İran, tehditlere rağmen uranyum zenginleştirme oranını artırdı

TAKİP ET

İran, ABD'nin ekonomik yaptırım tehdidine rağmen nükleer anlaşmayla belirlenen uranyum zenginleştirme oranındaki sınırı aştı.

Reklam
Reklam

İran Pazartesi günü, nükleer anlaşmayla belirlenen uranyum zenginleştirme oranındaki sınırı aştı. Geçen yıl anlaşmadan çekilen ABD'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İran'ın anlaşmayı ihlal ettiğini, bunun da dünya barışına bir tehdit olduğunu söyledi. Fransa, gerilimi düşürmek için Tahran'a bir heyet gönderiyor. İran, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmasında belirlenen yüzde 3,67'lik uranyum zenginleştirme oranı aştı.

ABD- AVRUPA VE İRAN ARSINDA DİPLOMASİ TRAFİĞİ
Tahran, anlaşmaya imza atan Avrupa ülkelerinin (İngiltere, Fransa, Almanya) ABD'nin anlaşmadan çekilmesi ve yaptırımları yeniden yürürlüğe koyması sonrası bunu dengeleyecek bir adım atmamakla eleştirdi. Avrupa Birliği sözcülerinden Maja Kocijancic, birliğin son gelişmelerden ciddi anlamda kaygı duyduğunu, İran'ı eski oranlara geri dönmeye ve anlaşmaya uymaya çağırdığını söyledi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaklaşık bir saat süren bir telefon konuşması yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "tüm taraflar arasında diyaloğun yeniden başlaması için şartları incelemek istediğini" söyledi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Trump'ın Fransız mevkidaşı Macron'la "İran'ın nükleer silah edinmemesi ve Orta Doğu'yu istikrarsızlaştırma adımlarına son vermesi" konusunu görüştüğü bildirildi.

"BİR SÜRE DAHA BU SEVİYEDE TUTULABİLİR" MESAJI
İran'ın yarı resmi ISNA haber ajansına göre, İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behrouz Kamalvandi, anlaşmada yüzde 3,67 olarak belirlenen sınırın aşıldığını ve yüzde 4,5 oranında zenginleştirme yapıldığını duyurdu. Kamalvandi, oranın bir süre daha bu seviyede tutulabileceğini belirtti.

AB'DEN İRAN'A ÇAĞRI
Birleşmiş Milletler'in izleme örgütü Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da, İran'ın anlaşmada belirtilen sınırı aştığını doğruladı. Avrupa Birliği, son gelişmelerden "kaygı duyduğunu" bildirdi ve İran'a, anlaşmayı ihlal edecek adımlardan kaçınması çağrısı yaptı.

MOUSAVİ: SON ÖNLEMİ DEVREYE SOKARIZ
"Gerilimi artıracak bir adım atılmaması gerektiği" yönünde açıklama İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Mousavi, "Avrupalılar belli bazı tuhaf davranışlarda bulunursa, bundan sonra atılacak tüm adımları bir kenara bırakır ve alınacak son önlemi devreye sokarız." dedi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, daha önce yaptığı bir açıklamada İran'ın anlaşmadan tamamen çekilebileceğini söylemişti. Anlaşmanın diğer tarafları Çin ve Rusya, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum miktarını artırmasından ABD'yi sorumlu tutuyor ve anlaşmadan çekilmesinin bir sonucu olduğunu söylüyor.

ABD'DEN TEHDİT
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Pazar günü attığı tweet'te, İran'ın daha fazla yaptırımla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Pompeo'ya, Pazartesi günü ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da katıldı. Bolton, İran'ın "anlaşmaya uymadığını" vurgulayarak şunları söyledi:
"Nükleer silah programından vazgeçene ve Orta Doğu'daki sert tutumunu sona erdirene kadar İran rejimi üzerindeki baskıyı artırmaya devam edeceğiz. Tahran'ın son dönemde yaptığı uranyum saklama kapasitesini artırması ve zenginleştirme oranlarını yükseltmesi, nükleer anlaşmada verdiği sözlerin doğrudan ihlali anlamına geliyor. Bu da, anlaşmanın koruması gereken uluslararası barış ve güvenliğe çok büyük bir tehdit oluşturuyor."