İşte Erdoğan'ın 'müsaade etmeyeceğiz' dediği terör unsurları

TAKİP ET

Soçi'de Türkiye ve Rusya arasında imzalanan mutabakat metninin ardından gözler silahların sustuğu İdlib bölgesine ve özellikle bölgede bulunan terör örgütleri ile radikal gruplara çevrildi. Peki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da 'müsaade etmeyeceğiz' dediği İdlib bölgesinde bulunan terör unsurları ve radikaller kimler ve hangi bölgede bulunuyorlar?

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rus basını için yazdığı makalede "İdlib bölgesinde bulunan radikal gruplara ve terör faaliyetlerine müsaade etmeyeceğiz" demesinin ardında gözler bölgeye ve bölgede bulunan radikal gruplara çevrildi.

İstihbarat raporlarına göre bölgede Türkiye'nin süreç içinde de yaptığı çözüm çalışmalarını da reddeden 4 radikal örgüt bulunuyor. Heyeti Tahriri Şam, Hurras Eldin, Cundül Aksa ve Türkistan İslam Partisi.

Heyeti Tahriri Şam bölgedeki en önemli aktörlerden biri. İdlib merkez, Reyhanlı karşısında bulunan Babel Hava Sınır Kapısı dahil İdlib bölgesinin neredeyse %60'lık bir kesimini kontrol ediyor.

Örgütün başında şuan da vekil emir olarak Ebu Muhammed Colani bulunuyor ama bölgedeki kaynaklara göre örgütün beyni Abu Abdullah Şami kod adlı Abdullah Halim Atvan.

Heyeti Tahriri Şam'ın bölgede yaklaşık 15 bin profesyonel savaşçısı bulunuyor. Vurucu gücüyse 2500-300 kişilik mobil savaşçıları. Bu savaşçıların çoğunluğu yabancılardan oluşuyor. Terör örgütü DEAŞ'ın öldürülen eski genel komutanı Abu Omar El Şişhani'nin ekibinden DEAŞ militanları da bu mobil ekibinde içinde bulunuyor. İstihbarat raporlarına göre bu mobil savaş gücü kuruluş şekli, harekat tarzları, kullandıkları yöntem ve silahlarla adeta DEAŞ'ın bir kopyası.

Bölgedeki bir diğer örgüt ise özellikle son günlerde bünyesine kattığı Heyeti Tahriri Şam üyeleriyle de dikkatleri üzerine çeken Hurras El Din örgütü. Örgüt radikalin de radikali olarak konumlandırılırken DEAŞ ve El Kaide gibi örgütleri de kafir ilan etmiş durumda. Al Baraat, Maar Zeyte, Cebel El Hass, Cebel Türkmen ve Halep kırsalında faaliyet yürüten terör örgütü Hurras El Din' in üyeleride eski DEAŞ, El Kaide ve son olarak Heyeti Tahriri Şam içinden ayrılıp örgüte katılan radikaller.

Yaklaşık 2 bin savaşçısı bulunan Hurras El Din örgütünün emiri Ebu Hadice El Urduni, askeri sorumlusu ise eski DEAŞ komutanlarından Ebu Hammam El Şami.

İdlib bölgesinde şu an en çok aktif olan terör örgütlerinden biride Cundül Aksa. Cundül Aksa terör örgütü DEAŞ'ın bir kolu. İdlib, Hama ve Halep bölgesinde konuşlanmış durumdalar. Diğer örgütlere nazaran en önemli özelliği tamamen yer altında olması ve hücre yapılanmasıyla faaliyet göstermesi. Bölgede bulunan başta Özgür Suriye Ordusu ve diğer muhalif grupların liderlerine, komutanlarına, siyasi yöneticilerine suikastlar düzeliyorlar.

Bomba düzeneği yerleştirilmiş otomobil, motosiklet, yollara döşenen el yapımı patlayıcılar ve susturucu takılmış silahlarla ev baskınları en çok kullandıkları yöntemler. Tamamen gizli yeraltı hücre yapılanması şeklinde hareket eden Cundül Aksa hücreleri en az 3 en fazla 5 militandan oluşuyor. Son istihbarat raporlarına göreyse bölgede bu şekilde organize edilen 600 Cundül Aksa Hücresi var.

İdlib bölgesinin batı hattındaysa özellikle Çin ve Rusya'nın hedefinde olan radikal gruplardan Türkistan İslam Partisi bulunuyor. Derköş, Cisir Şuğur ve Kürt bölgesinde konuşlanmış olan Türkistan İslam Partisi tamamen Uygurlardan oluşuyor. Grup içine Uygurlar hariç hiçbir yabancı savaşçıyı almıyor. Hepsi çok iyi yetişmiş, çatışma deneyimi olan yaklaşık 2 bin militanı bulunuyor. Bölgede Heyeti Tahriri Şam dahil hemen hemen tüm grupların çekindiği Türkistan İslam Birliği acımasızlar olarak adlandırılıyor.

Türkiye ve Rusya arasında Soçi de imzalan uzlaşma metninin ardından şimdi bu örgütlerin bölgeden tasfiye süreçleri konuşulmaya başlandı. Bölgede farklı birçok senaryo konuşulurken, 15 Ekim de Türk ve Rus askerlerinin devriyelere başlamasının ardından radikal grupların İdlib bölgesinden tasfiye sürecinin başlaması bekleniyor.

Kaynak; CNNTürk