İçişleri Bakanı Soylu'dan İstanbul depremi açıklaması

TAKİP ET

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı'nda konuştu. Bakan Soylu, ''Yapılan tüm bilimsel tahliller İstanbul civarında bir depremin uzak olmadığını gösteriyor. Bugün burada da olabilir, az sonra da olabilir. 1 yıl sonra da olabilir.'' dedi. AFAD uygulaması hakkında detayları paylaşan Soylu deprem anında, ''WhatsApp'tan daha kıymetli olduğunu düşündüğümüz, daha güvenli olduğunu düşündüğümüz bir yazılım ile iletişimimizi sağlıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bakan Soylu’nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:
Afet riskini tanımlama zayıf ve güçlü riskleri bilimsel olarak ortaya koymak amacımız. 2020 afetler açısından üzücü bir yıl oldu. Türkiye 1999 depremini afet yönetiminin miladı olarak kabul etti.

İSTANBUL DEPREMİ
Yapılan tüm bilimsel tahliller İstanbul civarında bir depremin uzak olmadığını gösteriyor. Bugün burada da olabilir, az sonra da olabilir. 1 yıl sonra da olabilir. Aldığımız sorumluluk gereği telefonumuz 24 saat yanımızda durur. Bu tip afetlerin depremlerin 100 yıllık bir zamanı yok.

Türkiye 99 depremin sonrası adımlarını peşi sıra attı. Hırvatistan’da deprem oldu hemen ekiplerimiz yolladık, çünkü depremin sıkıntısını biliyoruz. Bakanımız Çavuşoğlu Hırvatistan’daydı. Hırvatistan’da da kardeşliğimizi götürdük. Kapasitemizi çok geliştirdik. Şu an 52 bin biriket ev İdlib’de yapıyoruz.

27 adet lojistik noktamız var. Türkiye afet planını oluşturduk. Örneğin Elazığ’da deprem oldu. 27 grup o masanın etrafındadır. Günlük planımızı yaparız. Orada lojistik vardır, toplanma, barınma, beslenme grupları vardır, hasar tespit grubu vardır.

TELSİZ SİSTEMİ
Jandarmamızın ve Emniyetin telsizleri var. Mart ayının başında İstanbul’da DİAMAR telsiz sistemine geçilecek. Geçen gün Ağrı’da Jandarma telsizi ile polis telsizini aynı anda konuşturabilme imkanına sahip oldu.

AFAD UYGULAMASI
Elazığ'da 3- 3.5 saat trafik kilitlendi. Elazığ küçük bir şehir. İtfaiye ile binaların bulunduğu alan 350 metre. İtfaiye 1 saatte gidemedi. Biz İstanbul'da bunun onlarca yüzlerce büyük ölçeği ile karşılaşacağız. Bizim ilk 6 saatte ne yapacağımızı çözmemiz gerek. Cep telefonları Allah selamet versin, herkes telefonlara asılıyor. O an bizim ihtiyacımız arama kurtarma ekiplerinin gelmesi, güvenliği ve ambulansları alana sevk edebilmek, oranın fotoğrafını çekebilmek. Bunun saatlerce değerlendirmeleri yapıldı. Operatörlere, 'buna bir mobil uygulama gerçekleştirelim' dedik. Deprem anında vatandaşımızın mesaj atabilme, iletişim kurabilme şansı olsun. AFAD uygulaması yazıyoruz. Bu konuda mahiriz. WhatsApp'tan daha kıymetli olduğunu düşündüğümüz, daha güvenli olduğunu düşündüğümüz bir yazılım ile iletişimimizi sağlıyoruz. Şimdi AFAD uygulamasında da benzer bir uygulamayı kullanmayı istiyoruz. Yaklaşık 150 bin kapasiteli, 3 milyona çıkarılabilir.

Deprem oldu AFAD uygulaması ile, en yakın toplanma alanına götürecek, uyaracak böyle yapmanız gerekiyor. Enkazın altında kaldınız ,sizin oradan kurtulabilmenizi sağlayacak. İletişimi ve deprem anındaki problemleri ortaya koyacak. Bakan Soylu yeni uygulamayı duyurdu... İsmi AFAD olacak, afet anında tüm GSM operatörlerine bağlanacakBakan Soylu yeni uygulamayı duyurdu... İsmi AFAD olacak, afet anında tüm GSM operatörlerine bağlanacak

BULUT ALTI İHA
Bulut altı İHA dediğimiz trafikte, afet bölgesinde kullanabileceğimiz, çok iyi görüntü aktarabilecek bir yapı. Deprem anında telefon çalışmayacak, internet üzerinden çalışabilmeliyiz.

AFET RİSK AZALTMA PLANI
Türkiye afet risk azaltma planı bizim için kıymetli. İl afet risk azaltmam planlarımızı 81 ilde tamamlamalıyız. 6 ilimizde tamamlandı. Tüm kuruluşlarla bir araya gelerek bir yol haritası oluşturdular. Bu kapsamda illerimiz 2021 yılı sonu ile planlar bitecek. İlk hedefimiz 500 metrede toplanma alanına ulaşmak. 
Türkiye'nin ilk risk azaltma projesi İSMEP kapsamında, 1135 okul, 115 sağlık, 38 yurt binası ve 77 idari bina, depreme karşı hazırlanmıştır. Bin 135 okul binası bize barınma alanı olarak oluşturacak. Toplanma alanı olarak parkları kullanmak istiyoruz. Afet yönetiminde özellikle muhtarlarımız, bizim en önemli partnerlerimizden biridir. Bu zamana kadar 13 bin 356 muhtarımıza ve 6 bin 870 azaya eğitim verilmiştir.

TELSİZ SİSTEMİ
Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenliğin telsiz sitemleri birleştirildi. Afet anı veya herhangi bir acil durum anında iletişim sağlanabilecek. 2012-2020 arasında İstanbul'da riskli yapı olarak tespiti yapılan 73 bin 323 binadan 62 bin 719'u yıkılmıştır. İstanbul'da bugüne kadar kentsel dönüşüm çalışmalarına verilen desteğin parasal büyüklüğü 5,6 milyar liradır.