annesine şiddet uyguladığı sırada onu kurtarmak için silahla öldürmek zorunda kaldı.  

Adana'da tanıştığı genç kadını kandırarak bir ayakkabı imalathanesine götüren kişi; burada genç kızın elini bağlayarak ağzını kapatıp, 21 gün boyunca sopa ve kemerle işkence yaptığı ve tecavüz ettiği ortaya çıktı. Şiddete uğrayan D.R.B. çıkarıldığı nöbetçi mahkemede verdiği ifadesinde: “Bu olay duyulursa ailemin bana zarar vermesinden korkuyorum. Bu nedenle evime gitmek istemiyorum. Kadın sığınma evine gitmek istiyorum” dediği öğrenildi. D.R.B. sığınma evine yerleştirildi.  

Yine Bursa’da G.A ayrılma istediği için erkek arkadaşı tecavüz etti. Genç kadın kurtulmak için evin camından atlamak istedi. Çevredekilerin müdahalesiyle hastaneye kaldırılan genç kadın, kurtulmak için intihar etmek istediğini açıkladı. 

Kadınlar kendi hayatına dair karar almak istediği için öldürülüyor
Bu ay öldürülen kadınların çoğunluğu 25- 35 yaşları arasındaydı. Bu yaş aralığındaki kadınların %75'i boşanmak istediği için öldürüldü.  

Yozgat'ta 28 yaşındaki Habibe Karadavut boşanma aşamasında olduğu ve ayrı yaşadığı erkek tarafından sokak ortasında babasının evine giderken kesici aletle öldürüldü. Habibe'nin 1 çocuğu da annesiz kaldı.  

Öldürülen kadınların yüzde 7'si 0-12 yaşlar arasındayken diğer yüzde 7'si ise 19- 24 yaşlarındaydı. Bu yaş aralıklarındaki kadınların hepsi babaları tarafından öldürüldü.  

Şanlıurfa'da bir süre önce boşanan 20 yaşındaki Belkıs Varlık, sık sık gezmeye çıkması bahane edilerek babası tarafından önce kesici aletle yaralandı ardından eşarpla boğularak öldürüldü.  

Şüpheli ölümlerde kadınların kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemezken; hayatına dair karar alan kadınların 7’si kocası, 4’ü babası, 1’i boşandığı erkek, 1’i akrabası, 2’si oğlu, 2’si ayrıldığı erkek tarafından öldürüldü.